Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Messi, Neymar nebo Ronaldo. FIFA bude vyhlašovat nejlepšího fotbalistu

Curych - Pátý Zlatý míč možná čeká v Curychu na Lionela Messiho. Trofej pro nejlepšího světového fotbalistu vyhlásí FIFA začátkem nadcházejícího týdne. Messiho konkurenty v anketě jsou Cristiano Ronaldo a Neymar.

Lionel Messi
zdroj: EMPICS autor: David Davies

Messi a Ronaldo kralují Zlatému míči nepřetržitě od roku 2008. Osmadvacetiletý Argentinec dosud získal nejcennější individuální trofej čtyřikrát (2009–2012), o dva roky starší Portugalec třikrát (2008, 2013 a 2014). Třiadvacetiletý Brazilec Neymar je v užším výběru poprvé. Všichni tři útočníci a reprezentační kapitáni mají za sebou střelecky vydařený rok. Ronaldo za klub a národní tým dohromady nastřílel 57 soutěžních gólů, Messi 52 a Neymar se trefil v 46 případech.

Messi s Neymarem loni pomohli dominantní Barceloně k triumfům v Lize mistrů, španělské nejvyšší soutěži, domácím poháru, Superpoháru UEFA a mistrovství světa klubů. Rodák z Rosaria Messi rovněž dovedl Argentinu do finále mistrovství Jižní Ameriky, kde však na penalty vyhrálo domácí Chile. Ronaldo s Realem žádnou velkou trofej nezískal, ale překonal klubový střelecký rekord, který držel útočník Raúl s 323 soutěžními trefami.

Nejen pro sázkové kanceláře, ale i pro bývalého spoluhráče z Barcelony Thierryho Henryho je Messi jasným favoritem. "Myslím, že by bylo šílenství, pokud nevyhraje Zlatý míč. Zaslouží si to, protože s týmem vyhrál další treble," uvedl Henry. "Hráč, který dal 23 až 25 branek za sezonu, byl dříve považován za špičkového útočníka, Messimu k tomu stačí tři měsíce. Někdy se sám sebe ptám, zda je to vůbec člověk," doplnil.

Luis Enrique
zdroj: Reuters autor: Sergio Perez

O cenu pro nejlepšího trenéra se na galavečeru budou ucházet kouč Barcelony Luis Enrique, další Španěl Pep Guardiola z Bayernu Mnichov a Argentinec Jorge Sampaoli, jenž s Chile vyhrál Copu Américu. Nejlepší fotbalistkou roku 2015 bude Američanka Carli Lloydová, Japonka Aja Mijamaová či Němka Célia Šašičová.

Messi kandiduje i na cenu Ference Puskáse za nejkrásnější gól roku za sólo kolem čtyř protihráčů ve finále Španělského poháru s Bilbaem. Dalšími adepty jsou italský bek AS Řím Alessandro Florenzi za branku téměř z půlky hřiště v zápase Ligy mistrů proti Barceloně a Brazilec Wendell Lira. Ten si nominaci vysloužil díky "nůžkám" v duelu nižší brazilské soutěže mezi celky Goianésia a Atlético-GO.

V Curychu letos nebude udělena prezidentská cena, jehož laureáta od roku 2001 tradičně vybíral předseda FIFA Sepp Blatter. Švýcarského funkcionáře etická komise kvůli účasti v rozsáhlé korupční aféře na osm let vyloučila z fotbalových aktivit. Od října Blattera dočasně zastupuje Kamerunec Issa Hayatou, který na ceremoniálu obstará úvodní řeč.

Výsledky Zlatého míče se už čtyři dny před slavnostním vyhlášením objevily na internetu, když je omylem oznámila společnost European Sports Media, jež pro FIFA galavečer organizuje. Na webu ESM se v průběhu dne objevil výčet vítězů Zlatého míče a u roku 2015 byli uvedeni Messi a Šašičová. Společnost však po chvíli zprávu s omluvou stáhla.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články