Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Kdo vyvede český fotbal z krize? Volí se Peltův nástupce

Praha – Bod zvratu, nebo další černý den? Český fotbal čeká klíčové jednání. Delegáti si na valné hromadě Fotbalové asociace ČR zvolí nové vedení v době, kdy dosavadní předseda Miroslav Pelta je ve vazbě a spolu s FAČR čelí obvinění z ovlivňování dotačního řízení MŠMT. Finance jsou v nedohlednu, sponzoři váhají, fanoušci ztrácejí zbytky důvěry. Tuzemský fotbal se ocitl v bezprecedentní krizi. Zvládne nové vedení složitou situaci?

Kandidáti na předsedu FAČR
zdroj: ČT sport

Devatenáctá řádná valná hromada byla volební už původně, ale její význam ještě zvýraznil zásah policie 3. května v sídle FAČR, při kterém byl zadržen Pelta. Do té doby jediný kandidát na předsedu, o kterém nikdo nepochyboval, že bude znovuzvolen. Místo toho ale putoval do vazby spolu s náměstkyní MŠMT Simonou Kratochvílovou kvůli obvinění z machinací při rozdělování investičních dotací do sportu. Svou kandidaturu Pelta následně stáhl.

Do boje o předsedu jdou nyní tři kandidáti. Potřebnou podporu získali Martin Malík, dosavadní šéf STES, obchodní a marketingové firmy FAČR, dále bývalý generální sekretář FAČR a mezinárodní delegát Petr Fousek a také šéf firmy Ondrášovka, dlouhodobě sponzorující český fotbal Libor Duba.

Všichni tři za sebou mají krátkou kampaň, během níž se pokusili získat potřebnou podporu. Momentem, který naznačuje budoucí dění, byla situace, kdy Fousek nedostal možnost vystoupit před delegáty české komory. Místopředseda FAČR za Čechy Roman Berbr to vysvětloval tím, že Fousek není jejich kandidát. Vystoupit naopak mohl Malík. Důležité ovšem rovněž bude, na kterou stranu se přikloní moravská komora, před kterou mohli vystoupit všichni tři kandidáti.

Malík je podle všeho favoritem volby. Favorizuje ho i fakt, že se profesionální kluby nedohodly s výkonnostním fotbalem na společném postupu.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalová asociace volí nového předsedu

"Naši partneři nestojí o další veletoče a kotrmelce, ale stojí o to, aby fotbal jasným a jednoznačným způsobem deklaroval, kterým směrem se chce ubírat. Já věřím, že všichni kandidáti si uvědomují, že pokud má fotbal přežít, tak je třeba se odpovídajícím způsobem chovat," řekl Malík.

"Je třeba zásadně změnit pohled na fotbal. Fotbal přežije všechno. Ale za jakou cenu? Fotbal se potýká s celou řadou negativních faktorů a je třeba s tím bojovat. Získání důvěry je pro fotbal jediná cesta," zdůraznil Fousek.

"Nejdu do fotbalu vydělávat peníze, ale pomoci mu. Na FAČR nastala krizová situace, je třeba narovnat finanční toky, zrevidovat aktuální stav a podívat se na to, jak dál řešit financování sportu z peněz komerčních i veřejných," prohlásil Duba.

Jak bude jednání probíhat?

Celkem má do pražského hotelu Clarion dorazit 202 delegátů. Své zastoupení mají každý z týmů první a druhé ligy, ČFL a MSFL, 35 delegátů vysílají kluby divizí (21 z Čech a 14 z Moravy), 76 delegátů je z okresních fotbalových svazů, 14 z krajů a 11 z Pražského fotbalového svazu.

Situací ve FAČR se zabýval i Fotbal fokus podcast ve své třetí části (od 42:55):

Předseda bude zvolen v prvním kole, pokud pro něj bude hlasovat nadpoloviční většina přítomných delegátů z české komory a nadpoloviční většina přítomných delegátů z moravské komory. Do případného druhého kola postoupí kandidát s nejvíce hlasy z Čech a také s nejvíce hlasy z Moravy, přičemž vítěz opět bude potřebovat nadpoloviční většinu v obou komorách.

Pokud by se muselo rozhodovat až ve třetím kole, bude zvolen ten kandidát, jehož prostý součet hlasů získaných dohromady v obou komorách od přítomných delegátů je vyšší, avšak pouze pokud v každé z komor získá alespoň 35 procent hlasů přítomných delegátů. Pokud by ani tam nebyl jasný vítěz, uskuteční se dohodovací řízení, které určí další postup. V takovém případě by mělo dojít k prodloužení mandátu současné fotbalové vládě.

K tomu je připravena na valnou hromadu i úprava stanov, která by prodloužení mandátu pro současný výkonný výbor umožnila. O ní budou delegáti hlasovat ještě před volbou předsedy.

Pokud bude předseda zvolen, bude se volit i zbytek výkonného výboru. Ovšem pokud zvolen nebude, přejde se rovnou k volbám v odborných komisích. Hromada musí určit členy revizní a kontrolní komise, odvolací komise, předsedu etické komise a také předsedu sboru rozhodců, který nahradí dosavadní arbitrážní komisi.

Seznam kandidátů:

Předseda: Martin Malík, Petr Fousek, Libor Duba.

Místopředseda za Moravu: Zdeněk Zlámal, František Jura, Jiří Kubíček, Karel Kula.

Místopředseda za Čechy: Roman Berbr, Petr Mlsna, Miroslav Liba.

Předseda řídící komise za Čechy: Dagmar Damková.

Předseda řídící komise za Moravu: Pavel Blaha, František Jura, Pavel Nezval, Alan Jančík.

Člen za Čechy: Miroslav Liba, Rostislav Votík, Ladislav Čičmanec, Michal Fischer, Petr Mlsna, Michal Blaschke.

Člen za Moravu: Miroslav Vrzáček, František Jura, Karel Kula, Pavel Brímus, Stanislav Kaláb, Pavel Blaha.

Člen za ligu: Tomáš Paclík, Dušan Svoboda, Miroslav Dvořák.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články