Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Slavia přišla o šéfa. Šimáně kvůli neshodám rezignoval, podíl si ale ponechá

Praha – Fotbalová Slavia přišla nečekaně o předsedu představenstva. Jiří Šimáně se rozhodl rezignovat na svoji pozici kvůli neshodám ve vedení klubu. Šestašedesátiletý podnikatel je od září čtyřicetiprocentním vlastníkem pražského celku, šedesát procent akcií drží čínská společnost CEFC zastoupená Jaroslavem Tvrdíkem.

Podíl ve Slavii si Šimáně hodlá ponechat. "Na akcionářskou strukturu nebude mít můj krok absolutně žádný dopad. Zůstávám čtyřicetiprocentním akcionářem," řekl pro server isport.cz.

O rozhodnutí odstoupit z funkce předsedy představenstva Šimáně informoval v prohlášení. "Mému rozhodnutí předcházela několikaměsíční snaha o nastavení standardního řízení klubu, do kterého kromě jiného patří i věcná, srozumitelná a klub nezatěžující komunikace," uvedl Šimáně.

"Vím, že kompromis je v případě více než jednoho akcionáře v mnoha případech nutný, nikdy by se však z mého pohledu nemělo jednat o rezignaci na principy jednání a řízení, kterým věříte, jsou úspěšné a společnost je od vás ve vaší pozici nejen očekává, ale i vyžaduje," doplnil šestašedesátiletý miliardář a spolumajitel společností Travel Service a Unimex Group.

Je nám líto, video expirovalo.
Odchod Šimáněho by se na klubu neměl negativně projevit, zní ze Slavie

"Nenaplnění tohoto očekávání by pro mne bylo v případě Slavie možná vůbec nejbolestivější. Proto jsem se za situace, kdy nesu největší odpovědnost za klub a moje pozice není plně respektována, nemohl rozhodnout jinak. Také rozdílné názory na řízení a úlohu klubového managementu sehrály v mém rozhodnutí zásadní roli," uvedl Šimáně.

Slavia je tak momentálně bez šéfa. Společnost CEFC Šimáněho rezignaci nečekala a chce se s ním co nejdříve sejít. "Společnost CEFC vzala na vědomí překvapivou rezignaci předsedy představenstva. Jsme si plně vědomi odpovědnosti majoritního akcionáře klubu. Máme zájem nastalou situaci co nejrychleji vyřešit v zájmu klubu a druhého akcionáře jsme požádali o osobní jednání v nejbližší možné době," uvedl viceprezident CEFC Group Europe Company pro vnější vztahy Tomáš Buzek.

Šimáněho rezignace zaskočila i Tvrdíka, který je zástupcem CEFC pro Evropu a místopředsedou dozorčí rady Slavie. "S JŠ jsme měli mít zítra naplánovanou schůzku. Rezignaci jsem našel v 15 hodin v mailu. Uvedeny jsou dva důvody, jedním z nich je potvrzení DU," napsal na twitteru Tvrdík a myslel tím s největší pravděpodobností potvrzení trenéra Dušana Uhrina mladšího ve funkci. Před pár dny totiž uvedl, že kouč je nejbližší rok neodvolatelný. "Vážím si JŠ za záchranu Slavie, jeho významný podíl v historii klubu mu nikdo nikdy nevezme," dodal Tvrdík.

CEFC na podzim společně se Šimáněm finančně zachránili slavný celek, který byl ve velkých problémech a ocitl se v insolvenčním řízení. V zimě pak klub výrazně posílil kádr a v jarní části bojuje o návrat do evropských pohárů. V tabulce je nyní pátý. "Chtěl bych CEFC poděkovat za to, že se společně se mnou ujala úkolu vyvést Slavii z krize a projekt podpořila. Myslím, že cíl, který tím sledovala, byl naplněn," uvedl Šimáně.

"Slavia má před sebou v současné době řadu zásadních rozhodnutí, které musí učinit v řádu několika týdnů a které ovlivní její další směřování. Jsem připraven jí v tom pomoci, řešení mám připravena. Rád bych poděkoval fanouškům za velkou podporu a přízeň. Věřím, že vyvedením Slavie z hluboké krize jsem splnil svoji povinnost vůči klubu i mému otci, který pro Slavii dýchal," doplnil Šimáně.

Zdroj
ČT sport, slavia.cz, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články