Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Baník se může stát prvním sestupujícím, Slavia doma hostí Teplice

Praha – Už po sobotě může být jasné jméno prvního sestupujícího z první ligy. Blízko jistotě sešupu o patro níž je ostravský Baník, který hostí Liberec. Sejít se ale musí hned několik výsledků. Dvouzápasovou sérii bez výhry se pokusí ukončit Slavia. Jejím soupeřem budou Teplice, jež rovněž mají k ideální formě daleko. Přímý přenos utkání Slavia – Teplice sledujte na ČT sport od 19:30.

Pád Baníku o patro níž je víceméně jasný již od konce podzimní části, v níž získal pouhé čtyři body. Ostravané se však po změně majitele a příchodu Vlastimila Petržely na post trenéra začali zvedat. Na jaře už nasbírali deset bodů, v posledních dvou duelech dokonce vyhráli a jistotu sestupu stále oddalují.  

Ostrava díky tomu má pět kol před koncem stále teoretickou možnost záchrany, to by se však musel stát fotbalový zázrak. To jistotu druhé ligy si mohou zajistit už po domácím střetnutí se čtvrtým Libercem. Pokud Baník prohraje, zápas Jihlavy a Bohemians 1905 skončí remízou, Zlín bude bodovat s Duklou a Příbram zvítězí v Brně, Ostravané budou oficiálně pro příští sezonu druholigoví.

Baník však nechce svoji kůži dát zadarmo a v dobré pohodě hrající tým mladíků by si rád vyšlápl i na Liberec, proti kterému se ale Ostravanům příliš nedaří. Z posledních jedenácti zápasů vyhráli jen jeden, to Slovan se radoval hned sedmkrát.

Vladimír Coufal z Liberce (vlevo) bojuje o míč s Vojtěchem Engelmannem z Baníku Ostrava
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

"V Liberci to mám rád, ale jako soupeř je nepříjemný. Nenechají ani metr prostoru, jsou to takoví buldoci. Z tohoto pohledu to bude těžké, musíme se vyrovnat s jejich tvrdostí a neustálým napadáním a musíme být silní ve standardních situacích," prohlásil na stránkách Ostravy trenér Petržela, jenž Liberec dříve trénoval.

Situaci domácím neusnadní ani fakt, že Slovan se v posledních kolech rozehrál a v lize třikrát v řadě vyhrál. Navíc nutně potřebuje sbírat body v boji o třetí místo, které v současnosti okupuje Mladá Boleslav. Severočeši na svého soka ztrácí v současnosti bod.

Liberečtí však vědí, že i velký rozdíl v tabulce jim výhru předem nezajistí. "V Ostravě to bude těžké. Trénuje je pan Petržela, který je z Liberce, a Baník na nás určitě dobře nachystá. Bude to ale o nás, soupeř bude hrát nepříjemně a my se jim v tom budeme muset vyrovnat," prohlásil liberecký kapitán Lukáš Pokorný pro oficiální web Liberce.

Boj o Evropskou ligu? Slavia potřebuje nutně vyhrát

V zaváhání Liberce budou doufat v Praze. Slavia stále doufá, že se jí podaří proklouznout na čtvrtou příčku, která by jim zajistila účast v bojích o Evropskou ligu. Po dvou remízách v řadě však sešívání pět kol před koncem ztrácí na Slovan propastných sedm bodů.

Ambiciózní Pražané se přesto nevzdávají a věří, že se jim proti Teplicím podaří konečně urvat plný počet bodů. Ani Severočeši totiž nejsou v současnosti v kdovíjaké formě. Z posledních pěti duelů vyhráli pouze jeden. V tom posledním doma vedli nad Zlínem už 2:0, ale nakonec uhráli pouze remízu 2:2.

"Věřím, že navážeme na minulé domácí utkání s Jabloncem, kdy jsme hráli kombinačně velice dobře. Dobrou zprávou je, že se nám uzdravili všichni hráči. I když třeba netrénovali ještě celý týden naplno, tak k utkání připravení budou," uvedl pro web Slavie trenér Dušan Uhrin mladší.

I Teplice však chtějí bodovat, jelikož se stále pohybují v zóně, v níž kluby ještě nemají jistotu záchrany. Hráči žlutomodrých věří, že by jim styl Slavie mohl sedět. "Slavie bude chtít vyhrát, také se jí to v posledních kolech nedařilo. Budou do nás bušit, to by nám mohlo vyhovovat. Budeme hrát na brejky a věřím, že nějakou tu branku dáme," přemýšlí na webu Teplic Jakub Hora.

Sobotní ligový program nabídne také jeden z klíčových záchranářských bojů. Třináctá Jihlava doma přivítá jedenácté Bohemians 1905. Oba kluby mají na kontě 26 bodů a na patnáctou Olomouc mají náskok pouze pěti bodů. Případná výhra by jeden či druhý tým mohla velmi přiblížit k jistotě setrvání v soutěži.

Poslední sobotní duel se odehraje v Jablonci, kam přijede Slovácko. Oba celky čekají již dvě kola na výhru a zejména domácí mají co napravovat. V minulém kole totiž dostali od Dukly výprask 1:6.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články