Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Na koho Češi narazí? Los rozhodne o složení kvalifikačních skupin na MS

Petrohrad – Čeští fotbalisté se dozvědí své soupeře pro kvalifikaci o postup na mistrovství světa v roce 2018 v Rusku. V Petrohradu se totiž uskuteční los skupin a svěřenci trenéra Pavla Vrby budou díky 20. místu v žebříčku FIFA figurovat při losu v druhém výkonnostním koši. Češi se představí buď v jedné ze sedmi šestičlenných, nebo v jedné ze dvou pětičlenných skupin. Přímý přenos losu můžete sledovat dnes od 17:00 na našem webu a od 18:00 i na ČT sport.

Los kvalifikace o postup na mistrovství světa v roce 2018 v Rusku
zdroj: ČTK/DPA autor: Marcus Brandt

K rozdělení do košů tradičně došlo na základě aktuálního vydání žebříčku FIFA. Češi se oproti losování kvalifikace o postup na předešlé MS v Brazílii posunuli ze třetího do druhého koše a mají jistotu, že vedle Slovenska a Islandu nenarazí ani na finalisty šampionátu 2006 Itálii s Francií, Rakousko, Švýcarsko, Dánsko a Bosnu a Hercegovinu.

V Petrohradu budou Čechy zastupovat trenér Pavel Vrba, manažer Dušan Fitzel a technický vedoucí týmu Jaroslav Dudl. Jednou z nejtěžších variant by pro národní celek mohla být skupina s obhájci titulu Němci, Švédskem s hvězdným kanonýrem Zlatanem Ibrahimovičem, Arménií a Tureckem s Kazachstánem, které mají už v nynější evropské kvalifikaci. Naopak papírově přijatelnější se jeví například varianta Wales, Albánie, Faerské ostrovy, Moldavsko a San Marino.

"Před losováním máte pokaždé určitá očekávání, ale teď je bezpředmětné spekulovat nad tím, který soupeř by byl nepříjemný a který zase hratelnější. Nic dopředu neovlivníme, a až los skončí, tak jej budeme muset respektovat, ať už dopadne jakkoliv. Necháme se zkrátka překvapit," uvedl Vrba.

"Až bude skupina daná, pak začneme se sháněním potřebných informací o soupeřích, přestože kvalifikace mistrovství světa pro nás ještě není úplně aktuální záležitost. Naší prioritou je teď samozřejmě úspěšné zvládnutí konce kvalifikace Eura 2016, k tomu upínáme veškerou naši energii," dodal.

Zatímco na evropském šampionátu ještě český tým v samostatné historii nikdy nechyběl, nástrahy náročnější kvalifikace na mistrovství světa překonal pouze jednou. Reprezentace se na MS představila jen v roce 2006 v Německu, kde navzdory velkým očekáváním vypadla už ve skupině.

Přihlášku do světové kvalifikace podal rekordní počet 206 zemí, v Asii a Severní a Střední Americe už boje začaly. Pro Evropu zůstává stejný postupový klíč jako minule, 52 zemí se uchází o třináct míst na závěrečném turnaji. Na šampionát projde devět vítězů skupin a nejlepších osm celků z druhých míst čeká baráž. Evropská část kvalifikace začne v září 2016 a skončí o rok později v listopadu.

Kvůli neúčasti Ruska v kvalifikaci budou hned dvě skupiny jen pětičlenné. Velmoci Anglie, Francie, Německo, Itálie, Španělsko a Nizozemsko ale mají jistotu, že budou nalosovány do šestičlenných skupin, aby odehrály více zápasů a tím se zvýšila hodnota televizních přenosů.

Generálnímu sekretáři FIFA Jéromeovi Valckemu budou asistovat současné i nedávné fotbalové hvězdy. Tahat z osudí jména týmů budou Brazilec Ronaldo, Uruguayec Diego Forlán, Kamerunec Samuel Eto'o či Němec Oliver Bierhoff. Hostitelskou zemi budou zastupovat Alexandr Keržakov z místního Zenitu Petrohrad, bývalý kapitán reprezentace Alexej Smertin, který na poslední chvíli nahradil Brazilce Hulka, a někdejší brankář sborné Rinat Dasajev.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články