Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Pieta v Bruselu připomněla oběti tragédie na stadionu Heysel

Brusel - Památku obětí tragédie na stadionu Heysel, která se stala před 30 lety při finále Poháru mistrů evropských zemí mezi fotbalisty Juventusu Turín a Liverpoolu, uctili v Bruselu příbuzní obětí, fotbaloví činovníci i přímí účastníci událostí z konce května 1985. Při násilnostech italských a anglických fanoušků se tehdy zřítila část tribuny stadionu, který nyní nese jméno po králi Baudouinovi. V troskách zahynulo 39 lidí a více než 400 dalších bylo zraněno. Vzpomínková bohoslužba se konala také v Turíně.

Je nám líto, video expirovalo.
Od tragédie na Heyselově stadionu uplynulo 30 let

Jedním z těch, kteří přímo u pamětní plakety v Bruselu položili květiny a věnce, byl i bývalý obránce Juventusu Sergio Brio. "Nebyl to fotbalový večer, byl jiný než ostatní. Od dětství sníte o finále Poháru mistrů a pak se stane tohle. Sice jsme vyhráli pohár, ale nakonec jsme plakali kvůli 39 mrtvým. Bylo to strašné," uvedl. Juventus po vítězství 1:0 získal první ze svých dvou triumfů v soutěži.

Na tragédii nezapomněl ani předseda UEFA Michel Platini, který z penalty vstřelil jedinou branku zápasu. "Nikdy na to nepřestanu myslet, stejně jako každý, kdo tam tehdy byl," řekl někdejší francouzský reprezentant na kongresu FIFA v Curychu.

Tragédie na stadionu Heysel se stala ještě před zápasem, který byl poté přesto odehrán. "Díky tomu se podařilo zachránit další životy," uvedl v Curychu předseda FIFA Sepp Blatter. "Je důležité, abychom na to nezapomněli, protože je to obrovská tragédie," řekl bruselský starosta Freddy Thielemans.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články