Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Ščasný: Ve Spartě byl hlavní problém v obranném systému

Praha - Zdeněk Ščasný skončil v září v pozici hlavního trenéra pražské Sparty, když se s ním vedení po prohře 0:2 v derby se Slavií domluvilo na ukončení spolupráce. Vedení kádru po něm převzal David Holoubek, který slaví překvapivé úspěchy. Ščasný vidí své chyby především v tom, že souhlasil s odchodem některých hráčů v situaci, kdy nebyla jistota o tom, jakým systémem bude tým hrát. Svůj pohled na konec ve Spartě vyjádřil v ČT.

Ščasný chválí výkony, které Sparta po jeho odchodu v Evropské lize předvedla. "Je to ohromný úspěch. Hlavně po tom našem vystoupení na Southamptonu, kde jsme dostali trojku a mohli jsme jich dostat víc, tak se to moc nečekalo," řekl v České televizi bývalý trenér Sparty.

Sám si uvědomuje chyby, jež za svého působení udělal. Klíčový problém podle něj vězel v obranném systému - tedy zda Sparta měla hrát na tři, nebo na čtyři obránce. "Nechci považovat za chybu to, v čem jsme byli úspěšní. Na jaře jsme chtěli změnit systém hry z tří- na čtyřobráncový. Myslím si, že nejzásadnější bylo, že jsem v létě chtěl zdokonalit tříobráncový systém. Potom jsem udělal to, že jsme víceméně hráli na čtyři proti relativně slabším soupeřům v lize, kde to nebylo úplně optimální," vysvětlil Ščasný.

Je nám líto, video expirovalo.
Zdeněk Ščasný o svém konci ve Spartě

Další problém podle něj souvisel právě s rozhodnutím, zda v tomto způsobu hry pokračovat. "Na to navazovalo, jestli hráče pustit nebo nepustit. Tam si myslím, že byla jedna z mých největších chyb, protože kdybych věděl, že nebudeme hrát tříobráncový systém dál, tak bych nesouhlasil s odchodem (Jakuba) Brabce a (Ladislava) Krejčího. Byť samozřejmě vím, že to je strašně složité," říká Ščasný a dodává, že právě tito hráči mu poté v sestavě chyběli. 

V příchodech a odchodech hráčů z pražského klubu vidí Ščasný zásadní problém, ke kterému v klubu za jeho působení došlo. "Ti kluci přestup hodně chtěli, tam ten tlak byl opravdu velký. Do toho, co jsem chtěl hrát, ti hráči hodně chyběli. To byla jedna chyba," říká. "Víc tlačit na příchod hráčů, které jsem měl vytipované, to se taky ne úplně povedlo. Protože třeba Václav Kadlec přišel hodně pozdě a měli jsme tam další hráče, kteří nepřišli. Takže když pominu ty chyby, které člověk udělá běžně - špatná sestava, někdy netrefíte střídání -, tak tohle bylo to nejzásadnější," uzavřel Ščasný.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články