Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Jablonec ovládl podještědské derby a zajistil si třetí místo

Jablonec - Podještědské derby s výsledkem 2:0 pro Jablonec proti Liberci rozhodli na startu druhé půle brankami ve 48. a 50. minutě Jan Kopic s Martinem Pospíšilem. Jablonec tak navázal na výhru z podzimního vzájemného duelu a přiblížili se v tabulce ke druhé Spartě na rozdíl tří bodů. Libercký Slovan naopak přišel o šňůru pěti kol bez porážky a na čtrnáctém místě má pětibodový náskok na sestupové příčky.  

Utkání Jablonec - Liberec
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Liberec přitom celou úvodní půli držel s favoritem krok a potvrzoval, že se po příchodu trenéra Vavrušky dostal do formy. I tak ale jako první zahrozil v šesté minutě po centru ze strany Greguš, jehož střelu z voleje do středu branky s problémy vyrazil hostující gólman Hroššo.

Ve dvacáté minutě si na opačné straně naskočil na roh Pokorný a v dobré pozici mířil nad. Jablonec pak trochu přidal a Mingazov ranou z dálky pořádně protáhl Hrošša.

Liberec ale dál hrozil nebezpečnými brejky. Po centru zakončoval z úhlu Frýdek, ale Hrubý u tyče vyrazil míč na roh. Pak postupoval k domácí brance Delarge, ale Hrubý proti němu dobře vyběhl a hostující střelec si netroufl na lob do prázdné branky.

Brankář Liberce Lukáš Hroššo
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Vstup do druhé půle Liberci vůbec nevyšel. Pernicovu hlavičku po rohu ještě vytáhl Hroššo nad břevno, ale Slovan nebral varování vážně a ve 48. minutě už inkasoval. Mingazovovu přízemní střelu vyrazil hostující gólman jen do strany před Kopice, který doklepl balon do sítě.

Ještě než se Liberec stihl vzpamatovat, dostal druhou branku. Hostující zadáci nedůrazně odvrátili centr ze strany a pohotový Pospíšil dorážkou z rohu malého vápna prostřelil Hrošša.

Hosty inkasované góly srazily a Jablonec kontroloval hru. V 72. minutě mohl zdramatizovat duel Bakoš, ale domácí brankář Hrubý jeho hlavičku vyrazil na roh. Na opačné straně se neprosadil z dorážky Pernica, ale Jablonec to nemuselo mrzet. Závěr jasně ovládl a tři body v klidu udržel.

Baumit Jablonec - Slovan Liberec 2:0 (0:0)

Branky: 48. Kopic, 50. M. Pospíšil. Rozhodčí: Hrubeš - Blažej, Hájek. ŽK: Doležal - Karišik, Šural. Diváci: 5840.

Jablonec: V. Hrubý - Romera, Pernica, Beneš, F. Novák - Greguš (70. Rossi), Hübschman - Kopic (88. Masopust), M. Pospíšil, Mingazov (74. Crnkič) - Doležal. Trenér: Šilhavý.

Liberec: Hroššo - Coufal, Karišik, Pokorný, Fleišman - Sackey (87. Hadaščok) - Šural, Pavelka, Frýdek - Bakoš (76. Douglas) - Delarge (64. Sus). Trenér: Vavruška.

Jaroslav Šilhavý (Jablonec): "První poločas byl takový boj, nesl všechny znaky derby. Nikdo nechtěl udělat chybu, spousta ztrát, souboje. Musím říct, že Liberec byl v první půli chvílemi lepší v přechodové fázi. Ve druhém poločase jsme měli víc ze hry. Zkvalitnili jsme naši hru na míči, dopředu jsme byli nebezpeční a vyústilo to ve dva góly. Za druhý poločas jsme si zasloužili zvítězit. To vítězství je takové cennější, že je to derby. Ale nejsem nijak zapšklý proti bývalému klubu. Zažil jsem tam tři nádherné roky, teď jsem zase dál a chceme vyhrávat. Chceme zbylá tři kola vyhrát. Můžeme ve skrytu duše doufat, ale výsledky Sparty neovlivníme." David Vavruška (Liberec): "Myslím, že to bylo velmi dobré utkání, že jsme hráli víceméně se soupeřem vyrovnaně. V některých aspektech se mi ta hra v první půli líbila. Ale Liberec provází celou sezonu to, že byla spousta utkání, která vypadala velmi dobře a zlomila to nějaká situace v pokutovém území. Hra Liberce v pokutovém území je problém. My nedohrajeme jeden jediný souboj a pak samozřejmě, když soupeř rychle vedl 2:0, dominoval. Ale za stavu 2:0 bychom byli výborní i my. Nezajímá mě, jestli Hradec nebo Budějovice vyhrály. Máme to ve vlastních rukou na rozdíl od situace před šesti týdny, kdy jsme byli poslední, koukali kolem sebe a nebyli schopní si ani zavázat boty. Máme to ve vlastní režii, nemusíme se ohlížet, jak kdo hraje. Jdeme na hřiště a buď si to uhrajeme, nebo ne. A my si to uhrajeme."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy