Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Padla první obvinění kvůli fanouškovským výtržnostem v Opavě

Opava - První dva fotbaloví fanoušci si vyslechli obvinění za své chování během utkání Opava - Ostrava. Podezřelí jsou z krádeže a výtržnictví. Celkem policisté zadrželi pět desítek lidí. Trestní stíhání hrozí ještě několika zadrženým, kteří jsou podezřelí z napadení policistů.

Výtržnosti v Opavě
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

"V tuto chvíli již není nikdo omezen na osobní svobodě. Sdělení podezření si vyslechli dva lidé. V těchto případech je vedeno zkrácené přípravné řízení. Další fanoušci jsou podezřelí z trestných činů násilí proti úřední osobě," řekla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková. Kriminalisté nyní budou vyhodnocovat stovky hodin kamerových záznamů. "Prověřujeme okolnosti dalších trestných činů. Zjišťujeme identitu jedinců, kteří v Opavě nerespektovali zákon," uvedla.

Do Opavy dorazilo asi 1500 příznivců ostravského klubu, přestože neměli vstupenky na stadion. První konflikty nastaly už v okamžiku, kdy se dav dostal ke stadionu. Výtržníci začali odpalovat dělobuchy a světlice. Tehdy policie zakročila poprvé. Další střety nastaly v době zápasu. Agresivní jádro z řad fandů hostujícího celku se pokusilo vylomit bránu na stadion, pokračovalo v odpalování dělobuchů a útoků na policii či bezpečnostní službu chránící stadion.

Mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl řekl, že zdravotníci ošetřili na místě osm lidí. Zranění byli jak na straně výtržníků, tak i mezi policisty. "Pacienti ve věku jednadvaceti až devětačtyřiceti let museli být ošetřeni se zraněními, která vznikla ponejvíce při potyčkách. Šlo o poranění hlav, v jednom případě dolní končetiny, vesměs lehkého nebo středně těžkého rázu," řekl Humpl.

Celkem bylo v ulicích Opavy odpoledne nasazeno na 400 policistů. Zasahovaly i speciální pořádkové jednotky z Prahy a Brna. Dorazila jízdní policie ze Zlína. Policistka z této jednotky utrpěla zranění, zraněn byl i jeden kůň. Hlavní nepokoje se odehrály v okolí stadionu, ale pokračovaly i při cestě davu k nádraží. Policisté situaci monitorovali do nočních hodin.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články