Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Evropa bude mít na MS 2026 šestnáct týmů

Manáma – Evropský fotbal si polepšil. Rada FIFA na zasedání v Manámě posvětila rozdělení míst na rozšířeném mistrovství světa v roce 2026. Evropu bude reprezentovat šestnáct zemí místo dosavadních třinácti.

Gianni Infantino
zdroj: Reuters

Druhý největší počet týmů na šampionátu bude mít Afrika, která vyšle na mistrovství devět celků, Asie osm, Jižní Amerika šest stejně jako Střední a Severní Amerika a Oceánie jeden. Pořádající země bude mít stejně jako doteď jistou účast na šampionátu, bude se však započítávat do počtu účastnických míst příslušného kontinentu.

O zbývající dvě místa se bude nově hrát šestičlenná baráž. V ní se představí jeden zástupce z každého kontinentu mimo Evropy a šestici doplní jedna země z hostitelského kontinentu.

Už v lednu rada FIFA rozhodla, že od roku 2026 bude na světových šampionátech startovat 48 místo současných 32 týmů. Turnaj bude rozdělen do 16 skupin po třech účastnících, celkem se odehraje 80 zápasů.

Samostatná česká reprezentace se na světovém šampionátu představila jen jednou v roce 2006, takže zvýšení počtu evropských účastníků vítá. "Pro nás je to samozřejmě dobře. Představuje to pro nás větší šanci se na mistrovství světa kvalifikovat," řekl v lednu generální sekretář Fotbalové asociace ČR Rudolf Řepka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články