Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta zdolala oslabené Bohemians a osamostatnila se v čele

Praha – Trojbodový náskok na Plzeň si na čele tabulky vytvořili fotbalisté Sparty. Pražanům k němu pomohla domácí výhra 3:0 v malém pražském derby nad Bohemians 1905. Favoritovi pomohlo vyloučení hostujícího Davida Barteka z 23. minuty, po němž se v přesilovce prosadili David Lafata, Kehinde Fatai a Francis Litsingi. "Klokani", kteří jako jediní čekají na první ligovou výhru v sezoně, zůstali předposlední.

Fotbalisté Sparty slaví gól v síti Bohemians 1905
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Oběma týmům chybělo několik hráčů základní sestavy. Za hosty nemohli kvůli dohodě mezi kluby nastoupit Pauschek a Schick, za Spartu zase potrestaní obránci Frýdek s Costou a Matějovský, který si ze čtvrtečního duelu Evropské ligy na půdě Schalke odnesl drobné zranění.

"Klokani" začali aktivně a Letenští se v úvodu nedostávali do šancí. Až v 19. minutě překonal Zlámala Fatai, ale pomezní rozhodčí jeho trefu kvůli ofsajdu neuznal. Lídrovi tabulky pak v půlce úvodního dějství výrazně pomohl hostující Bartek. Ve výskoku trefil Hybše do obličeje, rozhodčí Hrubeš mu po chvilce váhání udělil druhou žlutou kartu a vyloučil ho.

Je nám líto, video expirovalo.
Lafata: Ještě jsme téměř na začátku ligy

Otřesený Hybš se rychle probral, nasprintoval po levé straně až k vápnu, našel centrem na zadní tyči Fataie, ale ten prázdnou branku netrefil. Vzápětí měli gólovou šanci i Bohemians. Hubínek šel ze strany na Bičíka, udělal kličku Hybšovi a přízemní střelu poslal těsně vedle.

Spartě se zpočátku ani v přesilovce moc nedařilo. V 36. minutě pro předchozí ofsajd opět neplatil Fataiův gól a pak Hušbauer z dobré pozice střílel jen do Zlámala. Když už se zdálo, že "Klokani" do přestávky udrží nerozhodný stav, zacentroval v první minutě nastavení Mareček a Lafata hlavou zaznamenal svůj devátý gól v ligové sezoně, jímž na čele tabulky kanonýrů dotáhl plzeňského Ďuriše.

Po pauze nahradil Hybše Krejčí. V 56. minutě po jeho centru prostřelil Zlámala Fatai a na třetí pokus se mohl konečně radovat z regulérní trefy. Skóroval v pátém soutěžním utkání po sobě.

V tu chvíli už bylo jasné, že Sparta vyhraje i šestý domácí zápas této ligové sezony. O pět minut později mohl zvýraznit její vedení Lafata, ale pomezní rozhodčí jeho přesnou hlavičku kvůli ofsajdu neuznal. Hostům v oslabení docházely síly a několikrát je zachránil Zlámal, který se blýskl především při Brabcově technické střele. V 87. minutě už ale nemohl dosáhnout na hlavičku střídajícího Konžana Litsingiho.

Sparta Praha - Bohemians Praha 1905 3:0 (1:0)

Branky: 45.+1 Lafata, 56. Fatai, 87. Litsingi. Rozhodčí: Hrubeš - Blažej, Vysloužil. ŽK: Hušbauer, Brabec - Bartek, Mosquera. ČK: 23. Bartek (Bohemians). Diváci: 10 681.

Sparta: Bičík - Mareček, Brabec (81. Steinhöfer), Holek, Hybš (46. L. Krejčí) - Jiráček - Fatai (69. Litsingi), Dočkal, Hušbauer, Konaté - Lafata. Trenér: Ščasný.

Bohemians: Zlámal - Havel, Krch, Šmíd, Šírl - Jindřišek - Bartek, Hubínek, Jirásek (79. Acosta), Mosquera (90. Lulič) - Mikuš (68. Čížek). Trenér: Pivarník.

Zdeněk Ščasný (trenér Sparty): "Jsem spokojený s tím, že jsme zápas zvládli. Zaprvé po poháru, což je vždy složité, když se hraje ob dva dny, a zadruhé bylo dost změn. Navíc oba naši konkurenti ztratili, což je pro nás důležité. My jsme zůstali na vítězné vlně. Ze všech těch pohledů to bylo důležité vítězství. Věděli jsme, že Bohemka je venku hodně nepříjemná, byť nedává góly. Do jedné šance jsme ji pustili. Začátek byl takový těžkopádný, pak přišly dva důležité momenty - jednak vyloučení, jednak branka do šatny. Ve druhé půli se už hrálo na jednu branku. Měli jsme tam tři neuznané góly kvůli ofsajdu, další zahozené šance."

Roman Pivarník (trenér Bohemians): "Těžko se něco hodnotí, pokud hrajete na Spartě 70 minut o jednoho hráče míň. Můžeme jen předpokládat, jak by se to vyvíjelo, kdybychom byli v zápase v plném počtu. Začali jsme aktivně, hráli jsme hodně náročně a bohužel jsme přišli o hráče. Podle mě ta první žlutá karta v deváté minutě byla hodně přísná, takových soubojů je ve hře nespočet. Některé jsou odpískané, některé ne. Tu druhou nemá smysl hodnotit. Neviděl jsem, jestli tam byl loket nebo ne. Jsou situace, kdy se na hráče zlobíte, v tomhle případě z mého pohledu ne. Nemám Davidovi co vyčíst, bylo to nešťastné. I o jednoho hráče míň jsme se snažili hrát aktivně. Bohužel jsme nepohlídali jednoduchou situaci v nastaveném čase, kdy šla Sparta do vedení. To samozřejmě byla komplikace pro druhý poločas. Postupem času nám docházely síly a nebylo jednoduché držet naši hru. Sparta samozřejmě zaslouženě vyhrála."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články