Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

To už není MS, kritizuje nový formát Panenka či Seeler. Jiní si ale změnu chválí

Praha – Jako zdroj ještě více peněz je to možná dobré, po sportovní stránce to ale ztrácí smysl. Tak komentoval Antonín Panenka změnu mistrovství světa, kde bude od roku 2026 hrát místo 32 hned 48 účastníků. Česká legenda je z chystané revoluce velmi zklamaná a jeho názor sdílí i ostatní. To např. generální sekretář FAČR Rudolf Řepka se s tímto názorem neztotožňuje a na novém formátu vidí jen samá pozitiva.

Trofej pro vítěze mistrovství světa
zdroj: imago sportfotodienst

"To už není mistrovství světa. Aby tam byl skoro celý svět, tak to není mistrovství," řekl Panenka. "Po komerční stránce to asi přinese větší prostředky, ale po sportovní stránce to ztrácí smysl," doplnil.

Autor legendární penalty z rozstřelu ve finále EURO 1976 zažil rozšíření z 16 na 24 účastníků pro MS 1982. Nyní FIFA schválila rozšíření na dvojnásobek tehdejších míst. "Teď tam bude hrát kde kdo, 48 mužstev už je strašné číslo. Kvalifikují se tam mužstva, která budou hrát druhé housle. Akorát jim to prodlouží agónii, protože v dalších bojích nebudou mít moc šancí," míní osmašedesátiletý internacionál.

Nemyslí si, že to menším zemím pomůže k dalšímu fotbalovému rozvoji. "Jak to těm zemím pomůže? Podle mě jen finančně. Samozřejmě nějaká zkušenost to pro hráče bude, ale dva zápasy nehrají zas takovou roli," prohlásil Panenka.

Jedinou výhodou podle něj je, že více míst dostane i Evropa a český fotbal tak bude mít o trochu větší šanci si účast na turnaji vybojovat. "Pro nás je to samozřejmě větší šance a účast na MS má svou váhu, ale já bych to tak nebral, protože kvůli tomu jde sportovní stránka stranou," dodal.

Velké zklamání ze schválení změny sdílí i německý trenér a mistr světa z roku 1974 Berti Voghts či bývalý německý reprezentant Uwe Seeler. "Jsem velmi zděšený. Nechce se mi tomu věřit. Je to hrozné. Prostě to nechápu. Tohle už není moje mistrovství světa," komentoval situaci Voghts. "Pro fotbal to není dobře. Viděli jsme to teď na rozšířeném mistrovství Evropy. Ale bylo jisté, že se tak stane, protože si tak mohou vydělat více peněz," dodal Seeler.

Vidím samá pozitiva, řekl ke zvýšení počtu účastníků MS Řepka

Jinde je však změna vítaná. Velkou radost měli například zástupci Fotbalové asociace ČR. Generální sekretář FAČR Rudolf Řepka v rozšíření vidí samá pozitiva a zároveň je rád, že se díky tomu také zvýší šance české reprezentace na postup na šampionát.

"Těch modelů bylo možných pět a jediný, který připadal v úvahu, byla tato varianta s 48 týmy v 16 skupinách. Jednoznačně převládají pozitiva s jediným malinkým negativem, že by se měla malinko rozmělnit ta sportovní část," řekl Řepka.

"Ale po zkušenosti z Eura, kde došlo ke zvýšení počtu účastníků z 16 na 24 týmů, myslím, že ta kvalita nijak moc neutrpěla, takže to nebude tak výrazné. Najdou se národní týmy, které turnaj určitě oživí," připomněl Řepka, jak pozitivně dokázaly loňský evropský šampionát ve Francii oživit menší země jako Island či Wales.

Pro samotnou Českou republiku znamená rozšíření počtu týmů větší šanci kvalifikovat se na turnaj, neboť Evropa by měla získat o tři účastnická místa víc. "Pro nás je to samozřejmě dobře, to asi nemůžeme mluvit jinak. Představuje to pro nás větší šanci, jak se na mistrovství světa kvalifikovat, takže nám to může pomoci," uvedl Řepka. "Od začátku do konce vidím samá pozitiva. Dobré je to také v tom, že se bude pořád o něco hrát, protože z každé skupiny postupují dva týmy," dodal Řepka.

Návrh prezidenta FIFA Gianniho Infantina byl schválen jednohlasně, s rozšířením ale nesouhlasí hráčská asociace ani Asociace evropských fotbalových klubů ECA, která dokonce v prosinci zaslala na FIFA protestní dopis.

"Jednomyslné schválení nás nepřekvapilo. Národní asociace to vzhledem k vyššímu počtu míst braly pozitivně a koncil FIFA je složen z těchto zástupců. Pro národní asociace je to všechno pozitivní, ale je jasné, že přijde tlak ze strany klubů, hráčských organizací, vedení ligových soutěží. Pro FIFA to bude boj ohledně termínové listiny. Organizace budou požadovat pro hráče čas na relaxaci, klid pro hráče. Bude to ještě velký boj," mínil Řepka.

Rozšíření počtu účastníků by se podle něj nemělo nijak výrazně podepsat na hracím formátu kvalifikace. "Kvalifikace bude stejná, nepředpokládám, že by se to nějakým způsobem výrazně měnilo. Myslím, že by měly zůstat šestičlenné skupiny, pouze může dojít k malinké úpravě postupového klíče, k úpravě baráže. Že by ji třeba hrály jen čtyři týmy. Je to ale ještě hrozně moc daleko," uvedl generální sekretář.

Pozitivní hlasy zněly také v zahraničí. "Jsem nadšený, protože to dává možnost týmům, které už na začátku kvalifikací vědí, že nemají šanci postoupit. Každá země bude moci žít svůj sen a také to oživí vášeň pro fotbal. Podle mě je to skvělý nápad," řekl Diego Maradona, mistr světa z roku 1986.

"Jsem jednoznačně pro. Líbí se mi myšlenka skupin po třech týmech. Ve skupinách bude méně zápasů a pak přijde play-off přinášející více emocí, tlaku a zkušeností pro hráče. Týmy s menším potenciálem sice odehrají jen dva zápasy, ale přinese jim to mnoho zkušeností a ekonomického zisku, což povede k jejich rozvoji včetně infrastruktury. Rozšíření znamená, že se z mistrovství světa stane neuvěřitelně velká společenská akce," dodal zase José Mourinho, kouč Manchesteru United.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články