Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Sparta i Plzeň hrají o prestiž a koeficient, Liberec o postupový zázrak

Milán/Plzeň/Soluň – Skupinová fáze Evropské ligy uzavírá své brány. Sparta si klíč od jarního pokračování už vybojovala, Plzeň naopak o postupovou šanci vzhledem k porážce z Říma přišla. Obě mužstva čekají duely, které neovlivní jejich konečné postavení. Letenské vyzve milánský Inter, Viktoria zakončí doma proti Austrii Vídeň. Šanci proklouznout do vyřazovací části má ještě Liberec. Potřebuje však uspět v Soluni a zároveň spoléhat na pomoc Fiorentiny. Přímý přenos utkání Inter–Sparta sledujte od 21:05 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Svěřenci Davida Holoubka přijedou do Milána v pozici, kterou před startem druhé nejprestižnější fotbalové soutěže starého kontinentu čekal málokdo. S jistým postupem, navíc z prvního místa. Vítěz milionářské Ligy mistrů ze sezony 2009/2010 naopak jistě skončí poslední. Obránce Ondřej Mazuch očekává velmi těžký zápas.

"Nemyslím si, že se budou šetřit. Jak znám italské velkokluby, tak doma jsou pod enormním tlakem. Výhry se od nich čekají v Serii A, domácím poháru i v Evropské lize. Navíc se změnil trenér, kluci tak hrají o budoucnost v týmu," prohlásil.

Sparta úvodní vzájemné utkání senzačně vyhrála 3:1 a odrazila se k sérii čtyř výher. Následně totiž dvakrát porazila izraelský Hapoel Beer Ševa, na což navázala i během předešlého střetnutí proti anglickému Southamptonu. Ve všech zmíněných zápasech navíc Pražané nedostali ani gól.

"Jsme rádi, že tam jedeme v pozici, kdy máme jistý postup," uvedl Matěj Pulkrab. "Inter je nicméně stále významným evropským klubem. Chceme se ukázat jako tým i jako jednotlivci," řekl útočník, který je velkým fanouškem AC Milán, městského rivala Interu.

Podobně duel vnímá i trenér David Holoubek. "Hráči by to měli mít za odměnu, tak to vidíme a budeme z toho vycházet i při skládání základní sestavy," naznačil. "Pořád je to zápas Evropské ligy, pořád je to zápas s velkoklubem, takže chceme uhrát dobrý výsledek a předvést kvalitní výkon," zakončil.

Předpokládané sestavy:

Inter: Carrizo - D'Ambrosio, Miranda, Ranocchia, Ansaldi - Brozovič, Kondogbia - Candreva, Banega, Perišič - Icardi.

Sparta: Koubek - Karavajev, Mazuch, Michal Kadlec, Costa - Juliš, Holek, Mareček, Čermák - Lafata, Pulkrab.

Plzeň se chce proti Austrii vítězně rozloučit s podzimem

Ukončit čtrnáctizápasovou šňůru bez pohárové výhry. Takové je přání plzeňské kabiny, která i přes brzký konec v soutěži neztrácí motivaci. Proti vídeňské Austrii hodlá bojovat. "Vypadli jsme, nedá se nic dělat. Máme ještě jeden zápas a chceme ho vyhrát, abychom alespoň jednu výhru ve skupině měli. Fanoušci si to zaslouží," řekl záložník Martin Zeman.

Celek z rakouské metropole má stále reálnou šanci na postup. Potřebuje k tomu v Plzni vyhrát a zároveň doufat, že Astra Giurgiu doma neporazí AS Řím. Austria se do play-off evropských pohárů dostala naposledy v sezoně 2004/05.

Je nám líto, video expirovalo.
Hubník před Austrií: Doufám, že uděláme fanouškům radost

"Řekl bych, že pro nás je to zápas roku. Prostě musíme vyhrát a nepochybujeme, že se nám to povede," prohlásil útočník Olarenwaju Kayode, který by měl být pro obranu Viktorie největším nebezpečím. Zvláště když kvůli trestu za červenou kartu chybí kapitán Alexander Grünwald. V Doosan aréně nenastoupí ani brankářská jednička Robert Almer.

Také Plzeň řeší problémy se sestavou. Během posledního ligového klání se totiž zranili Jakub Hromada a David Limberský, navíc Aleš Matějů je vykartován. Z důvodu odložení sobotního duelu na půdě Bohemians 1905 měli úřadující mistři nezvykle dlouhou pauzu. Pošetřili poslední zbytky sil a proti rakouskému soupeři touží zlomit sérii bez vítězství.

Předpokládané sestavy:

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Hejda, Hubník, Kovařík - Petržela, Hořava, Hrošovský, Zeman - Ďuriš - Krmenčík.

Austria: Hadžikič - Larsen, Rotpuller, Filipovic, Martschinko - Serbest, Holzhauser - Venuto, Tajouri, Pires - Kayode.

Trápící se Liberec zajíždí do řeckého "pekla"

Přestože mají v domácí soutěži pouze dvoubodový náskok na sestupovou příčku, v Evropské lize hrají o postup do vyřazovací části. Podzim plný kontrastů zažívají fotbalisté Slovanu Liberec. Před závěrečným utkáním skupinové fáze v Soluni, kde změří síly s Paokem, jsou kostky vrženy jednoznačně.

Fiorentina vede skupinu s deseti body, Karabach a Paok mají sedm bodů, přičemž ázerbájdžánský celek má díky lepší bilanci ze vzájemných zápasů jistotu, že v případě výhry půjde dál. Liberec musí naopak spoléhat i na výsledek druhého utkání. K postupu potřebuje v Řecku vyhrát a zároveň doufat, že Fiorentina zvítězí v Karabachu.

"Základní cíl je vyhrát, bez toho je vše zbytečné. Pak se teprve můžeme upínat k něčemu dalšímu. Druhý zápas by nás mohl zajímat, když povedeme 3:0 a budou tři minuty do konce," řekl liberecký trenér Jindřich Trpišovský.

Slovan výhrou 3:0 nad Karabachem oživil naději na postup, závěr podzimu však neodehrál vůbec dobře. Severočeši v lize nezvítězili šestkrát za sebou. O víkendu prohráli v Jihlavě. "Máme částečnou šanci ten zpackaný podzim nahradit a dosáhnout na to, co se před měsícem zdálo jako sci-fi. Pro mě i pro ostatní by to byl asi životní úspěch," pokračoval.

"Opíráme se o tu naši bilanci, že jsme venku úspěšnější. V Evropě nám to jde líp. V Česku se strašně trápíme se vstřelenými brankami. Nám tyhle zápasy vyhovují, když od nás nikdo nic nečeká," zakončil Trpišovský.

Předpokládané sestavy:

PAOK: Brkič - Matos, Crespo, Varela, Leovac - Šachov, Caňas, Cimirot - Campos, Athanasiadis, Rodrigues.

Liberec: Dúbravka - Coufal, Karafiát, Pokorný, Bartošák (Sýkora) - Folprecht, Breite - Bartl, Ševčík, Vůch - Komličenko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články