Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Fanoušek Sparty močil na žebrající ženu, příznivci PSV v Madridu zesměšňovali bezdomovce

Praha/Madrid - S velkými problémy hostujících fanoušků se musela během týdne vypořádávat evropská města. V Madridu v úterý skupina desítek fanoušků PSV Eindhoven zesměšňovala ženy a děti bez domova, ve čtvrtek v Římě byl zase fanoušek Sparty natočen, jak močí na žebrající ženu. Potíže provázely utkání Lazia se Spartou již v Praze. Obě skupiny fanoušků hučely v utkání na Letné na hráče černé pleti Costu ze Sparty a Keitu z Lazia.

Fanoušek Sparty močící na žebrající ženu
zdroj: YouTube

Incident sparťanského fanouška se odehrál na mostě k Andělskému hradu před čtvrtečním zápasem, ve kterém si Sparta zajistila postup do čtvrtfinále.

Podle španělského svědka, který incident natočil na telefon, se jednalo o sparťanské fanoušky. Ti podle jeho výpovědi pro španělský deník Marca dále měli napodobovat gestikulací mužovo močení. V záběru je přitom slyšet močícího muže, jak směrem k ženě s českým přízvukem říká: "Proč utíkáš, vole?"

Česká ambasáda v Římě označila videozáznam za odsouzeníhodný, podle ní ale není jasné, zdali se jedná o sparťanské fanoušky, ba dokonce o české občany. "Z tohoto záznamu nevyplývá, že se jedná o občana ČR či fanouška Sparty. V případě potvrzení, že se jedná o fanouška zmíněného klubu, standardně postoupíme tento záznam fotbalovému klubu a klubu fanoušků Sparty k vyjádření," uvedlo velvyslanectví.

"Doufám, že tito takzvaní fanoušci Sparty už nikdy nevkročí na žádný italský stadion," uvedl jeden z kandidátů na římského starostu Roberto Giachetti. "Věřím, že budou brzy identifikováni. Fotbal nemůže být záminkou k tomu přijet do Říma a páchat takové nechutnosti," dodal.

Další z kandidátů Virginia Raggiová uvedla, že šlo o porušení lidských práv. Zároveň prohlásila, že v případě úspěchu ve volbách by se postarala o to, aby "podobná zvířata" už nikdy do Říma nevkročila.

V Římě nemají s hostujícími fanoušky problémy poprvé, loni například opilí příznivci Feyenoordu Rotterdam poničili Fontanu della Barcaccia. Potíže provázely i první zápas Lazia v Praze, po kterém UEFA začala vyšetřovat italský celek kvůli rasistickému chování příznivců a Spartu za použití pyrotechniky.

Skandálním chováním v evropské metropoli se uvedli také příznivci PSV

Sparťanský fanoušek však nebyl jediný příznivec, se kterým v tomto týdnu v jedné z evropských metropolí byly problémy. Skandální chování předvedli také příznivci PSV, kteří houfně zesměšňovali ženy a děti bez domova v centru Madridu.

Lidem bez domova, z nichž podle záběrů kamer byly prakticky výhradně ženy a děti, házeli příznivci nizozemského celku od restauračních stolů mince. Ženy pak za penězi běhaly a chytaly je za hlasitého posměšného a antiimigračního pokřiku fanoušků. Příznivci PSV také výměnou za peníze tyto ženy přiměli k tomu, aby před nimi prováděly kliky a další fyzické úkony.

Chování fanoušků PSV odsoudil ředitel klubu Toon Gerbrands. "Jednání několika jednotlivců poškozuje reputaci celé skupiny. Pokud je najdeme, budou mít vážné problémy a budeme zvažovat, zdali jim nezakážeme vstup, či hůře. Uděláme všechno pro to, abychom našli ty, kteří to dělali," prohlásil Gerbrands.

"Jednali s nimy jako se zvířaty a tyto ženy se pak strkaly a málem bily o mince, zatímco se tito Nizozemci smáli," popsal situaci svědek incidentu Miguel Ángel Rendón, učitel z Cadizu, který zde byl přítomen se svými studenty. "Dávali jim pěticentové mince. Nejhorší ze všeho bylo, když jim na zem házeli kusy chleba," doplnil.

Zdroj
Guardian, ČTK, YouTube, ČT sport, marca.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články