Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Podle Křetínského se Lavička odklonil od nastoupené cesty

Praha - Jako druhý trenér v pořadí uhnul z nastoupené cesty, proto musel Vítězslav Lavička opustit post trenéra fotbalové Sparty Praha. Podobně jako před ním Michal Bílek. Podle šéfa klubu Daniela Křetínského oba představili při svém příchodu výbornou sportovní koncepci a vizi, z níž ale pod tlakem okolností časem ustoupili. Zvlášť u Lavičky to prý bylo velkým překvapením, neboť sliboval větší zabudování mladých hráčů do týmu, k čemuž ale nakonec nedošlo.

Vítězslav Lavička s Josefem Chovancem
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Oba trenéři už ve Spartě skončili, výzvy publika k odstoupení však slýchá při každé krizi klubu od svého příchodu na Letnou především samotný Křetínský. Mladý manažer, kterému se daří v jiných oblastech, už na začátku své sparťanské éry udělal v očích fanoušků i podle svých slov zásadní chybu odvoláním Františka Straky a angažováním neoblíbeného "teoretika" Jaroslava Hřebíka.

Po jmenování Jozefa Chovance novým trenérem dnes letenský šéf přiznal celou řadu přehmatů, ale za nutným odchodem Lavičky si prý stojí. "Zpočátku směřoval podle svých plánů, ale najednou z nich nic nezbylo a místo uznání chyb si dál sveřepě stál za svým," prohlásil Křetínský.

Křetínský fanouškům rozumí, ale prý mu křivdí

Osobně mu prý je při skandování tribun líto, že mu diváci křivdí. Současně ale ví, že jejich pohled k podobnému hodnocení svádí. "Já těm lidem rozumím. Nemůže je zajímat, že se chod klubu neustále zlepšuje v mnoha oblastech. Chtějí výsledky a tam to skutečně neklape. Musíme proto udělat vše, aby se výsledky klubu zlepšily."

Křetínský uznává, že hlavním problémem Sparty je výběr trenérů. Postupně přivedl do klubu Hřebíka, Stanislava Grigu, Bílka a Lavičku, ale nikdo z nich nedokončil započaté dílo. Jediný úspěšný byl Bílek, který získal loni double.

U Lavičky se Křetínskému nelíbilo především to, že nedal šanci mladým hráčům. "To byl jeden z důvodů, proč k nám šel. Jenže pak jsme se dozvěděli, že někteří nemají dostatek zkušeností. Přitom si myslím, že příchod Kúdely, Václava Kadlece, Vacka či návrat Kroba byly pro Spartu důležitými transfery pro budoucnost," řekl funkcionář.

Chovanec přivede do kádru mladé talenty

Také proto teď má jeho velkou důvěru Chovanec. "Když odcházel Bílek, vůbec jsme o tom neuvažovali jako o dlouhodobém řešení, protože jsme nechtěli oslabit svoji pozici ve sportovním vedení. Nyní jdeme sice do rizika, ale je to nejlepší možná cesta, protože nový kouč byl u příchodu většiny hráčů. Navíc máme představu, že z vedení neodejde. Nechci mluvit o nějaké anglické cestě, ale chceme, aby se Chovanec obklopil silnými spolupracovníky u týmu a mohl současně pokračovat i ve své práci," naznačil Křetínský, jak by měl "sparťanský" model řízení vypadat.

Od Chovance si slibuje zapracování mladých hráčů do týmu. Nový kouč prý v tomto směru nebude postrádat odvahu. "A nejdéle tak do tří zápasů jejich příchodem i stabilizuje sestavu," věří v "léčbu" šokem.

Dokonce plánuje, že Sparta dál bude vyhledávat především mladé hráče, které by si ráda přivedla. "Již rok se snažíme získat jednoho hráče z ligy, ale stále se nám to nedaří," uvedl na závěr Křetínský a myslel především na Jana Morávka z Bohemians 1905.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články