Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Šokující obrat. Blatter rezignoval na pozici prezidenta FIFA

Curych – Ještě v pátek slavil obhajobu pozice prezidenta FIFA. Po čtyřech dnech se ale Sepp Blatter odhodlal k nečekanému kroku. Na tiskové konferenci ve švýcarském Curychu oznámil, že na svůj post rezignuje. Rozhodnutí přišlo necelý týden po vypuknutí rozsáhlé korupční aféry a zatčení několika činovníků organizace. Federaci bude Blatter řídit do doby, než bude zvolen jeho nástupce. Podle americké stanice ABC News Blattera vyšetřuje FBI, což ale úřad nepotvrdil.

Sepp Blatter
zdroj: ČTK/AP

"Bojoval jsem za změnu, ale sám to nedokážu. A jak se zdá, ne všichni stojí za mnou," prohlásil Blatter. "Potřebujeme rozsáhlé reformy, proto jsem dal svou funkci k dispozici. Teď musíme urychleně svolat mimořádný kongers a zvolit nejlepšího nástupce," dodal.

Blatter se rozhodl k rezignaci také proto, aby bylo dost času na hledání nového předsedy. "Nejbližší kongres FIFA je příští rok v květnu v Mexiku, a kdybychom čekali až do něj, bylo by to zbytečné zdržování. Celý proces musí proběhnout podle regulí FIFA. Já už kandidovat nebudu," prohlásil.

Sepp Blatter:

Sepp Blatter"K rozhodnutí odstoupit z čela organizace FIFA mě vedla moje starost o její blaho a zájmy. Přestože mě členové FIFA znovuzvolili jako prezidenta, tento mandát se nezdá být podporovaný celým fotbalovým světem, příznivci, kluby, hráči, těmi, kdo inspirují fotbalový život, stejně tak, jako jsme se o to snažili my ve FIFA. Proto dávám k dispozici svůj post a svolám zvláštní volební kongres. Musí se tak stát co nejdříve a vzejde z něj nový prezident, který mě nahradí."

Volby nového předsedy se uskuteční na mimořádném kongresu, který se uskuteční nejdříve letos v prosinci a nejpozději v březnu 2016. "Podle stanov musí každým prezidentským volbám předcházet čtyřměsíční oznamovací lhůta," vysvětlil šéf volební a auditorské komise Domenico Scala. "FIFA také potřebuje čas, aby prověřila všechny kandidáty, kteří zase potřebují čas, aby mohli připravit svou vizi," přidal.

Je nám líto, video expirovalo.
Blatter rezignoval, kdo ho nahradí? Vyšetřování FIFA pokračuje

V páteční volbě měl Blatter jediného soupeře jordánského prince Alího bin Husajna, který po prohře v prvním kole odstoupil. Teď se chystá kandidovat znovu. "Pokud budou nové volby, princ Alí je připraven," uvedl mluvčí jordánského fotbalového svazu, který Bin Husajn vede.

Odstoupení ocenil i předseda UEFA Michel Platini, který k němu Blattera vyzval po vypuknutí korupční aféry před páteční volbou. "Bylo to těžké, odvážné, ale správné rozhodnutí," řekl šéf evropského fotbalu.

A téma rezonuje i v tuzemském fotbalu. "Je to určitě dobré pro fotbal jako celek a ve FIFA teď rozhodně musí přijít změna. Zejména by se mělo změnit obsazení výkonného výboru a osoba nového prezidenta by měla organizaci dát nový řád a směr a hlavně vrátit důvěru," řekl generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

Kritici Blattera: Jeho odstoupení je dobré pro fotbal

Předseda anglické asociace Greg Dyke: "Co se stalo? Kdo ho dostal? Kdo ho sestřelil? Je to dobrá zpráva pro fotbal. Za tohle jsme tvrdě bojovali."

Šéf německého fotbalu Wolfgang Niersbach: "Je to tak trochu tragédie, které mohl sám sebe i nás ušetřit, kdyby tak učinil dřív."

Franz Beckenbauer: "Bylo to moudré rozhodnutí. Tlak na něj byl příliš velký a nikdy by se s korupční aférou nesmířil, ať už za ní nese odpovědnost, nebo ne."

Jordánský princ Alí bin Husajn: "Myslím, že to byl správný krok. Musíme se dívat dopředu."

Zástupce šéfredaktora Sportu Štěpán Filípek k možnému vyšetřování Blattera: "Bylo to pro mě jediné vysvětlení. Muselo se objevit obvinění přímo na Josepha Blattera, teď je jen otázkou, jak se to bude vyvíjet dále."

Komentátor ČT sport Jaromír Bosák: "Vypadá to, že tlak sponzorů byl větší, než sám Blatter čekal. A pak je tu samozřejmě možnost, že už jsou nějaké důkazy i proti němu, takže mu bylo taktně naznačeno, že by možná bylo lepší odejít."

Blatter rezignoval po sedmnácti letech od prvního zvolení

Blatter vedl FIFA od roku 1998, kdy nahradil Joaa Havelange. V posledních letech ale čelil čím dál větší kritice, že za jeho vedení se ve federaci rozbujela korupce. Podezření provázelo mimo jiné volbu pořadatelů mistrovství světa v letech 2018 (uspělo Rusko) a 2022 (Katar).

Poslední aféra vypukla minulý týden těsně před volbou v Curychu. Zatčeno bylo sedm lidí, kteří stejně jako sedm dalších čelí obvinění z korupce při volbě pořadatelů nebo prodeji marketingových práv. Podle amerických a švýcarských vyšetřovatelů sahají některé případy až do 90. let a úplatky dosáhly celkové výše 150 milionů dolarů.

Mezi podezřelé se naposledy zařadil i generální sekretář FIFA Jérome Valcke, který měl údajně poslat deset milionů dolarů jednomu z obviněných a někdejšímu šéfovi CONCACAF Jacku Warnerovi za to, aby podpořil kandidaturu JAR na pořádání mistrovství světa v roce 2010.

Blatterovo jméno však mezi vyšetřovanými není. "Zaznamenali jsme, že Blatter odstoupil, ale my ho nevyšetřujeme. Nicméně jeho rezignace na probíhající řízení mít vliv nebude," uvedla v prohlášení švýcarská prokuratura.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články