Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Polsko se vyhne trestu od FIFA a může hrát s českým týmem

Varšava - Polsko se vyhne sankcím, které mu hrozily od Mezinárodní fotbalové federace. Oznámil to dnes šéf FIFA Sepp Blatter s tím, že dohoda mezi polskou vládou a národním svazem musí vstoupit v platnost do úterý. Polští fotbalisté tak podle všeho budou moci nastoupit v sobotu k utkání kvalifikace mistrovství světa proti české reprezentaci. Zároveň Polsko odvrátilo hrozbu toho, že by mu UEFA odebrala pořadatelství mistrovství Evropy v roce 2012.

Mezinárodní fotbalová federace FIFA
zdroj: fifa.com

"Obdrželi jsme dopisy a dokumenty, které obsahují dohodu mezi fotbalovým svazem a vládou. Pokud tato dohoda vstoupí v platnost do úterý, nebudeme uvalovat žádné sankce," oznámil Blatter. Navržené opatření podle něj považuje za dostačující také šéf UEFA Michel Platini.

Podle dohody bude odvolán dočasný správce svazu Robert Zawlocki, který se ujal funkce před týdnem na popud ministra sportu Miroslawa Drzewieckého, a do úřadu se vrátí odvolané vedení. Dále také bude vybrána nezávislá komise složená ze zástupců polské vlády, FIFA a UEFA, která bude dohlížet na nové volby vedení polského svazu. 

Jak vedení světového a evropského fotbalu uvedlo v prohlášení, jde prakticky o stejný postup jako loni, kdy byli v Polsku kvůli korupčnímu skandálu odvoláni šéfové svazu. Tehdy se také po intervenci FIFA a UEFA vrátilo vedení do funkcí, muselo však okamžitě začít připravovat nové volby.

FIFA bude situaci v Polsku sledovat

"Nadále budeme situaci v Polsku bedlivě sledovat. Zejména to, jak jsou dodržovány podmínky dohody. Celou záležitostí se bude na svém zasedání 23. a 24. října opět zabývat výkonný výbor FIFA," stojí v prohlášení FIFA. 

FIFA vyhlásila Polsku ultimátum do dnešního poledne kvůli tomu, že jeho vláda minulý týden odvolala vedení národního svazu. To je v rozporu s regulemi nevyššího fotbalového orgánu.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články