Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Platini: Lidé mě chtějí zastavit, ale já jsem nejschopnější kandidát

Curych – Kvůli vyšetřování podezřelé platby od šéfa FIFA Seppa Blattera má na 90 dní pozastavený výkon funkce a stále tak není jasné, zda se únorové volby prezidenta Mezinárodní fotbalové federace zúčastní. Předseda UEFA Michel Platini však věří, že ano. Zároveň si myslí, že v porovnání s ostatními je nejvhodnějším kandidátem.

Michel Platini
zdroj: ČTK/PA/ autor: John Walton

"Lidé chtějí zastavit mou kandidaturu, protože vědí, že mám velkou šanci vyhrát. Mám pocit, že nechtějí, aby bývalý hráč vedl FIFA. Jako kdyby nechtěli vrátit fotbal bývalým hráčům," prohlásil Platini. "Ale já jsem, ve vší pokoře, nejvíce schopen vést světový fotbal," doplnil bývalý francouzský reprezentant, který je jedním ze sedmi uchazečů o post nového předsedy FIFA.

Jeho kandidaturu však komplikuje fakt, že byl etickou komisí dočasně postaven mimo svou funkci kvůli vyšetřování podezřelé platby ve výši dvou milionů švýcarských franků, kterou dostal zpětně v roce 2011 za práci v roli Blatterova poradce.

Pokud však bude jeho distanc před volbami zrušen, bude podle volební komise do boje o pozici prvního muže světového fotbalu připuštěn. Oficiální seznam schválených kandidátů bude zveřejněn v listopadu, volba je naplánována na 26. února.

Platini tvrdí, že měli s Blatterem ústní dohodu. "Aby bylo jasno. Byla práce stanovena? Ano. Je ústní domluva ve Švýcarsku legální? Ano. Měl jsem právo na vrácení svých peněz o devět let později? Ano. Udělal jsem správně faktury, jak FIFA požadovala? Ano. Takže v čem je problém?" ptá se Platini.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články