Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vítězná premiéra trenéra Jílka, Hanáci uloupili v Edenu všechny body

Praha - Fotbalisté Olomouce nečekaně zvítězili v předehrávce 11. ligového kola na hřišti Slavie 2:0 dvěma góly Davida Housky na přelomu poločasů. Nováčkovi tak vyšla premiéra pod vedením trenéra Václava Jílka, který nahradil odvolaného Leoše Kalvodu. Sigma ukončila sérii čtyř zápasů v nejvyšší soutěži bez výhry a připravila červenobílým první porážku po sedmi kolech. Pražané nevyužili šanci minimálně na chvíli dotáhnout v tabulce třetí Liberec.

Hráči Olomouce slaví plný bodový zisk na hřišti Slavie
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Olomouc, která po čtyřech kolech bez vítězství sáhla k trenérské rošádě, začala slušně a v úvodu hrála s favoritem vyrovnaně. Oba celky musely už v první čtvrthodině střídat. Ze hřiště nejprve odešel zraněný Ordoš a chvíli po něm i domácí Štohanzl.

Po polovině první půle Slavia přidala a získala převahu. Nejprve pálil Souček a tečovaná střela skončila těsně vedle branky. Po půlhodině měli Pražané k vedení ještě blíž, Kenijovu povedenou střelu z přímého kopu zastavilo až břevno.

Když už se zdálo, že v úvodním dějství gól nepadne, udeřili Hanáci. V závěru jednominutového nastavení podnikli rychlý protiútok, střídající Halenár přihrál na prostředek Houskovi a ten technickou střelou k tyči překonal Berkovce. Navázal tak na gól z minulého kola proti Liberci.

Chybující Berkovec umožnil Houskovi přidat druhou zápasovou trefu

Necelých pět minut po přestávce Houska přidal svou druhou trefu v zápase a čtvrtou v ligové kariéře. Olomoucký záložník napřáhl za vápnem z voleje poté, co Deli odvrátil hlavou centr před branku a nepříliš umístěná přízemní střela prošla chybujícímu Berkovcovi do sítě.

Je nám líto, video expirovalo.
Jílek: Není to moje zásluha, dobře pracoval hlavně tým

Slavii mohl vzápětí vrátit do utkání kapitán Latka, ale gólman Buchta jeho pokus zázračně rukou vyrazil. Domácí nesnížili ani po velkém závaru v 68. minutě, kdy míč nedokázali dotlačit do sítě Mikula a po něm Černý.

V 84. minutě byl po druhé žluté kartě vyloučen slávista Hrubý a Sigma už druhou výhru v ligové sezoně udržela. Zároveň se mohla radovat z prvního venkovního vítězství v nejvyšší soutěži po patnácti zápasech.

Slavia Praha - Sigma Olomouc 0:2 (0:1) 

Branky: 45.+1 a 50. Houska. Rozhodčí: Franěk - Wilczek, Hock. ŽK: Kenija, Mikula, R. Hrubý - Radakovič, Navrátil. ČK: 84. R. Hrubý. Diváci: 5321.

Slavia: Berkovec - Mikula, Latka, Deli, T. Jablonský - Souček - Voltr (60. R. Hrubý), Zmrhal, Kenija (80. Piták), Štohanzl (13. Černý) - Milan Škoda. Trenér: Uhrin ml.

Olomouc: M. Buchta - Hála, Rajnoch, Radakovič, Vepřek - Cana (70. Šindelář) - Moulis, Houska, Ordoš (6. Halenár), Navrátil (82. Falta) - Petr. Trenér: Jílek. 

Dušan Uhrin ml. (trenér Slavie): "Mrzí mě, že jsme doma pustili zbytečně tři body po výkonu, který byl průměrný. Doma nesmíme prohrát. Rozhodlo to, že jsme nebyli důrazní před a v pokutovém území. Špatně jsme řešili útočné situace, vždy jsme je vyřešili naopak, než jsme měli. Jsem naštvaný, že tam hráči nešli s větším důrazem. To mě samotného zklamalo. Dostali jsme gól v podstatě z první střely soupeře na branku. Místo abychom už vedli 1:0, tak jsme prohrávali. Druhou půli to bylo podobné jako v té první. Nemohli jsme dát branku, i když nějaké příležitosti jsme měli. Kdybychom se chovali líp před brankou soupeře, myslím, že bychom hráli dobře. Jestli chceme vyhrávat nad těmito týmy, musíme být daleko efektivnější, přesní a v pokutovém území důrazní. Jestli chceme hrát o předek tabulky, nesmíme si tohle dovolit."
 
Václav Jílek (trenér Olomouce): "Vstoupili jsme do utkání tak, jak jsme chtěli. Chtěli jsme hrát aktivně, dobře držet balon, což se nám v předešlých zápasech úplně nedařilo. Po dobré dvacetiminutovce nás soupeř začal přehrávat, ale díky kompaktnosti jsme to dobře eliminovali. Pomohla nám branka do poločasu, to pomůže každému mužstvu. Následně pak i vstup do druhé půle, kdy jsme to korunovali druhou brankou. Od 60. minuty už bylo vidět, že zvolený způsob hry byl poměrně náročný pro všechny hráče. Měli jsme trochu kondiční problémy, Slavia nás zatlačila a dvakrát jsme se štěstím dokázali odvrátit obrovský závar. Myslím, že to není o mně. Obrovsky šťastný jsem, to je jasné, ale jsem šťastný za mužstvo. V pondělí jsme si něco řekli, že chceme jít malinko jinou cestou, větší náročností, odpovědností všech hráčů. Dokázali to skvěle realizovat na hřišti, za to jim patří velký dík a pochvala. David Houska udělal obrovský kus práce pro mužstvo, korunoval to dvěma góly. Vynikající individuální výkon."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články