Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Sen o postupu nadále žije. Liberec doma sestřelil Karabach

Liberec – První úkol k zachování naděje na postup do vyřazovací části Evropské ligy splněn. Fotbalisté Liberce před vlastními fanoušky jasně přehráli Karabach a po výhře 3:0 slaví první domácí triumf v evropských pohárech pod Jindřichem Trpišovským. Dvěma góly se o to zasloužil Nikolaj Komličenko a jedním Egon Vůch. 

Radost libereckých fotbalistů
zdroj: ČTK/Petrášek Radek

Slovan částečně napravil víkendovou ligovou porážku 0:3 v Jablonci a před závěrečným utkáním ve skupině Evropské ligy na půdě PAOK Soluň 8. prosince má šanci na jarní část Evropské ligy. K účasti v ní potřebuje Liberec v Řecku zvítězit a zároveň musí doufat, že Karabach doma prohraje s lídrem tabulky Fiorentinou.

"Je to pro nás obrovské plus, že nejedeme do Soluně v uvozovkách jen na výlet a hrát o peníze, ale i o sportovní úspěch. Před skupinou jsme si přáli, abychom v posledním kole měli šanci postoupit. To se nám splnilo a vážíme si toho," uvedl liberecký kouč Jindřich Trpišovský.

Ten po prohraném derby v Jablonci na pěti místech obměnil základní sestavu. Ze zdravotních důvodů chyběli Sýkora, Baroš a Latka, jen na lavičce začali Bartl s Navrátilem. Coufal opět musel na stopera a na pravém beku místo něj hrál Karafiát.

"Udělali jsme takovou slabou náplast za derby v Jablonci, které se nám hrubě nepovedlo. Mělo to jednu výhodu, že to nemohlo být horší. Hráči si po Jablonci vyříkali určité věci a vyčistilo se ovzduší," řekl Trpišovský.

V úvodním utkání skupiny na půdě Karabachu dal Sýkora v jedenácté sekundě nejrychlejší gól historie Evropské ligy a povedený úvod prožil Liberec i v domácí odvetě. Bartošák měl na levé straně dost času na to, aby přesně zacentroval, a Vůch netradičně hlavou poslal míč na zadní tyč do sítě. Slovan dal gól po 300 minutách, naopak Karabach inkasoval po dlouhých 717 minutách.

"Všichni víme, že od Admiry jsem se netrefil a ty zápasy nebyly úplně podle mých představ. Byl jsem z toho sám vyřízený, mělo to dopad na celý tým. Jsem jeden z těch, kteří by měli góly dávat a připravovat. Za pět minut dvanáct jsme zabrali, možná za dvě," mínil Vůch.

Hosté mohli v 19. minutě vyrovnat, Muarema však v úniku vychytal brankář Dúbravka. "Je to vždy o klíčových momentech utkání. Dnes šly pro nás, v sobotu proti nám," mínil Trpišovský. Ve 34. minutě naopak jen pár centimetrů dělilo domácí od druhé trefy, Folprecht poslal dorážku do tyče. V nadějné pozici pak Pokorný hlavičkoval jen do středu branky.

V 56. minutě už Liberec zvýšil. Komličenka ve vápně stáhl k zemi Medveděv a sám faulovaný hráč domácích poslal z penalty míč bombou nekompromisně pod břevno. Hned za dalších sedm minut se ruský útočník radoval znovu, když zblízka umístil do branky Vůchovu přihrávku ze strany.

Liberec dal v utkání tolik gólů jako v předešlých šesti soutěžních duelech dohromady a slavil historicky nejvyšší výhru v základní skupině pohárů. I díky tomu, že v nastavení Dúbravka skvěle vyrazil přímý kop. Slovan ve skupině Evropské ligy zvítězil doma po osmi zápasech.

"Jsem rád, že jsme splnili na poslední pokus to, co jsem dva roky sliboval, že se doma pokusíme zvítězit ve skupině. Chtěl bych pochválit hráče, kteří po dlouhé době zase hráli jako zaťatá pěst. Myslím, že to byl jeden z nejlepších výkonů našeho mužstva v sezoně," dodal Trpišovský.

Slovan Liberec - FK Karabach 3:0 (1:0)

Branky: 57. z pen. a 63. Komličenko, 11. Vůch. Rozhodčí: Johannesson - Nilsson, Culum - Ekberg, Karlsson (všichni Švéd.). ŽK: Komličenko, Breite - Míchel, Medveděv. Diváci: 4942.

Liberec: Dúbravka - Karafiát, Coufal, Pokorný, Bartošák - Breite, Folprecht - Ekpai, Ševčík (80. Navrátil), Vůch (89. Bláha) - Komličenko (86. Bartl). Trenér: Trpišovský.

Karabach: Šehič - Dašdemirov, Medveděv, Hüsejnov, Agolli - Míchel (52. Ismajilov), Garajev, Richard Almeida - Dani Quintana, Ndlovu, Muarem (60. Reynaldo). Trenér: Gurbanov.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články