Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Čeští fotbalisté podlehli Polsku 1:2

Chorzów (Polsko) - Po brankách Brožka a Blaszczykowského dokázal střídající Fenin tři minuty před koncem už jen snížit. Česká fotbalová reprezentace tak prohrála svůj druhý zápas v třetí kvalifikační skupině o postup na MS 2010. Češi po bezbrankové remíze v Severním Irsku tentokrát ztratili všechny body. Ve středu v Teplicích je čeká Slovinsko.

Čeští fotbalisté dnešní prohrou v Polsku potvrdili špatný vstup do kvalifikace. Svěřenci trenéra Petra Rady budou krizový scénář napravovat ve středu v Teplicích, kdy hostí Slovinsko.

Kouč Rada dával najevo nespokojenost s ofenzivou týmu už po bezbrankovém výsledku v Severním Irsku. V Polsku se proto odhodlal k
odvážnějšímu pojetí hry se dvěma klasickými útočníky.

Zpočátku byla na Polácích znát nervozita, Češi otevřeli několika slibnými útoky. Poláci však postupně nabrali sebevědomí a i přes viditelnou touhu Čechů severního souseda po 11 letech porazit (a oplatit prohru z únorového přípravného duelu) převzali iniciativu.

První gól rozpumpoval zaplněné hlediště a zažehl šarvátky mezi českými a polskými fanoušky. Po druhém gólu v 53. minutě se hlediště Chorzowského stadionu, kde přesně před dvěma lety padli i Portugalci, utápělo v oslavných chorálech a ochozy se valily mexické
vlny v předzvěsti důležitého vítězství.

Zlom přinesl střídající Fenin - naběhl si na centr Svěrkoše, ale po přesné hlavičce ze své první reprezentační trefy ani příliš radosti mít nemohl. Obavy na tribunách u polských fandů totiž rozptýlil závěrečný hvizd sudího Starka, domácí fandové pak svým miláčkům ve stoje ještě dlouho aplaudovali.

Naopak Češi bojiště opouštěli se sklopenými hlavami, ztráta na půdě spolufavorita skupiny je ještě může mrzet. Proti Slovincům tak musejí ukončit pětizápasové čekání na výhru, jinak jejich šance poklesnou ještě dramatičtěji.

Výsledek: 

Polsko - Česká republika 2:1 (1:0) 

Branky: 27. Brožek, 53. Blaszczykowski - 87. Fenin. Rozhodčí: Stark - Salver, Wezel (všichni Něm.). ŽK: Dudka - Kováč. Diváci: 44.000.

Sestavy: 

Polsko: Boruc - Wasilewski, Dudka, Žewlakow, Wawrzyniak (43. Krzynówek) - Murawski (90.+1 Jodlowiec), M. Lewandowski - Blaszczykowski, Guerreiro, Smolarek - Brožek (69. R. Lewandowski). Trenér: Beenhakker. 

Česká republika: Čech - Grygera (58. Sionko), Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Pospěch, Kováč, Plašil, Šírl - Baroš (81. Fenin), Slepička (58. Svěrkoš). Trenér: Rada.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články