Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

City nakupují – ve víru milionů se čeká brankářský rekord

Manchester/Praha – Největší brankářský transfer v dějinách fotbalu je na spadnutí. Zástupci Manchesteru City jednají o příchodu třiadvacetiletého brazilského gólmana Edersona z Benficy Lisabon – a suma se podle listu Daily Telegraph pohybuje kolem pětatřiceti milionů liber (1,068 miliardy korun). Přitom dosud nejdražším brankářem je italský veterán Gianluigi Buffon, za něhož před šestnácti lety Juventus Turín zaplatil Parmě 32,6 milionů liber (995 milionů korun).

Brankář Benficy Lisabon Ederson
zdroj: ČT4 autor: ČTK/DPA/Bernd Thissen

Teď může být tahle suma překonána. Není divu, když nakupují City, za nimiž stojí miliony arabských šejků, žádný celek, o jehož hráče tenhle gigant projeví zájem, není líný říci si o mimořádnou částku. To se děje i v případě Benficy, přestože Edersonova cena na odborném webu Trasfermarkt.de je odhadována na 12 milionů eur (324 milionů korun). Měl by na místě jedničky nahradit Claudia Brava, který kouče Pepa Guardiolu zrovna nepřesvědčil.

Sám Ederson přiznal, že je pravděpodobné, že z Benficy odejde. "Zatím není nic podepsáno, ale tohle byl pravděpodobně můj poslední zápas s Benficou," řekl novinářům po vítězství v Portugalském poháru.

Španělský trenér Manchesteru City není s první sezonou u týmu příliš spokojený – celek skončil v Premier League třetí a ambice klubu velí – posílit. Z Monaka už přišel Portugalec Bernardo Silva za 43,6 milionu liber (1,33 miliardy korun). A další jména mají na soupisce ambiciózního britského klubu přibývat.

Ovšem u Edersona jsou jednání o to složitější, že práva na něj mají tři subjekty – Benfica, bývalý brankářův klub Rio Ave (40 procent) i agentura Gestifute (20 procent). Přitom tohle FIFA zakázala už před dvěma lety, jenže staré smlouvy ještě v platnosti zůstávají.

Guardiola také věří, že z Monaka získá francouzského levého obránce Benjamina Mendyho, o něhož mají intenzivní zájem také Liverpool a Chelsea. Krom toho chtějí City z Monaka ještě záložníka Fabinha a jednoho útočníka. Ovšem i tady bude třeba hodně připlatit, protože Monako už další oslabení svého týmu odmítá a rozhodně není klubem, který by musel počítat každé euro.

Dalšími hráči v hledáčku manchesterského týmu jsou anglický reprezentační obránce Kyle Walker z Tottenhamu a stoper Juventusu Leonardo Bonucci. 

Zdroj
Daily Telegraph

Hlavní zprávy

Nejčtenější články