Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Euro 2020: Nový formát rozprostře fotbal po celé Evropě

Praha ‒ Velké změny čekají fotbalové Euro. V roce 2020 ho nebude hostit jeden stát, ale zápasy zaplaví celou Evropu od Bilbaa po Petrohrad. Fanoušky tak čeká okružní jízda po celém starém kontinentu. Nový háv dostane také kvalifikace, která bude rozdělena do výkonnostních lig a která bude hrát do noty fotbalovým velmocím i trpaslíkům.

Portugalští fanoušci během Eura
zdroj: Reuters autor: Christian Hartmann

Euro 2016 uzavřelo svoje brány a dopsalo hrdinské příběhy Velšanů a Islanďanů. Nabídlo plno krásných gólů, od nůžek po dalekonosné střely, a také napínavý penaltový rozstřel mezi dvěma těžkými vahami světového fotbalu. Další podobný turnaj přijde až za osm let.

Příští evropský šampionát totiž bude mít experimentální formát, kdy se nebude hrát napříč městy jedné země, ale zápasy budou probíhat po celém starém kontinentu. Jen semifinále a finále bude koncentrováno do londýnského Wembley.

Od Bilbaa po Petrohrad

Fanoušci, kteří se zúčastnili nedávného šampionátu ve Francii, pociťovali ve městech jako Lille, Lyon či Saint-Étienne na každém kroku, že se nachází v zemi, která právě pořádá největší evropskou fotbalovou událost. Atmosféra sálala ulicemi a před fotbalovým šílenstvím nebylo úniku.

Za čtyři roky se bude něco podobného těžko zažívat. UEFA sice zařídí tradiční marketingové tahy, v ulicích napříč Evropou budou reklamní bannery, fanzóny a jeden typ piv s malým obsahem alkoholu, ale jelikož budou zápasy rozprostřeny na východě od ázerbájdžánského Baku po Petrohrad a na západě od Dublinu po Bilbao, bude nesmírně těžké docílit pocitu sjednoceného fotbalového festivalu.

Poslechněte si nový díl Fotbal fokus podcastu, který hodnotí uplynulé Euro 2016

Kvalifikace rozdělená do výkonnostních lig

Změny se ale netýkají pouze samotného závěrečného turnaje, ale i kvalifikace. Ze 24 týmů se jich 20 kvalifikuje známým způsobem ‒ 55 účastníků bude rozděleno do 10 skupin a dva nejlepší z každé skupiny se probojují na šampionát.

Kvalifikace ale nebude probíhat hned od záři po konci mistrovství světa, jak tomu bylo doposud, ale až od března roku 2019. Do té doby budou evropské týmy soutěžit v nově zavedené Lize národů, která by měla víceméně nahradit veškeré přátelské zápasy. Z této Ligy národů by měli na Euro postoupit čtyři účastníci.

Evropské země zde budou nasazeny do čtyř výkonnostních lig (A-D) podle koeficientu UEFA. Tyto ligy budou obsahovat okolo 12-16 týmů, a proto budou dále rozvětveny do čtyřech skupin o 3-4 týmech. Od září do listopadu 2018 týmy v těchto skupinách sehrají každý s každým domácí a venkovní zápas.

Nejlepší týmy z každé skupiny v lize A si zahrají miniturnaj o titul Ligy národů. Ty nejhorší zase sestoupí do ligy B. Nahradí je zde nejlepší týmy ze skupiny B a systém postupů a sestupů bude fungovat napříč celou Ligou národů.

Koncem roku 2019 tedy bude známých 20 účastníků, kteří se kvalifikují klasickým způsobem kvalifikace. Skrze výsledky v Lize národů se přitom na šampionát mohou dostat poslední čtyři týmy.

Pro každou výkonnostní ligu je rezervováno jedno místo ‒ a pokud se vítěz skupiny neprobojuje díky samotné kvalifikaci, má ještě šanci v play-off v březnu 2020. Každé play-off bude obsahovat čtyři vítěze skupin Ligy národů (pokud se tito už probojují na Euro přes kvalifikaci, dostanou šanci týmy, které ve skupině Ligy národů skončí pod nimi) a vítěz se probojuje na Euro.

Možné složení jednotlivých lig v rámci Ligy národů

Sestaveno na základě současného žebříčku UEFA

Liga A: Anglie, Belgie, Francie, Chorvatsko, Itálie, Německo, Nizozemí, Portugalsko, Slovensko, Španělsko, Švýcarsko, Ukrajina

Liga B: Bosna a Hercegovina, Česká republika, Dánsko, Irsko,Island, Maďarsko, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Rusko, Řecko, Švédsko

Liga C: Albánie, Arménie, Bulharsko, Černá Hora, Estonsko, Izrael, Litva, Norsko, Severní Irsko Skotsko, Slovinsko, Srbsko, Turecko, Wales

Liga D: Andorra, Ázerbájdžán, Bělorusko, Faerské ostrovy, Finsko, Gibraltar, Gruzie, Kazachstán, Kypr, Lichtenštejnsko, Lotyšsko, Lucembursko, Makedonie, Malta, Moldávie, San Marino

Záchranná síť pro fotbalové velmoci

Tato upravená kvalifikace bude mít tři výrazné dopady na podobu celého Eura. Nový systém téměř zaručí, že země jako Nizozemí, Dánsko či Bosna a Hercegovina, které přišly o letošní Euro, se na příští šampionát kvalifikují. S velkou pravděpodobností totiž skončí mezi elitou ligy A nebo B, která má kvalifikaci jistou. Vítěz následného play-off má potom zajištěný přímý postup na Euro.

Je pochopitelné, že UEFA stojí o to, aby se na závěrečném turnaji objevily silné týmy s největšími trhy na televizní práva, nicméně nový systém nepřipouští téměř žádnou senzaci, která je pro diváky přece jen atraktivní. Navíc Wales, Island či Maďarsko na letošním Euru předvedly, že i slabší země mohou na závěrečném turnaji předvést velké výkony a získat si velkou přízeň.

Garance účasti pro slabé země

Změna kvalifikace ale nehraje do noty pouze silným týmům, naděje se paradoxně otevírá i těm nejslabším. Jeden tým z ligy C a jeden z ligy D má totiž garantováno, že se na Euro probojuje díky play-off systému.

V případě ligy D to znamená, že by se vzhledem k současnému žebříčku na závěrečném turnaji představil například jeden z těchto států – Finsko, Kypr, Ázerbájdžán, Moldávie, Bělorusko, Lotyšsko, Gruzie, Makedonie, Faerské ostrovy, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Kazachstán, Malta, Andorra, San Marino či Gibraltar.

Pohádka v podobě Walesu či Islandu by se tak přece jen mohla opakovat. Na druhou stranu, tyto týmy před turnajem okupovaly 22. a 25. příčku v žebříčku. Týmy z ligy D se pohybují až mezi 39. a 54. místem.

Liga národů dává smysl pro tyto slabší týmy, které budou hrát soutěžní zápasy s celky podobné úrovně. Bude to pro ně rozhodně zajímavější, než nekonečně nastupovat proti těm nejlepším týmům s vidinou nevalné šance na kvalitní výsledek, jak tomu bylo donedávna během evropské kvalifikace.

Riskuje se tím však vyrovnanost závěrečného turnaje. Ve velké výhodě totiž budou týmy, které budou přilosovány do skupiny právě se zemí ze čtvrté výkonnostní ligy. Země jako Kazachstán či San Marino tak sice můžou získat skvělou zkušenost, největší radost z nich však budou mít týmy, které s nimi budou sdílet skupinu.

Komplikovanější cesta pro fanoušky

Formát finálového turnaje v neposlední řadě způsobí vážné logistické problémy pro fanoušky, kteří se budou jen stěží přesouvat mezi městy a zápasy, jak na to byli zvyklí z minulosti. Přece jen, mezi francouzskými městy se cestuje lépe než okolo celé Evropy. Jestliže totiž chcete doprovázet váš tým, který by došel až do finále, museli byste navštívit čtyři nebo pět různých zemí. Během základní skupiny byste poté procestovali minimálně dva státy.

Na druhé straně, už na Euru v Polsku a Ukrajině museli fanoušci i týmy procestovat velké vzdálenosti. Gdaňsk a Doněck, dvě místa konání, od sebe například dělilo 1874 kilometrů. Vzdálenost mezi Bilbaem a Petrohradem je ale, pravda, dvojnásobná.

Rozšiřování Eura a zápasy na místech, kde se finálový turnaj ještě nikdy nehrál, jako je Budapešť, Bukurešť či Kodaň, naplňují slova bývalého prezidenta UEFA Michela Platiniho, který chtěl do evropského fotbalu více zapojit i menší státy.

Na plánování cesty bude také méně času. Poslední účastníci letošního Eura se z baráže kvalifikovali v listopadu 2015 a ještě před Vánocemi byl znám los, tudíž měli fanoušci šest měsíců na přípravy. Zato los pro Euro 2020 bude znám teprve tři měsíce před úvodním výkopem.

Zdroj
Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články