Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Chceme najít kandidáta na předsedu ve shodě s Berbrem, oznámily kluby po schůzce

Praha – Majitelé prvoligových klubů se na mimořádném setkání usnesli, že se pokusí najít nové vedení českého fotbalu ve shodě s nynějším místopředsedou FAČR Romanem Berbrem. Proti němu se přitom někteří zástupci klubů, hlavně Slavia, v minulých dnech vymezili. Zástupci Ligové fotbalové asociace, která řídí profesionální soutěže, zahájí jednání s možnými kandidáty na nového předsedu, konkrétní jména neuvedli.

Jaroslav Tvrdík
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Majitelé klubů se sešli kvůli aféře s dotačními programy, kvůli níž je od pátku ve vazbě předseda asociace Miroslav Pelta a obvinění čelí i FAČR. Ministerstvo školství navíc pozastavilo dotace pro fotbal. Za necelý měsíc 2. června proběhne valná hromada, na které měl obhajovat svůj post Pelta, jenž dosud neměl protikandidáta.

Uzávěrka přihlášek je v pátek, kandidaturu nevyloučil Berbr a uvažuje o ní i předsedkyně České asociace fotbalových hráčů Markéta Haindlová.

Je nám líto, video expirovalo.
Svoboda: Budeme hledat řešení v součinnosti s FAČR

"Kluby první ligy okamžitě po setkání zahájily jednání s výkonnostním fotbalem o dalších krocích včetně shody na novém vedení a způsobu řízení FAČR. Chtěli bychom se aktivně spolupodílet na utvoření nového výkonného výboru," uvedl předseda LFA Dušan Svoboda.

Odmítl, že se kluby snažily najít protikandidáta proti Berbrovi, jak před dnešním jednáním naznačil předseda představenstva Slavie a zástupce čínského vlastníka klubu společnosti CEFC Jaroslav Tvrdík. "Není to o dohadování se s Romanem Berbrem, je to o nalezení řešení pro situaci, která nastala. Teď je prostor na hledání konsenzu než na nějaký konflikt," uvedl Svoboda, který bude jako šéf LFA s Berbrem jednat.

"Myslím, že český fotbal není v situaci, aby někdo s někým bojoval. Není to o situaci Roman Berbr proti zbytku světa, těch lidí, kteří se na řešení situace musí spolupodílet, je daleko víc. Bylo by dobré, abychom se na valnou hromadu dohodli na jednom jménu," podotkl Svoboda.

Slavia o víkendu navrhla fotbalovou "úřednickou vládu" z osobností a zmínila například bývalé reprezentanty Zdeňka Grygeru či Pavla Kuku, nedávného spolumajitele klubu Jiřího Šimáněho a funkcionáře Petra Fouska.

"Není to jedno jméno, je jich víc. Dokud není věc prodiskutována s dotyčnými osobami, nebudeme je komentovat, ale v zásadě ta jména kolují médii," uvedl Svoboda, podle něhož se kluby shodly, že by bylo správné, aby se valná hromada konala v daném termínu 2. června.

Jednání majitelů iniciovala přes LFA Slavia. Její návrh na vytvoření "úřednické vlády" označil v pondělí Berbr za "mimozemský", navíc odporující stanovám a následně nevyloučil svou kandidaturu. Na otázku, zda je Berbr pro kluby přijatelný, Svoboda odpověděl: "Nebavili jsme se, kdo je pro nás přijatelný, a kdo ne." Odmítl také spekulovat, zda je vyloučené, že by kluby podpořily Peltu, pokud by se vrátil z vazby.

Majitelé klubů se po jednání dohodli, že ho nebudou individuálně komentovat. "Jednomyslně jsme se dohodli na konkrétním výstupu, který není finální, je to první krok. Ale myslím, že krok, který navrhujeme, je velmi dobrý," uvedl krátce majitel Sparty Daniel Křetínský. "Chtěl bych poděkovat majitelům klubů první ligy za konstruktivní jednání a jednomyslné rozhodnutí o dalším postupu," dodal na Twitteru Tvrdík.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články