Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

FAČR slavil u CAS dvojnásobný úspěch. Vyhrál spor se Susem i Bohemians

Lausanne (Švýcarsko) – Se dvěma výhrami odešla od Mezinárodní sportovní arbitráže CAS v Lausanne Fotbalové asociace ČR. Uspěla jak ve sporu se "střížkovskými" Bohemians Praha, tak i s hráčem Martinem Susem. FAČR informovala v tiskové zprávě, že arbitrážní soud návrhy Bohemians i Suse zamítl v plném rozsahu. Proti rozhodnutím CAS již není odvolání, jsou tak konečná.

Martin Sus v dresu Brna (vlevo) v utkání s Mladou Boleslaví
zdroj: ČTK autor: Mašek Josef

Bohemians se na CAS obrátili kvůli tomu, že nesouhlasili s udělením licence Kolínu k účasti v druhé lize pro sezonu 2014/15. Pražané, kteří mají s FAČR dlouholeté spory, kvůli tomu sestoupili do třetí ligy.

Bohemians sice měli z předposledního místa druholigové tabulky spadnout do ČFL, ale jejích pět nejlepších celků včetně vítězného Kolína tehdy údajně ve stanoveném termínu postup do vyšší soutěže odmítlo. Pražané tak tvrdí, že Kolín, který nakonec postup přece jen akceptoval, hrál ve zmíněné sezoně Fotbalové národní ligy neoprávněně.

Ve sporu se Susem dal CAS asociaci za pravdu v tom, že orgány FAČR, konkrétně sbor soudců a arbitrážní komise, nemají pravomoc rozhodovat o sporech mezi členy FAČR a asociací.

Šestadvacetiletý Sus požadoval po FAČR částku přes deset milionů korun jako odškodné za to, že mu před lety nebyla vydána transferkarta potřebná k přestupu do zahraničí. V létě 2007 chtěl odejít z Brna do Twente Enschede, ale jihomoravský klub se postavil proti a svaz transferkartu nevydal, neboť hráč měl zaregistrovanou profesionální smlouvu.

"Rozhodnutí CAS jsou pro FAČR samozřejmě velmi pozitivní a nás těší, že i na této úrovni, stejně jako u vnitrostátních soudů, bylo nejen právu učiněno zadost. Současně bylo zabráněno tomu, aby FAČR hradila zjevně smyšlené nároky navrhovatelů v řádech desítek milionů korun," uvedl ředitel legislativně-právního oddělení FAČR Jan Pauly.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články