Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Lvíčata deklasovala Moldavsko 4:1 a postoupila na evropský šampionát

Znojmo – I bez klíčového útočníka Patrika Schicka zvládli reprezentanti do 21 let závěrečný duel kvalifikace o postup na evropský šampionát proti Moldavsku. Svěřenci Vítězslava Lavičky zdolali soupeře přesvědčivě 4:1 a zajistili si místenku mezi elitou starého kontinentu. Dvěma góly a asistencí přispěl k vítězství Jakub Jankto. Postupová esa drželi v rukávu Belgičané, ale v Černé Hoře prohráli 3:0, čímž poslali český národní tým na Euro.

Václav Černý střílí gól proti Moldavsku
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

O vítězství nad Moldavskem rozhodl dvěma góly Jakub Jankto, po jednom přidali Lukáš Juliš s Václavem Černým. "I když jsme před měsícem prohráli v Belgii, tak jsme věděli, že naše cesta do Polska nekončí, a jsem rád, že se to ve Znojmě potvrdilo," řekl po utkání trenér Vítězslav Lavička.

Od úvodních minut bylo zřejmé, jak bude utkání probíhat. Český tým diktoval tempo hry, ale skulinky v obraně soupeře nenacházel. Postupným útokem sice bez větších problémů dokráčel před pokutové území, jenže finální fáze viditelně pokulhávala.

Z mírné letargie probrala přihlížející fanoušky ve Znojmě až utěšená rána Václava Černého, který po patnácti minutách přinutil brankáře Mitua k tygřímu skoku. Střelecký pokus útočníka amsterdamského Ajaxu lvíčata povzbudila a další příležitosti k otevření skóre na sebe nenechaly dlouho čekat.

Dirigent Trávník chytře uvolnil nabíhajícího Jankta, jehož prudký centr před branku srazil do břevna moldavský obránce Rozgoniuc. Následný závar ještě vyústil v akrobatické zakončení Juliše, Mitu však opět zachránil svůj tým. Nápor českých mladíků pokračoval a další šanci spálil vzápětí Jankto. Po centru z pravé strany namířil svůj projektil vysoko nad.

První gól doslova visel ve vzduchu. Svěřenci Vítězslava Lavičky soupeře jednoznačně přehrávali, nicméně prostor mezi třemi tyčemi nedokázali trefit ani z těch nejvyloženějších pozic. Na hranici ofsajdu pohybující se Juliš neustál ve 32. minutě souboj nervů a tváří v tvář strážci moldavské svatyně vystřelil vedle.

Sparťanský útočník byl v jedné z hlavních rolí i o tři minuty později. Tentokrát volil místo zakončení přihrávku nabíhajícímu Barákovi, který ovšem prázdnou branku netrefil. Odchovanec Příbrami mohl své zaváhání záhy odčinit, jenže ani druhou tutovku nedokázal přetavit v gól.

Kouzlo moldavské brány však vydrželo pouze do nastaveného času první půle, kdy jej odčaroval Jakub Jankto. Po centru Lüftnera mu totiž nezištně přistrčil míč Havel a záložník italského Udinese přízemní střelou otevřel skóre – 1:0.

Po změně stran se poprvé osmělili i hosté. Graurova dalekonosná střela po pár vteřinách druhé půle dokonce pohladila břevno české branky. Úvodní minuty i přesto nabídly znojemským fanouškům víceméně stejný průběh jako na začátku kvalifikačního střetnutí. Žádná výraznější příležitost k vidění nebyla.

Bitva se odehrávala výhradně v prostorech mezi šestnáctkami. Až Barákova dělovka z 63. minuty probudila u českých mladíků opětovnou chuť skórovat, což bleskově potvrdil Juliš, který pohotově uklidil do sítě Janktovu přihrávku za moldavskou obranu – 2:0.

Přesným zásahem nastartoval plodnou desetiminutovku národního týmu. Jankto totiž vzápětí precizně umístěným volejem zvýšil na 3:0 a Černý po individuální akci překonal Mitua počtvrté.

Jankto v závěru sahal dokonce po hattricku, ale s oběma jeho střelami si poradil brankář hostí a z následného protiútoku zaznamenal čestný úspěch Rebenja. Inkasovaný gól byl tak spolu s výpadkem světel, kvůli kterému byl zápas asi na deset minut přerušen, jedinou kaňkou na povedeném vystoupení českého celku.

"Myslím, že soupeře zlomila druhá branka. Je trochu paradoxní, že ve druhém poločase jsme tolik šancí neměli, ale naše efektivita byla vyšší," zakončil Lavička.

Utkání kvalifikace ME 2017 fotbalistů do 21 let ve Znojmě:

ČR - Moldavsko 4:1 (1:0)

Branky: 45.+1 a 74. Jankto, 67. Juliš, 77. Černý - 90.+3 Rebenja. Rozhodčí: Stojanov - Kolev, Dojnov (všichni Bulh.). ŽK: Lüftner - Macritschii, Stariš, Rozgoniuc, Graur.

ČR: Zima - Matějů, Lüftner, Simič, Havel - Černý, Trávník, Hubínek (80. Souček), Barák (75. Mašek), Jankto - Juliš (78. Pulkrab). Trenér: Lavička.

Moldavsko: Mitu - Rozgoniuc, Rogac, A. Macritschii, Stariš, Taras (76. Boiciuc) - Graur (78. Paireli), Andronic, V. Macritschii, Spataru (46. Damascan) - Rebenja. Trenér: Oprea.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy