Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

O post předsedy FAČR usilují tři zájemci, Pelta i Mlsna kandidaturu stáhli

Praha – Kandidaturu na post předsedy Fotbalové asociace ČR podali tři zájemci: bývalý generální sekretář Petr Fousek, šéf Ondrášovky Libor Duba a šéf marketingové firmy STES Martin Malík. Současný šéf Miroslav Pelta svou kandidaturu stáhl, podobně jako místopředseda komise rozhodčích Petr Mlsna.

Miroslav Pelta
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Pelta, který je momentálně ve vazbě kvůli obvinění ze zneužití dotací z ministerstva školství, podepsal stažení kandidatury. "Diskutovali jsme kromě toho i průběh vyšetřování, a zvažujeme, že bychom podali trestní oznámení na úniky ze živých spisů," řekl Peltův právník Bronislav Šerák pro iSport.cz.

"Takový byl náš pokyn a Mirek s tím ve středu souhlasil," uvedl současný místopředseda asociace Roman Berbr. "V tuto chvíli jsou stoprocentními kandidáty, kteří to tu mají položené: Libor Duba, Petr Fousek, Martin Malík a Petr Mlsna," dodal. Mlsna však krátce nato kandidaturu stáhl.

Do půlnoci se ještě mohou objevit další kandidáti. Oficiální seznam přihlášek zveřejní FAČR v pondělí.

Nyní je už ale jasné, že mezi kandidáty nebude místopředseda asociace Roman Berbr, přestože obdržel 21 kandidátek. Nechce jitřit emoce, protože vnímá, že je kontroverzní osobou, a chce zklidnit fotbalové prostředí.

Berbr se definitivně rozhodl nekandidovat po schůzce s majitelem Sparty Danielem Křetínským. "Bylo to vstřícné a racionální jednání z obou stran. Variant je stále mnoho a teprve přijde čas na jednání, jak vše dopadne. Tato schůzka však měla velký vliv na mé rozhodování," připustil Berbr.

Kandidaturu podal Berbr na post místopředsedy, který vykonává poslední čtyři roky. Zároveň ale nevyloučil, že by se mohl stáhnout z vedení úplně. "Varianty jsou různé," dodal.

Situací na FAČR, která je spolu s Peltou obviněna jako právnická osoba, se kromě Křetínského zabývají i ostatní majitelé ligových klubů, kteří měli ve středu společnou schůzku. Na ní se shodli, že se pokusí s Berbrem, který má velký vliv v neprofesionálním fotbale, dohodnout na společném kandidátovi.

Je nám líto, video expirovalo.
Na funkci předsedy FAČR kandidují Fousek, Malík a Duba

"Profesionální fotbal to vnímá ze své pozice a já vnímám jejich argumentaci. Jsem připraven s nimi racionálně jednat o všem možném. Ale musí to být jednání. Já občas říkám nesmysly, jako že se domluvím i s Kajínkem, ale s nimi se myslím domluvím. Můj odhad však je, že do finální volby předsedy půjde více jmen než jen jedno," dodal Berbr.

Předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík však ihned po tiskové konferenci, kterou sledoval z Číny, kam odletěl spolu s prezidentem Milošem Zemanem, uvedl, že bude trvat na stažení Berbra z vedení asociace.

"Slavia Praha nebude součástí žádného řešení, ve kterém bude pan Berbr členem vedení FAČR. Zbytek TK raději nekomentujeme. Fotbal není mafie," napsal Tvrdík na Twitteru.

Libor DUBA (34)

Datum narození: 13. června 1982

Vzdělání: Vysoká škola ekonomická v Praze

Ostatní: je generálním ředitelem společnosti Ondrášovka, která dlouhodobě sponzoruje český fotbal hlavně na regionální úrovni, hájí především zájmy mládežnického a neprofesionálního fotbalu; s podnikáním začínal v investiční skupině Arca Capital, pod kterou Ondrášovka patří; je považován za vyslance kontroverzního místopředsedy FAČR Romana Berbra.

Petr FOUSEK (54)

Datum a místo narození: 19. listopadu 1962, Praha

Vzdělání: Vysoká škola ekonomická v Praze

Funkcionářská kariéra: předseda futsalové komise ČMFS (1990-2001), tiskový mluvčí a vedoucí mezinárodního oddělení ČMFS (1995-96), generální sekretář ČMFS (2001-07), člen futsalových komisí UEFA (od 1994, byl i místopředsedou a předsedou) a FIFA (od 1998)

Ostatní: dlouholetý funkcionář a delegát FIFA a UEFA, do vysokých fotbalových funkcí se dostal díky práci ve futsalu, který sám hrával; na domácím svazu pracoval již několikrát, v roce 2007 byl po šesti letech odvolán z funkce generálního sekretáře kvůli špatné práci sekretariátu; v roce 2011 zvažoval svou kandidaturu na předsedu svazu, nakonec ale kvůli nejednotě v domácím fotbalovém hnutí nekandidoval; předloni byl šéfem organizačního výboru mistrovství Evropy do 21 let na českém území; hovoří šesti jazyky.

Martin MALÍK (46)

Datum narození: 21. června 1970

Funkcionářská kariéra: generální ředitel STES, obchodní společnosti FAČR (od října 2016)

Vzdělání: Vysoká škola finanční a správní (obor Řízení podniku a podnikové finance se specializací marketing a marketingová komunikace)

Ostatní: v minulosti pracoval jako obchodní a marketingový ředitel společnosti Warner Bros. Entertainment, výkonný ředitel nizozemské agentury Boomerang digital či marketingový ředitel ve fotbalové Slavii, poté odešel do STES; studoval fotbalový management ve švýcarském Lausanne.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články