Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Bude to životní zážitek, věří Trpišovský. Ve Splitu očekává peklo

Split – Už v Liberci o sobě fanoušci Hajduku Split dali pořádně vědět, když ve svém sektoru rozpoutali ohnivou show. Ještě bouřlivější atmosféru očekávají fotbalisté Slovanu v Chorvatsku, kde odehrají odvetu 4. předkola Evropské ligy a na stadionu by mělo být 35 tisíc horkokrevných fanoušků. Severočeši však z atmosféry strach nemají a naopak se na ni těší. "Vytvoří nám peklo, jako vytvořili norskému soupeři v minulém předkole," řekl trenér Jindřich Trpišovský, jehož tým bude v hájit náskok 1:0. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web od 17:55.

Fanoušci Hajduku Split dali o sobě v Liberci pořádně vědět
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Fanoušci Hajduku jsou považováni za jedny z nejbouřlivějších v Evropě. Svou sílu ukázali už před týdnem v Liberci, kde například zapálili od světlice fasádu domu a rozbili výlohu. Vyhlášená je především Torcida Split, která je považována za nejstarší fanouškovskou skupinu v Evropě. Vznikla v roce 1950.

"Obavy nemáme, spíš se hrozně těšíme, protože nás čeká zážitek na celý život. Prostředí tam bude asi takové správně nenávistné, nemyslím to zle," prozradil Trpišovský.

Hajduk má ovšem kořeny v Česku, v roce 1911 ho za asistence pražské Slavie založili chorvatští studenti v pivovaru U Fleků. Je tak otázkou, jak moc nenávistné prostředí Liberec čeká. "Já doufám, že to bude spíš zdravé fandění, super zážitek a super atmosféra. A fotbalu to jedině pomůže," konstatoval ofenzivní záložník Josef Šural.

Pomoci Liberci by měl i Kerič

Liberečtí s sebou do Splitu vzali i znalce tamního prostředí chorvatského útočníka Keriče, který byl v sezoně 2008/09 nejlepším střelcem české ligy. "Zjišťovali jsme si hodně informací. Mluvil jsem s hodně Chorvaty, s Andrejem Keričem, s bývalými hráči. Fanoušci se prostě vyznačují tou chorvatskou mentalitou. Hodně hráče podporují, ale v momentě, kdy jsou hodně nespokojení, to umějí dát najevo. Pokud by se nám podařilo dát první gól, hodně si usnadníme pozici. Bylo by ideální je zamrazit," řekl Trpišovský.

Zápas bude složitější v komunikaci. "Když tam nejsou lidé, jak jsme zvyklí, tak se slyšíme. Stopeři mě slyší, co jim říkám, nebo celá obrana. Teď to asi slyšet nebude. Musíme to nějak zvládnout," uvedl brankář Tomáš Koubek.

Výhodou by mohlo být, že stadion Poljud, který leží přímo u moře, má aspoň atletickou dráhu. "Lidí se nebojím, jsou poměrně daleko od brány. Spíš mi vadí, když hází pyrotechniku na hřiště. Takhle si myslím, že ten řev bude normální. Budou fandit Hajduku, což k tomu patří. Těšíme se," dodal Koubek.

Je nám líto, video expirovalo.
Chceme dát první gól, zní z Liberce před Hajdukem
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články