Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vrba proti Švédům a Skotům vyzkouší nováčka Radu, chybí zraněné opory

S jedním úplným nováčkem vyrukuje fotbalová reprezentace do přípravných duelů se Skotskem a Švédskem. Premiéru v národním dresu by si mohl odbýt mladoboleslavský záložník Jakub Rada. Ve dvacetičlenné nominaci trenéra Pavla Vrby naopak chybějí kvůli zranění dvě největší opory, kapitán Tomáš Rosický a brankář Petr Čech, tři hráči z české ligy ještě budou doplněni.

Zápasy budou pro reprezentaci poslední prověrkou před závěrečnou přípravou na letní mistrovství Evropy ve Francii. Duel se Skotskem se odehraje 24. března, střetnutí ve Švédsku pak proběhne 29. března.

Vrba musel oželet tři hráče s nejvyšším počtem reprezentačních startů - obě opory z Arsenalu Čecha s Rosickým a také záložníka Jaroslava Plašila z Bordeuax. Kvůli zdravotním problémům nemohl český kouč povolat ani dalšího středopolaře Davida Pavelku z turecké Kasimpasy.

"Čtyři hráči, kteří byli pravidelně nominovaní, jsou zranění a nejsou to zranění, že by mohli být do týdne zdraví. Proto je to trochu složitější, že hráči, s kterými počítáme pro Euro, se v nominaci neobjevili," uvedl Vrba. "Dostanou prostor na léčení a snad se do Eura dají do pořádku. S výjimkou Tomáše Rosického by měli být všichni do Eura v pořádku," doplnil trenér.

Při absencích v záloze se premiérové pozvánky do A-týmu dočkal mladoboleslavský Rada. Osmadvacetiletý středopolař podává v lize stabilní výkony a už byl v reprezentaci mezi náhradníky. "Jakuba sledujeme delší dobu, není to nějaká krátkodobá věc. Teď vypadli Plašil, Rosický a Pavelka, takže tenhle post je otevřený, proto jsem dal Jakubovi šanci," vysvětlil Vrba.

"Může týmu něco přinést a bude záležet jen na něm. Rodina Radova má někdy hrozně ráda balon a někdy hraje na víc doteků, než je potřeba. Ale budu mu to připomínat. Má schopnost vytvářet situace, které můžou být ve finální fázi hodně zajímavé pro mužstvo," dodal.

V hledáčku je Baránek, může přibýt i Škoda

V neděli ještě oznámí jména tří dodatečně povolaných hráčů z české ligy. V hledáčku má například plzeňského stopera Jana Baránka. "Pokračujeme stejně jako v minulých nominacích a počkáme na poslední kolo ligy a MOL Cup s Evropskou ligou. Po derby doplníme tři hráče a všichni tři budou z české ligy. Vypadá to, že to bude jeden stoper plus dva hráči do zálohy, jeden spíš ofenzivní a druhý defenzivní," upřesnil Vrba.

V nominaci tentokrát scházejí útočníci David Lafata ze Sparty a Milan Škoda ze Slavie, naopak povolán byl Matěj Vydra z anglického druholigového Readingu. "David chybí jen na základě zdravotního stavu, byl dlouhodobě zraněný. U Milana jsme dlouho zvažovali, jestli ho povolat, ale forma na jaře není taková. Ale když dá v derby tři góly, může se klidně v nominaci objevit. Rozhodně nemá zavřené dveře," řekl Vrba.

Skotsko přivítají Češi v Praze na Letné, se Švédskem odehrají duel ve Stockholmu. Poté se národní tým sejde až v závěru května, kdy začne finální příprava na Euro. Reprezentanti se budou připravovat na soustředění v rakouském Seefeldu, kde odehrají dva přípravné zápasy, a poté se ještě v generálce na šampionát představí v jednom domácím utkání.

"Je to poslední zkouška před nominací do Rakouska na soustředění před Eurem. Dostanou příležitost i hráči, kteří prostor tolik neměli. Sám jsem zvědavý, jak to zvládnou," dodal Vrba.

Nominace české reprezentace:

Brankáři: Tomáš Vaclík (Basilej), Tomáš Koubek (Liberec), Aleš Hruška (Příbram).

Obránci: Theodor Gebre Selassie (Brémy), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Michal Kadlec (Fenerbahce Istanbul), Tomáš Sivok (Bursaspor), Marek Suchý (Basilej), Daniel Pudil (Sheffield Wednesday), David Limberský (Plzeň).

Záložníci: Bořek Dočkal (Sparta), Vladimír Darida (Hertha Berlín), Jakub Rada (Mladá Boleslav), Kamil Vacek (Gliwice), Daniel Kolář (Plzeň), Ladislav Krejčí (Sparta), Josef Šural (Sparta), Jiří Skalák (Brighton).

Útočníci: Tomáš Necid (Bursaspor), Matěj Vydra (Reading).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články