Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Jarní prokletí prolomeno. Sparta nasázela Krasnodaru tři góly a je v osmifinále

Krasnodar (Rusko) – Dva zápasy, dvě výhry, dvě udržená čistá konta a z toho všeho plynoucí postup. Fotbalisté Sparty zvládli i odvetu 2. kola Evropské ligy s Krasnodarem, kterou ovládli 3:0, a v součtu s domácím triumfem 1:0 jdou jasně do osmifinále. Podařilo se jim tak ukončit nelichotivou jarní bilanci. Až doposud totiž pro ně v samostatné české historii bylo první vyřazovací kolo v evropských pohárech maximem. Přímý přenos losu osmifinále sledujte v pátek od 13:00 na ČT sport nebo na našem webu.

Fotbalisté Sparty se radují z gólu Lukáše Marečka (uprostřed) v utkání s Krasnodarem
zdroj: ČTK/PR/Sparta.cz/ autor: Vlastimil Vacek

"V českých klubech je to pro mě absolutně nejvíc. Jsme všichni šťastní, že se nám to povedlo," řekl trenér Sparty Zdeněk Ščasný. "Pořád je prioritou liga, kterou bychom chtěli vyhrát, ale tohle je obrovský úspěch a chceme si ho užít. Teď se nemusíme stydět rozdat si to s jakýmkoliv soupeřem," dodal.

Oproti prvnímu zápasu nastoupila Sparta v pozměněné sestavě. Pouze na lavičce začal střelec jediné branky utkání v Praze Juliš a do základu se vrátil Frýdek, který úvodní duel vynechal kvůli trestu za žluté karty. Vinou zranění stále chyběl kapitán Lafata.

Krasnodar začal podle očekávání tlakem a už ve čtvrté minutě šel sám na branku Ari, ale těsně minul. Ve 20. minutě mířil po Mamajevově akci vedle Smolov. Ariho střelu v dobré pozici poté zblokoval Brabec a ve 35. minutě si dal málem vlastní gól Mareček.

"Musím říct, že Krasnodar nás v první půli přehrával. Změnili jsme rozestavení a se hrou na čtyři obránce se to změnilo. Pomohlo to, ale hlavně to kluci perfektně odpracovali," uvedl Ščasný.

Sparta naopak pořádně zahrozila až po přestávce a hned z toho byl gól. V 51. minutě potáhl míč po pravé straně do vápna Zahustel a předložil ho Marečkovi, který se nemýlil. Za šest minut zvýšil hlavou Frýdek a přidal postupovou pojistku, protože Krasnodar by musel na postup skórovat čtyřikrát.

"Dá se říct, že je to nejdůležitější gól v mé kariéře. Moc ty góly nedávám, v lize mám nulu, takže jsem rád, že to takhle vyšlo. Viděl jsem, jak to tam zapadlo, a nevěděl jsem, co mám dělat," prohlásil Mareček. "Byl to můj druhý gól hlavou, co jsem v kariéře dal. Určitě důležitý a jsem za něj rád. Snažil jsem se to tlačit dolů a naštěstí jsem to trefil dobře," přidal Frýdek.

Domácím navíc v 69. minutě vzal šanci i na teoretický obrat Kaboré, který po souboji s Frýdkem dostal druhou žlutou a byl vyloučen. A přesilovou hru vzápětí po Krejčího přihrávce využil Fatai, načež ruští fanoušci začali houfně opouštět stadion. V závěru ještě po Krejčího centru napálil břevno Zahustel.

Sparta prodloužila sérii neporazitelnosti v aktuálním ročníku Evropské ligy na deset zápasů. Do osmifinále soutěže postoupila na třetí pokus, když v roce 2011 vypadla ve 2. kole s Liverpoolem a dva roky nato s pozdějším vítězem Chelsea.

FK Krasnodar - Sparta Praha 0:3 (0:0)

Branky: 51. Mareček, 57. Frýdek, 70. Fatai. Rozhodčí: Johannesson - Nilsson, Culum (všichni Švéd.). ŽK: Kaboré, Pereyra - Mareček, Fatai. ČK: 69. Kaboré. Diváci: 14 850. První zápas: 0:1, postoupila Sparta.

Krasnodar: Dykan - Petrov, Strandberg, Granqvist, Kalešin - Achmedov, Kaboré, Pereyra (62. Wanderson) - Smolov (75. Torbinskij), Ari, Mamajev (62. Joáozinho). Trenér: Kononov.

Sparta: Bičík - Zahustel, Brabec, Holek, Costa - Krejčí, Dočkal (84. Konaté), Vácha, Mareček (79. Matějovský), Frýdek - Fatai (76. Juliš). Trenér: Ščasný.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články