Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Slávistky před střetnutím s Martou: Ona je ženský fotbal

Praha - Tým švédského Rosengardu, který bude soupeřem fotbalistek Slavie v osmifinále Ligy mistrů, je tvořený hvězdami sportu. Jedna z něj ovšem vyčnívá. Brazilka Marta byla pětkrát vyhlášena fotbalistkou roku a mnozí, včetně slávistek, ji mají za nejlepší hráčku všech dob.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejslavnější fotbalistka Marta je v Praze

"Když to přeženu, tak ženský fotbal se rovná Marta. Přestože už tu jsou jiné hvězdy, tak ona je, vždy byla a bude pojem," míní kapitánka Slavie Blanka Pěničková, která doufá ve stejný úspěch, jaký se týmu povedl v loňském roce, tedy postup do jarní části soutěže.

V to samé ale věří i Rosengard. Tým chce podat lepší výkon než v předchozím kole, v němž hubeným celkovým skóre 1:0 přešel před outsidera Breidablik. "Věřím, že jsme se z toho poučily. Slavia je kvalitní tým. Vloni se jí dařilo, došla až do čtvrtfinále. Teď je v osmifinále, takže musí mít kvalitu," podotkla Marta. "Na zápas se těším. Dvě utkání mě trápilo zranění ramene, ale už trénuji a chci hrát," popisuje svou současnou situaci Brazilka.

Marta o Pelém: "Bohužel jsem neměla to štěstí ho vidět hrát, jen sestřihy z internetu a videí. Je pro mě obrovská čest, že mě s ním porovnávají. Mně osobně se vždy líbil Rivaldo a snila jsem o tom, že budu hrát v brazilské reprezentaci na pozici jako on. A ze současných hráčů nejvíc obdivuji Ronalda. I když je nejlepší, pořád maká. Ta jeho výdrž chtít být nejlepší a stále se zlepšovat je úžasná."

Rosengard si nepřipouští nic jiného než postup. "Naším cílem je dostat se do finále a vyhrát. Ale každým rokem se Liga mistryň vyrovnává a je to těžší a těžší. Ženský fotbal se stává stále populárnějším," uvedla brazilská křídelní hráčka, která je nejlepší střelkyní v historii světových šampionátů.

Přestože naposledy se stala nejlepší hráčkou světa už v roce 2010, stále se cítí jako zamlada. "Cristianu Ronaldovi je 31 let, Messimu bude 30 a všichni hrají a pořád dobře. Tak proč bych nehrála já?" smála se Marta, která bývá označována za ženskou podobu legendárního Brazilce Pelého.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články