Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

V korupční kauze pořadatelství MS 2006 figuruje i bývalý sekretář FIFA Linsi

Curych - Na seznam podezřelých v případu možné korupce při přidělení pořadatelství světového šampionátu 2006 přibylo jméno bývalého generálního sekretáře FIFA Urse Linsiho. Švýcarské vyšetřovací orgány provedly před týdnem sérii nových domovních prohlídek v souvislosti s vyšetřováním možného uplácení kvůli zisku klíčových hlasů při volbě, ze které nakonec těsným poměrem vyšlo vítězně Německo.

Urs Linsi
zdroj: Reuters autor: Siphiwe Sibeko

Podle vyšetřovatelů se razie uskutečnily minulou středu a týkaly se objektů v německy mluvících oblastech Švýcarska, z nichž většina má spojení právě s Linsim. Sedmašedesátiletý bývalý funkcionář zastával post generálního sekretáře FIFA v letech 2002 až 2007.

V aféře okolo světového šampionátu v roce 2006 jde o podezření na existenci tajného fondu se sumou 6,7 milionu eur, díky níž si údajně Německo koupilo klíčové čtyři hlasy při volbě pořadatele závěrečného turnaje a těsně porazilo Jihoafrickou republiku 12:11.

Fond měl založit už zesnulý někdejší šéf společnosti Adidas Robert Louis-Dreyfus a o jeho existenci prý věděl i dnes již bývalý šéf německého svazu Wolfgang Niersbach.

Ten před rokem kvůli obvinění odstoupil z čela svazu, ale existenci fondu popírá. Stejně jako další němečtí funkcionáři, například slavný Franz Beckenbauer, který byl šéfem organizačního výboru šampionátu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články