Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Plzeň je potřetí v historii českým mistrem. Titul stvrdila proti Jihlavě

Plzeň - Fotbalisté Plzně získali třetí mistrovský titul v historii. Viktoria porazila v dohrávce 28. ligového kola Jihlavu 2:0 a v čele tabulky Synot ligy si vytvořila nedostižný šestibodový náskok na loňského šampiona Spartu, s níž má lepší vzájemnou bilanci. O výhře Západočechů rozhodli svými góly na konci úvodního dějství obránci Roman Hubník s Františkem Rajtoralem.

Plzeň navázala na ligové triumfy ze sezon 2010/11 a 2012/13 a třetím titulem se v samostatné ligové historii dotáhla na Liberec a pražskou Slavii. Zároveň si zajistila účast v mistrovské části předkol Ligy mistrů, z níž vede papírově snazší cesta do základní skupiny.

Jihlava dokázala jako jeden ze tří týmů v této ligové sezoně Plzeň porazit a před vyprodanou Doosan Arenou zpočátku trápila favorita i tentokrát. Západočeši sice začali závarem a následnou nepřesnou Rajtoralovou střelou, ale pak se většinu první půle nemohli prosadit. První gólovou šanci naopak měla Vysočina. Míč se v deváté minutě dostal až k Jánošovi, který z deseti metrů těsně minul.

Plzeň nastoupila bez potrestaných záložníků Vaňka s Hořavou, které ve středu pole nahradili Hrošovský a obvyklý stoper Procházka. Místo něj dostal v lize poprvé od 20. kola šanci v základní sestavě Baránek. Západočeši jako by si na změny museli zvyknout a zahrozili až ve 24. minutě, kdy Holenda tečoval Kovaříkův centr těsně mimo.

"Nebylo to vůbec jednoduché, Jihlava byla výborně připravená a my jsme asi byli trochu nervózní," řekl záložník Jan Kovařík.

V závěru první půle domácí přidali a během čtyř minut rozhodli o vítězství. V 38. minutě hlavičkoval po centru Kolář, hostující brankář Hanuš vyrazil míč před sebe, kde jej do sítě doklepl Hubník. Podle televizního záběru však stál zřejmě v ofsajdu. Plzeňský stoper navázal na gól z minulého kola, v němž pomohl k výhře 2:0 na Spartě.

Ve 42. minutě Plzeňští svůj náskok pojistili. Pravý obránce Rajtoral se přes několik jihlavských hráčů probil až před Hanuše a důrazem přes padajícího Marka dotlačil míč za čáru. Dal svůj čtvrtý gól v jarní části ligové sezony.

"Nehráli jsme žádný 'krasofotbal' a dvakrát jsme to tam dotlačili. Když jsme dali dva rychlé góly, všechno z nás spadlo a pak už jsme si to pohlídali," řekl obránce David Limberský.

Po změně stran už Viktoria s přehledem kontrolovala průběh. V 66. minutě mohl zvýšit střídající Mahmutovič, který se zasekávačkou zbavil obránce, ale Hanuše neprostřelil. Bosenský útočník se neprosadil ani v 87. minutě, kdy obešel Hanuše, ale prázdnou branku netrefil.

Vzápětí se za skandovaného potlesku vestoje podívala na hřiště i plzeňská legenda Horváth, kterého trápí zranění a po sezoně ukončí kariéru. Pak už domácí mohli začít s oslavami. "Už před prvním titulem se tady v Plzni rozjela neuvěřitelná vlna, na které se vezeme dodnes. Máme nejlepší fanoušky v Česku a já jsem moc rád, že jsme jim opět mohli udělat takovou radost," dodal Limberský.

Viktoria Plzeň - Vysočina Jihlava 2:0 (2:0)

Branky: 38. R. Hubník, 42. Rajtoral. Rozhodčí: Hrubeš - Kubr, Pochylý. ŽK: Rajtoral - Hybš, Jánoš. Diváci: 11.355.

Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, R. Hubník, Baránek, Limberský - Procházka, Hrošovský (87. Horváth) - Pilař (67. Petržela), D. Kolář, Kovařík - Holenda (56. Mahmutovič). Trenér: M. Koubek.

Jihlava: Hanuš - Marek, Tlustý, J. Krejčí, Hybš - Jánoš, Demeter (46. Nerad) - Kukol, Šulek (83. Batioja), Vaculík (34. Fulnek) - Mešanovič. Trenér: Klusáček.

Miroslav Koubek (trenér Plzně): "Je tam hrozně moc emocí, strašně mě to dojímá. V kariéře to samozřejmě řadím naprosto nejvýš. Hráčům jsem řekl, že jsem přišel proto, abych získal titul. Je radost pracovat s těmito hráči. Dosáhli jsme cíle, ale potvrdilo se očekávání, že poslední krok skutečně nebude jednoduchý a nepůjde vše, jako by si třeba někdo myslel, jako po másle. Jednak z psychologického důvodu, tíha posledního kroku, a potom samozřejmě jsme měli narušenou sestavu. Bylo to ve hře znát, skřípala naše hra ve středu pole. Věděl jsem, že to bude drhnout, instrukce byly takové, že to musíme zvládnout takticky. Podařilo se to ubojovat, ale měli jsme s Jihlavou velkou práci. Kdyby se to tahalo ještě do dalších týdnů, tak by se napětí zvyšovalo. Pocit by byl víc stresující, já už jsem poslední krok podstoupil několikrát. Titul vyhrálo charakterní mužstvo, které má velkou morálku, zkušenost a odolnost. Rozhodly zápasy se Spartou a na podzim v Jablonci. To byl bodový záběr. Myslím si, že jsem tvrdý člověk, ale slzel jsem. Ne z důvodu, že jsem vyhrál ligu s tímto mužstvem, ale byl jsem velice dojat z Mariána (Čišovského). Kdybych ten titul, na který jsem čekal 32 let, mohl vyměnit za to, aby byl Marián zdravý, udělal bych to okamžitě."

Luděk Klusáček (trenér Jihlavy): "Říkali jsme, že jestliže máme uspět, musíme se Plzni vyrovnat v držení míče. To se nám nepodařilo a v prvním poločase byl náš výkon trochu ustrašený. Tvář jsme našli až ve druhém poločase, kdy Plzeň už trošku i bránila výsledek 2:0. Rozhodl ten první poločas. Takovéhle zápasy bereme jako školu, potřebovali bychom jich sehrát během sezony víc."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy