Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Synot končí s podporou ligy, Sparty s Jabloncem i České unie sportu

Praha - Skupina Synot kvůli legislativním změnám končí s podporou první fotbalové ligy. Od příští sezony nebude sponzorovat ani Spartu s Jabloncem a ukončí také spolupráci s basketbalovým klubem z Nymburka i Českou unií sportu.

"Skokové navýšení daní v oblasti loterního průmyslu znamená pro skupinu v České republice ztrátu ve výši stovek milionů korun. S těmito finančními prostředky přitom bylo počítáno právě v oblasti marketingu a podpory sportu," uvádí Synot v prohlášení. "Stát našim českým společnostem sebral takové množství peněz, že již sportovní aktivity v takové míře, jako dosud, jednoduše podporovat nemůžeme," uvedl ředitel společnosti Neofytos Neofytou.

"Přestože je naše skupina silná, není bohužel možné, aby její zahraniční společnosti dotovaly podnikání v České republice… V rámci velmi omezených zdrojů, které nám zůstanou, tak budeme nadále realizovat pouze tradiční podporu sportu na Valašsku a Slovácku, které se věnujeme již více než 15 let," doplnil majitel společnosti a senátor Ivo Valenta.

Ivo Valenta
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

Hokejové extralize naproti tomu ztráta titulárního partnera nehrozí, sázková společnost Tipsport bude ve spolupráci pokračovat. "Holding Tipsport žádné strategické veletoče ve sponzoringu neplánuje. Český sport podporuje kontinuálně mnoho let a stávající smlouvy bude dodržovat," řekl mluvčí společnosti Lubomír Ježek. Tipsport vedle hokeje sponzoruje například florbal a jeho jméno nese i několik sportovních hal.

Fotbalovou ligu Synot sponzoroval od předloňského května, kdy nejvyšší soutěž změnila jméno po 17 letech. S Fotbalovou asociací ČR tehdy firma podepsala smlouvu na čtyři roky se čtyřletou opcí. Finanční detaily nebyly zveřejněny, ale podle odhadu měl Synot poskytovat lize kolem 60 milionů korun ročně. Šlo o nejvyšší kontrakt v historii české ligy. Předtím soutěž dostávala od Gambrinusu 40 až 50 milionů ročně.

Je nám líto, video expirovalo.
Synot končí s podporou sportu, kvůli loterijnímu zákonu

Pelta: Rozhodnutí Synotu nás nepřekvapilo

Předseda FAČR Miroslav Pelta i a předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda předčasného ukončení vzájemné spolupráce litují. "V souvislosti se změnou loterijního zákona jsme tento vývoj očekávali, rozhodnutí skupiny Synot nás tedy nijak nepřekvapilo," podotkl Pelta.

"Fakt, že se náš generální partner rozhodl předčasně ukončit původně osmiletý kontrakt, je pro nás nepříjemný. Přesto chápeme důvody toho, proč se tak rozhodl, a které jsme nemohli ovlivnit," uvedl Svoboda. Hledání nového partnera začne neprodleně. "Naším jednoznačným úkolem nyní je spojit nejsledovanější sportovní soutěž u nás s novým, silným a kvalitním partnerem," dodal.

Tvrdá rána nejen pro Nymburk

Spartu podporoval Synot Tip od loňského července a spolupráce měla trvat minimálně do roku 2017. "O rozhodnutí jsme byli informováni a respektujeme ho. Nyní budeme jednat o možnosti pokračování spolupráce v jiné formě než jako generální partner," řekl mluvčí klubu
Ondřej Kasík.

Zpráva nepřekvapila ani Českou unii sportu. Fungování organizace včetně projektu "Sportuj s námi" ztráta podpory Synotu neohrozí. "Projekt má více partnerů. V současné době máme na ročník 2016 takové prostředky, abychom byli schopni organizátory 500 skvělých sportovních akcí pro veřejnost podpořit," řekl generální sekretář České unie sportu Jan Boháč.

Basketbalisté Nymburka museli kvůli úbytku sponzorů už před touto sezonou snížit rozpočet a nyní je zastihla další nepříjemná zpráva. "Pro nás i pro ostatní subjekty to bude tvrdá rána, protože v dnešní době se velmi těžce shánějí sponzoři. Půlrok vypadá jako dostatečně dlouhá doba na to, abychom našli nového partnera, ale nyní nedovedu odhadnout, zda to bude stačit. V dnešní době to opravdu není snadné," prohlásil člen představenstva basketbalového mistra Ondřej Šimeček.

Andrej Babiš
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Babiš: Zeptejte se Synotu, kde platil do roku 2012 daně

Od Nového roku platí novela loterijního zákona, která navýšila odvod z loterií, kurzových sázek, ze sázkových her v kasinu, z karetních turnajových a hotovostních sázkových her a z ostatních loterií a jiných podobných her z 20 na 23 procent. O osm procentních bodů se zvýšily také odvody za hrací automaty a další technická zařízení. Navíc denní poplatek za každý hrací automat vzrostl o 25 na 80 korun.

Podle ministra financí Andreje Babiše to přinese do státního rozpočtu o 1,8 miliardy korun více, které přislíbil využít na financování sportu. "Musíte se zeptat Synotu, kam platil daně od založení do roku 2012," řekl Babiš. "My jsme vlastně snad jediná země v Evropě, kde hazard neplatil daně," poznamenal. "Pokud Synot skončí podnikání, tak je to jeho problém," dodal. "Není možné, abychom měli na Václaváku samé herny, abychom měli v Praze víc heren než v Las Vegas," uvedl ministr financí.

Co je skupina Synot?

- Loterijní skupina Synot podniká především v sázkařském a loterijním průmyslu. Působí v téměř dvou desítkách zemí světa na všech světadílech, plánuje expanzi i do dalších států.

- Celkově zaměstnává asi 3000 lidí, její roční obrat je kolem 12 miliard korun.

- Společnost založil Ivo Valenta. Zakládající a řídící organizací holdingu je firma Synot W, která vznikla v roce 1991. Ta dodnes patří k největším distributorům loterijních zařízení v ČR. Stoprocentním vlastníkem společnosti Synot W je kyperská společnost WCV Cyprus.

- Jednou z klíčových společností skupiny je Synot Tip, která má několik samostatných divizí. První z nich se věnuje kurzovému sázení, druhá provozování centrálního loterijního systému, videoloterijních terminálů, technických herních zařízení a elektronických rulet. Divize kasino se věnuje živé pokerové hře a společnost také provozuje číselnou loterii Synot Lotto a on-line poker.

- Název Synot nesl mezi lety 2000 až 2004 i prvoligový klub, současné Slovácko, který stál před deseti lety u zrodu velké korupční aféry. Majitel klubu a zakladatel Synotu Ivo Valenta byl za účast v aféře potrestán v disciplinárním řízení zákazem činnosti ve fotbale na dva roky a pokutou 100 000 korun. Soud mu uložil pokutu ve výši 350 000 korun a čtyřměsíční podmíněný trest.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články