Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

United koupil Pogbu a udělal z něj nejdražšího fotbalistu historie

Manchester – Ani Messi, ani Cristiano Ronaldo, ani Bale. Nejdražším fotbalistou historie není nikdo z těch absolutně největších hvězd současnosti, ale záložník, jehož se Manchester United před čtyřmi lety zbavil skoro zadarmo. Teď manchesterský celek Paula Pogbu koupil zpět, Juventusu Turín podle italských médií za něj zaplatil 110 milionů eur (2,97 miliardy korun) a udělal z něj nejdražšího fotbalistu historie. Částka navíc může ještě narůst o milionové bonusy v závislosti na výkonech třiadvacetiletého hráče. 

Slavící Paul Pogba
zdroj: Reuters autor: Giorgio Perottino

V anglickém klubu podepsal stříbrný medailista z letošního domácího mistrovství Evropy pětiletou smlouvu s opcí na další sezonu.

"Jsem moc šťastný, ale myslím jen na hřiště. Přišel jsem, abych tady dosáhl velkých věcí, stal se jedním z nejlepších hráčů a vyhrával tituly. Na to se budu koncentrovat," řekl Pogba.

Rekordní částkou vyplacenou za fotbalistu bylo dosud 101 milionů eur (tehdy 2,57 miliardy korun), za kterou přestoupil velšský křídelník Gareth Bale z Tottenhamu do Realu Madrid v roce 2013. Odhady hodnoty Pogbova přestupu se zatím rozcházejí o několik milionů, v každém případě však přesahují hodnotu Baleova přestupu.

Pogba se před čtyřmi lety nerozešel s Manchesterem v dobrém. Tehdejší kouč Alex Ferguson prohlásil, že neprokázal žádný respekt a vyjádřil radost, že hráč z klubu odešel. Záložník se však stal v Turíně oporou a s Juventusem vyhrál čtyřikrát v řadě titul, dvakrát se také radoval z triumfu v Italském poháru.

"Jsem nadšený, že se vracím do United, tomuto klubu vždy patřilo v mém srdci zvláštní místo. Těším se na spolupráci s trenérem Josém Mourinhem," uvedl Pogba.

"Cítím se, jako bych byl na prázdninách a teď jsem zpátky doma. Vždycky jsem měl United v srdci, tady jsem začal a přicházím dokončit práci. Myslím, že je to osud. Máma mi jako první řekla, že se vrátím," dodal. Francouz je po obránci Ericu Baillym, útočníkovi Zlatanu Ibrahimovicovi a záložníkovi Henriku Mchitarjanovi čtvrtou posilou po Mourinhově letním příchodu.

"Jsem starší, větší i vyšší. Získal jsem s Juventusem tituly a hrál se skvělými fotbalisty. Vracím se jako dospělý, mám víc zkušeností i odehraných zápasů. To je ten hlavní rozdíl," upozornil Pogba.

Mourinho označil Pogbu za jednoho z nejlepších hráčů na světě. "Bude hrát klíčovou roli v našem týmu, který chci stavět pro budoucnost. Je rychlý, silný, dává góly a čte hru lépe než řada starších hráčů," uvedl portugalský trenér. 

Přehled nejdražších fotbalových přestupů fotbalistů podle agentury SID:(jméno / přestupová částka (v milionech eur) / z – do klubu / rok transferu)

1. Paul Pogba / 110 / Juventus Turín - Manchester United / 2016
2. Gareth Bale / 101 / Tottenham Hotspur - Real Madrid / 2013    
3. Cristiano Ronaldo / 94 / Manchester United - Real Madrid / 2009         
4. Gonzalo Higuaín / 90 / Neapol - Juventus Turín / 2016   
5. Neymar / 83,5 / FC Santos - FC Barcelona / 2013         
6. Luis Suárez / 81 / Liverpool - FC Barcelona / 2014         
7. James Rodríguez / 80 / Monako - Real Madrid / 2014   
8. Kevin De Bruyne / 75 / Wolfsburg - Manchester City / 2015      
9. Ángel di María / 75 / Real Madrid - Manchester United / 2014   
10. Zinedine Zidane / 73,5 / Juventus Turín - Real Madrid / 2001  
11. Zlatan Ibrahimovic / 69,5 / Inter Milán - FC Barcelona / 2009

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články