Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Platini: Zrušit zápas kvůli pískání při hymně je absurdní

Paříž - Prezident evropské fotbalové organizace UEFA Michel Platini označil francouzský plán na zrušení přípravných zápasů kvůli pískání při hymnách za absurdní. Vláda země galského kohouta tímto krokem pohrozila, pokud se bude opakovat incident z úterního zápasu mezi Francií a Tuniskem.

Michel Platini
zdroj: AP

Tábor hostujících fanoušků, kteří měli v ochozech hojné zastoupení, v úterý pískal při francouzské hymně, což prezident Nicolas Sarkozy označil za skandální. Ministryně sportu vzápětí prohlásila, že pokud budou diváci pískat při hymnách, přípravný zápas se okamžitě zruší.

Fotbal je podle Platiniho rukojmím politiky

Platiniho prohlášení vládních představitelů rozhořčila. "Fotbal se znovu stává rukojmím politického světa, protože pískání se stalo politickou aférou, která nemá se sportem nic společného," řekl deníku Le Monde. 

Je pro něj nepředstavitelné, že by to stačilo na zrušení zápasu. "Pokud začneme ukončovat zápasy kvůli pískání, tak bychom je měli ukončovat i v okamžiku, kdy diváci pískají na hráče, nebo když po zákroku bučí na gólmana. Je to absurdní," uvedl.

Za mých let by pískání nikoho nešokovalo, říká Platini

Chování tuniských fanoušků prý bylo jen projevem jejich touhy po tom, aby africký celek vyhrál zápas, který nakonec prohrál 1:3. "Jsem si jistý, že někteří z mladíků, kteří v úterý vypískali Marseillaisu, dokonce zpívají národní hymnu, když Francie hraje na mistrovství Evropy či světa," poznamenal bývalý úspěšný francouzský fotbalista. 

Barvy národního týmu hájil Platini v letech 1976 až 1987 a vzpomínal, že v té době se při francouzské hymně pískalo při všech zápasech na hřištích soupeře. "Tehdy však politici nevěnovali fotbalu žádnou pozornost a nikoho to nešokovalo," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články