Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

FIFA má nového prezidenta. Spasí fotbal Infantino?

Curych – Novým prezidentem FIFA se stal Gianni Infantino, současný generální sekretář UEFA. Ve druhém kole získal 115 hlasů, ke zvolení bylo potřeba 104. Ve funkci Infantino nahradí Seppa Blattera, který světovému fotbalu vládl od roku 1998. Delegáti na mimořádném kongresu schválili strukturální reformy, jejichž cílem je pomoci zvýšit transparentnost FIFA potýkající se s korupční krizí, které schválili. Průběh celého dne voleb jsme sledovali v podrobném textovém on-line přenosu.

Gianni Infantino
zdroj: Reuters

Infantino, který se do voleb přihlásil až jako náhradník za prezidenta UEFA Michela Platiniho, vyhrál už první kolo s 88 hlasy. Ve druhém kole se k němu přiklonili voliči outsiderů Alího bin Husajna, který v prvním kole dostal 27 hlasů, ale ve druhém už jen čtyři, a Jéroma Champagna. Ten ve druhém kole nedostal ani jeden hlas oproti předchozím sedmi. Infantinův největší konkurent a očekávaný favorit šajch Salmán bin Ibráhím Chalífa obdržel 88 hlasů.

Infantino se stal devátým řádným prezidentem FIFA. Funkci převzal od devětasedmdesátiletého Blattera, který byl loni znovuzvolen, ale kvůli rozsáhlé korupční aféře dal funkci k dispozici. Na konci minulého roku byl suspendován a následně potrestán spolu s šéfem UEFA Platinim zákazem působení ve fotbale na šest let kvůli netransparentní platbě. Od té doby dočasně vedl FIFA Kamerunec Issa Hayatou.

Na Infantina čeká jasný úkol: dostat FIFA z krize. Tu odstartovalo loňské zatčení vysokých funkcionářů kvůli podezření z korupce. "Už je to ale pryč. Nyní nás čeká nová éra, jejímž hlavním bodem bude fotbal. Budeme provádět reformy a oddaně pracovat. Chci být prezidentem všech 209 členských asociací. Společně obnovíme pověst FIFA," řekl nový šéf federace ve svém prvním projevu. (více čtěte zde)

Sepp Blatter o Gianni Infantinovi: "S jeho zkušenostmi, odbornými, strategickými a diplomatickými schopnostmi má všechno pro to, aby pokračoval v mé práci a opět stabilizoval FIFA."

Thomas Bach (předseda Mezinárodního olympijského výboru): "V těchto těžkých časech pro fotbal mu (Infantinovi) přeji všechno nejlepší k uskutečnění reforem, které schválil mimořádný kongres FIFA. Zároveň se těším na dobrou a konstruktivní spolupráci v nejlepším zájmu sportu."

Vitalij Mutko (ruský ministr sportu): "Jsem spokojený. Podporovali jsme ho (Infantina) od samého začátku. Doufám, že všechny plány budou také realizovány v praxi. Světový fotbal potřebuje takového pragmatika."

Greg Dyke (předseda Anglické fotbalové asociace): "Vyšetřování kriminalistů stále pokračuje, ale dnes můžeme udělat tlustou čáru. Bylo znepokojivé vidět, že se kultura této organizace nemění. Nyní tady je šance."

Salmán bin Ibráhím Chalífa (neúspěšný kandidát na prezidenta FIFA, šéf Asijské fotbalové konfederace): "Nová FIFA potřebuje sdružovat světový fotbal, ale také respektovat jeho rozmanitost. Věřím Giannimu Infantinovi, že pod jeho vedením se naplní tohle i další reformy, které teď naléhavě potřebujeme. Asie se těší na spolupráci s novou FIFA a jejím novým prezidentem na cestě za reformací řídicího orgánu světového fotbalu a obnovení globální důvěry fotbalu."

Výsledek voleb potěšil delegaci Fotbalové asociace ČR, která jako člen UEFA podporovala právě Infantina. "Přestože byla atmosféra v Curychu velmi napjatá, musím říct, že celou volbu považuji za velmi korektní. Je dobře, že zvítězil evropský kandidát. Je to samozřejmě dobrá zpráva i pro český fotbal," řekl předseda FAČR Miroslav Pelta. "Pro nás je to jednoznačně dobře. Od začátku jsme chtěli, aby to byl on. Myslím, že jeho spojení s novými reformami by mělo fungovat," dodal generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

Přehled dosavadních předsedů FIFA:

Robert Guérin (Francie, 1904-06)
Daniel Burley Woolfall (Anglie, 1906-18)
Jules Rimet (Francie, 1918-54)
Rodolphe William Seeldrayers (Belgie, 1954-55)
Arthur Drewry (Anglie, 1955-61)
Stanley Rous (Anglie, 1961-74)
Joao Havelange (Brazílie, 1974-98)
Joseph Blatter (Švýcarsko, 1998-2015)

Gianni Infantino (Švýcarsko, 2016- )

Datum a místo narození: 23. března 1970, Brig (Švýcarsko)

Vzdělání: právo na univerzitě ve Fribourgu

Fotbalová funkcionářská kariéra: generální sekretář UEFA (od října 2009)

Ostatní:

- Působil jako poradce řady fotbalových orgánů a klubů; v UEFA je od roku 2000, od té doby vystřídal několik funkcí (vedl například právní a licenční oddělení, generálním sekretářem byl dočasně už v roce 2007).

- Lídrem evropské kandidatury na prezidenta FIFA se Infantino stal loni na podzim poté, co šéf UEFA Michel Platini dostal spolu s dosluhujícím předsedou FIFA Seppem Blatterem zákaz působení ve fotbale kvůli netransparentní odměně.

- Infantino se nedávno vyjádřil, že v případě svého zvolení do čela FIFA by chtěl v budoucnu rozšířit počet účastníků mistrovství světa z 32 na 40. Rád by navázal na expanzi evropského šampionátu: letos bude ve Francii místo dosavadních 16 hrát 24 týmů.

- Hovoří italsky, francouzsky, německy, anglicky a španělsky. Rodina: ženatý; s manželkou, která je libanonského původu, mají čtyři děti.

Mimořádný kongres FIFA také schválil reformy, které mají pomoci zvýšit transparentnost Mezinárodní fotbalové federace. "Reformy jsou potřeba, aby přinesly kulturní změnu FIFA. Přinášejí více demokracie a transparentnosti. Je to základ pro nového prezidenta a nové vedení, jak budovat budoucí FIFA. Není to ale konec procesu, nýbrž jeho začátek. Bude trvat roky, než si FIFA vybuduje reputaci, jakou si zaslouží," řekl šéf nezávislé reformní komise Francois Carrard. "Jsem rád, že reformy přijala taková většina delegátů," dodal.

Pro zavedení reforem bylo 89 procent z 207 hlasujících delegátů, přičemž k přijetí stačilo 75 procent. Mimo jiné tak všichni vrcholní funkcionáři včetně prezidenta mohou být v budoucnu zvoleni maximálně třikrát na dobu čtyř let. Reformy mají začít platit do 60 dnů.

Mimořádný kongres FIFA
zdroj: ČTK/AP

Kongres posvětil reformy, které už v prosinci schválil výkonný výbor FIFA. Vedle omezení počtu volebních období se výkonný výbor změní na dozorčí radu, která bude mít 36 členů a bude rozhodovat jen o politických a strategických záležitostech, nikoli o obchodních věcech. To má přispět k omezení moci vysokých funkcionářů.

Změna výkonného výboru na dozorčí radu má pomoci oddělit manažerské a politické funkce. Rada se bude starat o politiku a strategii, komerční záležitosti přejdou pod generální sekretariát. Členové rady budou voleni jednotlivými konfederacemi, revizní komise FIFA však prověří jejich poctivost. Rovněž se budou zveřejňovat odměny funkcionářů.

Mimořádný kongres FIFA
zdroj: ČTK/AP

"Přijetí reforem velmi kvitujeme, je to důležitý bod dnešního kongresu," řekl Řepka. "Jde o soubor opatření, která mohou vrátit FIFA dobré jméno a v neposlední řadě pomohou i ke zlepšení její finanční situace," dodal.

Součástí reforem je i povinnost, aby každá ze šesti konfederací vyslala do rady alespoň jednu ženu. Mezi nejvlivnější ženy v UEFA patří Češka Dagmar Damková, která je členkou komise rozhodčích, a mohla by tak být jednou z kandidátek.

Proti reformám se veřejně postavil pouze zástupce Palestiny chilského původu Gonzalo Boye, který neviděl v novém návrhu transparentnost, s vysvětlením, že chybí více kontrolních orgánů.

Přehled reforem schválených kongresem FIFA:

- Prezident má především reprezentativní funkci. Má jeden hlas v nově vznikající dozorčí radě. Navrhuje generálního sekretáře. Ve funkci může být maximálně 12 let.

- Rada nahrazuje výkonný výbor a slouží jako dozorčí rada. Má 37 členů včetně prezidenta (dříve 25). Schvaluje provozní rozhodnutí. Zabývá se jen politickými a strategickými záležitostmi, nikoli obchodními. Členové mohou být ve funkci maximálně 12 let.

- Generální sekretář se zabývá každodenními záležitostmi FIFA. Navrhuje ho předseda a volí rada.

- Místo 26 stálých komisí bude jen devět komisí, v nichž budou externí experti. Etická komise a disciplinární komise musí být plně personálně nezávislé.

- Každá konfederace jmenuje do rady alespoň jednu ženu. Rovnoprávnost žen a mužů je zanesena ve stanovách.

Zdroj
ČT sport, ČTK, BBC, ESPN, Guardian, Radiožurnál, The Telegraph

Hlavní zprávy

Nejčtenější články