Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Finále Eura ovládlo Francii, Paříž se bojí dopravního kolapsu i terorismu

Paříž – Francouzská metropole je v plném proudu před zahájením finále mistrovství Evropy ve fotbale a zatím relativně úspěšně bojuje s očekávaným dopravním kolapsem roku. Vedle vánočních svátků a výročí dobytí Bastily je finále nejočekávanější letošní akcí. Televize vysílá jen speciální zprávy z Eura včetně situace na silnicích a počasí u fanzón v Nice či Lille. Policie očekává, že k národnímu stadionu v Saint Denis míří přes sto tisíc lidí, z toho osmdesát tisíc přímo do hlediště.

Portugalští fanoušci mířící ke stadionu Stade de France
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

Mluvčí pařížské policie už v sobotu prosil fanoušky, ať na monstrózní stadion, kde se odehrálo několik utkání letošního ME, dorazí fanoušci s několikahodinovým předstihem. Městská hromadná doprava kvůli hrozícímu kolapsu posílila spoje a prodloužila jejich jízdní řád, stejně tak i národní vlakový dopravce SNCF. Napilno mají také taxikáři. Ti, kteří vyrazili do Paříže autem, už šest hodin před výkopem začali pociťovat nejvyšší stupeň dopravní situace.

Že se děje něco opravdu velkého, bylo vidět už při sobotním dopoledním příjezdu francouzské reprezentace do hotelu ve čtvrti Bercy. Vítaly je stovky fanoušků s napřaženými objektivy fotoaparátů a mobilních telefonů. A když spatřili největší hvězdu týmu Antoine Griezmanna, začal neutichající jekot, který ještě více zesílil, když jim ostrostřelec letošního Eura zamával.

Cesta od příměstských vlaků k národnímu stadionu
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

Sdělovací prostředky neinformují o ničem jiném. V neděli vyšla speciální vydání deníků, které do nejmenších detailů rozebírají šance týmu Didiera Deschampse na titul. Značnou míru pozornosti ale Francouzi věnují i soupeři z Portugalska.

V televizích běží prakticky non-stop přímé vstupy s fanoušky týmů, média informují o jakémkoli výroku hráčů či členů realizačního týmu. Francouzský prezident Francois Hollande popřál trenérovi Deschampsovi hodně štěstí a uvedl, že pokud tým dovede k titulu mistrů Evropy po šestnácti letech, má všechny předpoklady pro to stát se národním hrdinou.

Napilno mají i bezpečnostní složky. V ulicích krouží asi dva tisíce policistů i řada vojáků, probíhají důkladné namátkové kontroly na letištích, nádražích, v metru i obchodních domech. Utkání mezi Francií a Portugalskem je z hlediska teroristické hrozby hodnoceno jako vysoce rizikové. Lidé musí při příchodu na stadion absolvovat minimálně pět kontrol (zaleží, z jakého směru přišli) – osobní i zavazadlové prohlídky.

Jedna z mnoha bezpečnostních kontrol před Stade de France
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

Překupníci se snaží prodat poslední horké zboží. Lístky začínají na částce 500 EUR, nejvyšší suma, kterou jsme zjistili, činila 2500 EUR. Drtivá většina lidí ale vstupenky má, jdou na jisto zabalení ve vlajkách, obarvení národními barvami a v očekávání, který z týmů nakonec z duelu vyjde vítězně.

Je nám líto, video expirovalo.
Francie a Portugalsko se připravují na finále Eura
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články