Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Rozšíření MS by odhlasovali i bez nás. Přinese to problémy, řekl šéf UEFA Čeferin

Praha – Od roku 2026 bude fotbalové mistrovství světa hrát 48 týmů místo současných 32. V lednu schválená změna však podle předsedy UEFA Aleksandra Čeferina není dobrá. Slovinský funkcionář si myslí, že to přinese problémy a šampionát bude moci pořádat jen minimum zemí.

Předseda UEFA Aleksander Čeferin
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

"S rozšířením mistrovství jsme souhlasili, protože to chtěly všechny ostatní asociace, takže by to bylo stejně odhlasováno. Ale přinese to problémy," řekl Čeferin, který účastí na pondělním vyhlášení ankety Fotbalista roku splnil předvolební slib šéfovi Fotbalové asociace ČR Miroslavu Peltovi.

Rozšířený světový šampionát se bude poprvé hrát v roce 2026 systémem 16 skupin po třech týmech. "Kdo bude moci takový turnaj organizovat, když budete potřebovat dvanáct velkých stadionů? V Evropě dvě, tři země, v Africe nikdo a možná Čína a USA," uvedl devětačtyřicetiletý Čeferin.

Předsedu UEFA příští týden čeká jednání s FIFA, na kterém bude požadovat navýšení účastnických míst pro Evropu na světovém šampionátu ze současných třinácti na šestnáct. "Myslím, že uspějeme. A také chceme, aby v každé skupině byl jeden evropský tým. Jestli je kvalita v Evropě, jak všichni říkají, tak ať mají všichni šanci postoupit ze skupiny," prohlásil.

Je nám líto, video expirovalo.
Šéf UEFA Čeferin chce zvýšit počet evropských celků na MS

Změna systému čeká od sezony 2018/19 i Ligu mistrů, podle Čeferina to bylo nevyhnutelné. "Pět největších lig přinese 86 procent výdělku a dostane zpět šedesát," uvedl. "U změny jsem kritizoval především komunikaci, protože svazy a kluby o tom nebyly dostatečně informovány," dodal.

Nový model Ligy mistrů vyjde vstříc právě elitním soutěžím, což ale zkomplikuje situaci českým klubům. Tuzemské lize momentálně patří v žebříčku UEFA jedenácté místo, což by pro ročník 2018/19 znamenalo přímý postup. Vzhledem ke změnám o něj ale nejspíš česká liga přijde.

Čeferin byl do čela UEFA zvolen loni v září jako nástupce zdiskreditovaného Michela Platiniho. Předtím působil ve vedení slovinského svazu, vede rodinnou právní firmu a na kontě má mimo jiné i šest přejezdů Sahary. "Teď na to nemám čas, ale přejel jsem ji pětkrát autem a jednou na motorce," uvedl. "Bylo to velmi zajímavé. Občas je potřeba utéct před lidmi a na to je Sahara ideální," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články