Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Disciplinárka udílí tresty. Pilný si dva roky nezapíská a zaplatí pokutu

Praha - Sudí Marek Pilný, jenž byl v Příbrami jako čtvrtý rozhodčí zřetelně pod vlivem alkoholu, dostal od Disciplinární komise FAČR trest. Na řízení utkání se nebude moct podílet po dobu dvou let. Zároveň komise Pilného potrestala pokutou 150 tisíc korun a doporučila mu zvážit setrvání ve všech funkcích FAČR, které zastává.

Vedle Pilného, který byl čtvrtým rozhodčím zápasu, byl při utkání opilý i brankový sudí Jiří Jech. Ten se z dnešního zasedání omluvil a dorazí na příští jednání komise 19. května v přítomnosti právního zástupce. Oba byli už ve čtvrtek vyřazeni z listiny rozhodčích a přijdou o licenci. Pilný neřekl, zda se odvolá. "Zatím se nechci vyjadřovat. Musím přemýšlet," řekl při odchodu ze strahovského sídla FAČR.

Disciplinárka zahájila s Pilným a Jechem ve čtvrtek řízení na základě podnětu výkonného výboru. Pilný podal na zasedání vysvětlení a komise následně rozhodla, že se dopustil znevážení jména fotbalu a nezpůsobilosti delegované osoby. Vzhledem k tomu, že není hráčem, udělila mu disciplinárka zákaz výkonu funkce podle paragrafu 24 disciplinárního řádu.

"Jde o činnosti delegáta, rozhodčího, trenéra, pořadatele či vedoucího mužstva. Zkrátka ti, kteří jsou uvedení v zápise o utkání kromě hráče. Dva roky je maximální možná sazba, kterou paragraf 59 o znevážení jména fotbalu umožňuje," řekl předseda disciplinárky Richard Baček. "Z mého pohledu je to jeden z nejzávažnějších fotbalových zločinů, co se dá udělat, když osoba, která rozhoduje o regulérnosti utkání a soutěže, se dostane do takového stavu. Přirovnal bych to k té kauze sázky," dodal.

Opilého Marka Pilného odvádí bodyguard ze hřiště
zdroj: ČT sport

Zbavit členství ve FAČR disciplinárka Pilného nemohla. "Paragraf 59 umožňuje vyloučení z FAČR, ale to je plně v kompetenci výkonného výboru. To není trest, který by mohla ukládat disciplinárka," uvedl Baček. "Pokuta mohla být udělena do výše 500 tisíc korun, my jsme uložili 150 tisíc, což je nejvyšší pokuta, kterou jsme jako disciplinárka pod mým vedením fyzické osobě udělili. Jen klubům jsme několikrát udělili vyšší pokutu," dodal.

Pilný je předsedou Okresního fotbalového svazu Trutnov a místopředsedou Krajského fotbalového svazu Hradec Králové, těchto funkcí ho disciplinárka zbavit nemohla. "Komise si mimo rámec disciplinárního řádu dovolila zaplout do vln etiky a doporučila mu zvážení setrvání ve volených výkonných funkcích," řekl Baček.

Pilný byl od úvodních minut utkání viditelně opilý. U postranní čáry těžko držel rovnováhu, padal, chvíli běhal s lajnovým rozhodčím a napodoboval jeho pohyby. Už po deseti minutách ho musel začít hlídat bodyguard, během poločasové přestávky Pilný odešel do kabin a už se nevrátil. Opilost byla při utkání patrná i na Jechovi, který se údajně na hřišti dokonce vymočil.

"Pilný nezapíral, vylíčil nám, jak celou věc vnímal on, jak k tomu došlo. Minimálně oceňuji to, že se dostavil na zasedání a spolupracoval s komisí. Neumím si představit, že by toho nelitoval," uvedl Baček.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články