Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Gebre Selassie vlastní brankou přispěl k výhře Schalke nad Brémami

Berlín - Český reprezentační obránce Theodor Gebre Selassie vlastním gólem přispěl k prohře Brém v úvodním kole německé fotbalové ligy se Schalke. Při snaze odkopnout míč přeloboval vlastního brankáře Wiedwalda a nešťastně otevřel skóre utkání, které skončilo 0:3. Dortmund pod novým trenérem Thomasem Tuchelem porazil třetí tým loňského ročníku Mönchengladbach jednoznačně 4:0. První minuty si v bundeslize připsal Jan Kliment, stejně jako Adam Hloušek ale museli strávit domácí porážku Stuttgartu s Kolínem nad Rýnem 1:3.

Theodor Gebre Selassie
zdroj: Getty Images autor: Jörn Pollex

Hertha Berlín s Vladimírem Daridou v základní sestavě zvítězila 1:0 na hřišti Augsburgu, Hoffenheim neudržel vedení v Leverkusenu a prohrál 1:2. Celý zápas za hosty odehrál obránce Pavel Kadeřábek.

Navýšit hubené vedení Schalke mohl po přestávce Huntelaar, gólman Brém jeho pokus ale zneškodnil. Na druhé straně se do šance dostal Bartels a jen těsně minul branku. Úspěšný ligový debut na lavičce Schalke bývalému kouči Paderbornu Andrému Breitenreiterovi však následně pojistili Choupo-Moting a Huntelaar.

Už v osmé minutě se Dortmund radoval z gólu do sítě Mönchengladbachu, ten však nebyl uznán kvůli ofsajdu. O sedm minut později žlutočerní otevřeli skóre, na konci rychlé kombinace byl Reus a chladnokrevně zakončil. Krátce nato Dortmund navýšil náskok, po Schmelzerově přesném centru hlavou skóroval Aubameyang. Právě gabonský útočník byl v 33. minutě i u třetího gólu, když předložil ve vápně míč Mchitarjanovi a ten ho poslal do odkryté branky.

Radost hráčů Dortmundu
zdroj: imago sportfotodienst

Tlak domácích pokračoval, po Hummelsově pokusu zasáhl na brankové čáře Raffael. Dortmund v prvním poločase přestřílel soupeře 12:3. Ani po přestávce se hosté nevzmohli na soustavný tlak, po pěti minutách naopak zvýšil na 4:0 po Reusově přihrávce druhým gólem v zápase arménský reprezentant Mchitarjan. V 66. minutě předvedli Aubameyang s Kagawou pohlednou kombinaci, po níž druhý jmenovaný ale střílel těsně vedle a skóre už se nezměnilo. Dortmund potvrdil, že se mu doma proti Mönchengladbachu daří: porazil ho devětkrát z posledních deseti soutěžních duelů.

Hoffenheim se dostal do vedení v Leverkusenu už v páté minutě, když Polanski předložil pas za obranu Zuberovi, který osamocen před brankářem Lenem nezaváhal a vstřelil svůj první bundesligový gól. Leverkusen ale před přestávkou zvýšil tlak a zásluhou Kiesslingovy dorážky vyrovnal. Jedenatřicetiletý forvard společně s Huntelaarem vytvořili rekord německé ligy: oba se trefili počtvrté v řadě v prvním utkání sezony. Obrat dokonal v druhém poločase devatenáctiletý záložník Brandt, Leverkusen tak rovněž zvítězil v devíti z posledních deseti vzájemných utkání.

Darida se po osmnácti minutách duelu v Augsburgu zapsal do statistik inkasovanou žlutou kartou. V prvním dějství gól nepadl, v jeho závěru ale obdržel druhou žlutou kartu útočník bavorského celku Bobadilla a svůj jubilejní 50. ligový zápas za Augsburg nedohrál. Na začátku druhé půle fauloval domácí obránce Klavan ve vápně Kaloua, který nařízenou penaltu proměnil.

Ani Hertha nedohrála zápas v plném počtu, v 66. minutě ji oslabil Beerens. Berlínský celek těsný náskok udržel i díky tomu, že Esswein v 75. minutě trefil z přímého kopu pouze tyč. Ingolstadtu se bundesligová premiéra vydařila a zásluhou Hinterseerovy trefy z 66. minuty zvítězil v Mohuči 1:0. Útočník vítězného týmu Tomáš Pekhart nebyl ani na lavičce. I druhý nováček Darmstadt bodoval po remíze 2:2 s Hannoverem. 

Bayern vypráskal Hamburk

Zatímco v nominaci Hamburku scházeli oba čeští hráči Jaroslav Drobný a Petr Jiráček, v zahajovací sestavě Bayernu nechyběly obě největší posily Douglas Costa a Arturo Vidal. Více byl vidět Brazilec Costa, který se do statistik zapsal gólem a asistencí. "S oběma hráči jsem spokojen. Ukázali svou kvalitu," pochválil posily trenér Pep Guardiola.

Do vedení však Bayern poslal v 27. minutě marocký stoper Benatia, který hlavou prodloužil do branky přímý kop Xabiho Alonsa. Pojistka přišla až po změně stran, kdy odražený míč napálil do branky Lewandowski. To Hamburk zlomilo a Bayern svou převahu potvrdil dalšími zásahy.

Nejprve se po Costově centru trefil hlavou Müller, který vzápětí zužitkoval práci Lewandowského, a v závěru výhru potvrdil po soupeřově chybné rozehrávce křížnou střelou Costa. "V první půli jsme to měli těžké, protože soupeř hrál na šest obránců a těžko jsme se tam dostávali. Pak jsme to zlomili a zápasu jsme dominovali," hodnotil Guardiola.

"První půli jsme ještě takticky zvládli velmi dobře, škoda standardní situace, kterou bychom měli lépe ubránit. Věřím, že se z toho poučíme do dalších zápasů, abychom neměli problémy jako v minulé sezoně," řekl kouč Hamburku Bruno Labbadia.

Wolfsburg po zisku Superpoháru zahájil vítězně i bundesligu

Fotbalisté Wolfsburgu potvrdili výborný vstup do sezony a týden po zisku Superpoháru porazili Eintracht Frankfurt 2:1. Český útočník Václav Kadlec zůstal v týmu hostů jen na lavičce. Vicemistr z poslední sezony se ale proti Frankfurtu na vítězství pořádně nadřel.

Zásluhou branek Perišiče a Dosta sice rychle vedl, za hosty ale pohotově snížil Reinartz. V druhém poločase už branka nepadla, Frankfurt byl nejblíže vyrovnání při šanci střídajícího mladíčka Gerezgihera, proti němu se ale vytáhl brankář Casteels. Wolfsburg těsnou výhru udržel a připsal si 23. bundesligový domácí zápas za sebou bez porážky.

Na domácím stadionu naopak neuspěl Stuttgart. Hned první čtvrthodina zápasu s Kolínem nad Rýnem přinesla tři zásahy do brankových konstrukcí. Nejprve se do ní trefil hostující Lehmann, po něm také domácí Divadi a Gentner. Šanci měl také Hloušek, který nastoupil v obraně Stuttgartu, ale jeho hlavičku vyrazil Horn nad.

Branky začaly padat až čtvrt hodiny před koncem. Nejprve se z penalty trefil hostující Modeste, jen o chvíli později zvýšil Zoller. Kolínský útočník pak ale zavinil pokutový kop, který proměnil Divadi. Vyrovnat se Stuttgartu nepodařilo, nepomohl ani příchod útočníka Klimenta z lavičky. Naopak v nastaveném čase se z protiútoku prosadil do prázdné brány Osako.

Německá fotbalová liga - 1. kolo:

Bayern Mnichov - Hamburk 5:0 (69. a 73. Müller, 27. Benatia, 53. Lewandowski, 87. Costa), Augsburg - Hertha Berlín 0:1 (48. Kalou z pen.), Brémy - Schalke 0:3 (34. vlastní Gebre Selassie, 68. Choupo-Moting, 85. Huntelaar), Darmstadt - Hannover 2:2 (31. a 54. Heller - 48. Benschop, 62. vlastní Sulu), Leverkusen - Hoffenheim 2:1 (45. Kiessling, 71. Brandt - 5. Zuber), Mohuč - Ingolstadt 0:1 (66. Hinterseer), Wolfsburg - Eintracht Frankfurt 2:1 (13. Perišič, 17. Dost - 19. Reinartz), Stuttgart - Kolín nad Rýnem 1:3 (79. Didavi z pen. - 74. Modeste z pen., 77. Zoller, 90.+2 Osako), Dortmund - Mönchengladbach 4:0 (33. a 50. Mchitarjan, 15. Reus, 21. Aubameyang).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články