Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Sparta překvapení nedopustila, Karvinou porazila rozdílem třídy

Praha – Žádný z řady marodů se do sestavy fotbalistů Sparty nevrátil, letenský tým přesto jednoznačně zvítězil. Ligového nováčka z Karviné nikterak nešetřil a po jednoznačném vítězství 3:0 činí jeho aktuální ztráta na vedoucí Plzeň sedm bodů. Svěřenci Davida Holoubka udrželi potřetí za sebou čisté konto. Svůj první gól v rudém dresu zaznamenal Daniel Holzer, další branky přidali Pulkrab s Lafatou.

Daniel Holzer slaví svůj první gól v dresu pražské Sparty
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Sparta se opět musela vypořádat s rozsáhlou marodkou, na níž jsou dlouhodobě Rosický, Vácha, Frýdek nebo Václav Kadlec. Kvůli třízápasovému trestu navíc přišla také o klíčového záložníka Dočkala, jehož v sestavě nahradil osmnáctiletý Havelka.

"Vstoupil do zápasu nervózně, ale to je normální. Postupem času se do toho dostal a předvedl fanouškům, že je to talentovaný, šikovný mladý hráč," řekl po utkání trenér Holoubek. "Nejdřív panovala lehká nervozita, ale snažil jsem se to brát tak, jak to je, a podat co nejlepší výkon," dodal Havelka.

Herní projev Letenských však byl i přesto atraktivní a po čtyřech minutách se více než sedm tisíc přítomných fanoušků poprvé radovalo. Juliš našel před brankou Holzera a ten si připsal první gól po svém přestupu z ostravského Baníku.

Sparta poté částečně přenechala iniciativu soupeři. Ve 20. minutě prošel až nečekaně snadno do vápna Moravec, ale v dobré pozici vystřelil trestuhodně nad. Z další akce zahrozil opět stejný hráč, ale Koubek své zaváhání při centru bleskově napravil.

Letenští byli blízko druhému gólu ve 35. minutě, Juliš ovšem svou individuální akci zakončil nepřesnou střelou. Krátce před poločasem ale přece jen udeřili. Costa přesprintoval svého strážce a zcela osamocený Pulkrab nemohl minout – 2:0.

Karviná se prezentovala sympatickým herním projevem, ale jediným výsledkem její snahy byl nevýrazný pokus Eismanna. Sparta naopak oplývala vynikající produktivitou. Dvacet minut před koncem totiž stanovil konečný stav kapitán Lafata.

Hosté mohli duel ještě zdramatizovat, ale volej Voltra si v těžké pozici cestu za Koubkova záda nenašel. Na druhé straně měl blízko k premiérovému ligovému zásahu střídající Mustedanagič, jenže trefil tyč.

Spartě po vítězství patří v tabulce pátá příčka s bodovým odstupem za čtvrtou Mladou Boleslaví a tříbodovým mankem na třetí Slavii. Svěřenci Davida Holoubka se navíc vítězně naladili před čtvrtečním zápasem Evropské ligy proti Southamptonu, ve kterém si mohou zajistit postup do vyřazovací části druhé nejprestižnější evropské soutěže.

14. kolo první fotbalové ligy:

Sparta Praha - MFK Karviná 3:0 (2:0)

Branky: 4. Holzer, 42. Pulkrab, 70. Lafata. Rozhodčí: Zelinka - Mokrusch, Černý. ŽK: Smrž (Karviná). Diváci: 7238.  

Sparta: Koubek - Karavajev, Holek, Michal Kadlec, Costa - Juliš, Mareček, Havelka, Holzer (80. Ch. Frýdek) - Lafata (85. Dudl), Pulkrab (46. Mustedanagič). Trenér: Holoubek.

Karviná: Laštůvka - Holík, Dreksa, Hošek, Zelený - Moravec (87. Galuška), Šisler, Okleštěk (11. Smrž), Panák, Eismann (58. Jurčo) - Voltr. Trenér: Weber.

Hlasy po utkání 14. kola první fotbalové ligy Sparta Praha - MFK Karviná:

David Holoubek (trenér Sparty): "Před zápasem, když jsem viděl tváře hráčů Karviné, tak nebyli úplně připravení na to, že nás tady porazí. Nevěřili si. My jsme chtěli víc a to rozhodlo. Pro nás je to po zaváhání Plzně důležité vítězství, ale je to jen jeden zápas. Navíc přijdou ty těžší, tohle bylo povinné vítězství, protože jsme hráli proti nováčkovi a navíc doma."

Jozef Weber (trenér Karviné): "Sparta vyhrála zaslouženě. Já se už musím smát, protože před zápasem jsem někde mluvil o tom, že dostáváme brzké góly, a zase se nám to stalo. Z brejkové situace jsme pustili Spartu do vedení a pak to pro nás bylo složité. V poli jsme předvedli velmi solidní výkon. I když vím, že fotbal se hraje ve vápně, tak co se týče držení míče a kvality hry, tak to nebylo nejhorší."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články