Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Startuje jarní část kvalifikace o ME, Island chce upevnit druhé místo

Praha Po zimní přestávce se znovu rozbíhá kvalifikace o postup na fotbalové mistrovství Evropy 2016. V "české" skupině Island nastoupí v Kazachstánu s cílem upevnit si druhé místo za suverénními svěřenci Pavla Vrby. Třetí Nizozemsko doma přivítá čtvrté Turecko.

Radost hráčů Islandu
zdroj: Isifa/AFP

Island chce v sobotu v Astaně napravit listopadovou porážku 1:2 z Plzně. "Víme, že nás čeká těžký zápas proti fyzicky připravenému a disciplinovanému soupeři, ale jedeme si pro vítězství," řekl trenér Seveřanů Heimir Hallgrímsson. Kazachstán je s jedním bodem na dně skupiny A.

Nizozemci po čtyřech zápasech ztrácejí šest bodů na ČR a tři na Island a proti Turecku musí nastoupit bez zraněných ofenzivních opor Arjena Robbena a Robina van Persieho. Nahradit se je pokusí i Bas Dost, který si střeleckými výkony ve Wolfsburgu vysloužil premiérovou nominaci.

Duel v Amsterdamu bude zajímavý pro trenéra "Oranjes" Guuse Hiddinka, jenž v letech 2010 až 2011 vedl tureckou reprezentaci. "Arjen a Robin týden co týden ukazují, že patří mezi nejlepší hráče světa, takže nám pochopitelně budou chybět. Stejnou ránou je pro nás absence Rona Vlaara," upozornil Nizozemec Wesley Sneijder. "Ale už jsem podobné situace zažil a vím, že nemá cenu o tom moc přemýšlet. Uděláme všechno pro to, abychom Turecko porazili," doplnil záložník istanbulského Galatasaraye.

Slovensko chce potvrdit dosavadní kvalifikační formu

Další stoprocentně úspěšné mužstvo kvalifikace Slovensko přivítá v Žilině outsidera Lucembursko, s nímž ale už před čtyřmi lety těsně prohrálo. "Chceme vítězstvím potvrdit to, co jsme v této kvalifikaci začali," řekl záložník Juraj Kucka. "V dnešní době už není vysloveně slabý soupeř. Zápasy proti týmům, které 90 minut jen brání, jsou ty nejhorší," dodal hráč Janova.

Slovensko má ve skupině C tříbodový náskok na evropského šampiona Španělsko i na Ukrajinu a právě tyto dva celky se rovněž v pátek utkají v Seville. "Až do konce kvalifikace to bude velice vyrovnaná skupina, proto musíme bezpodmínečně vyhrát. Naším cílem je postoupit z prvního místa, takže nás čeká klíčový zápas," řekl trenér Španělů Vicente del Bosque.

Úřadující mistři světa z Německa hrají v Gruzii a potřebují zabrat po nepovedeném úvodu kvalifikace. Svěřenci Joachima Löwa ze čtyř duelů dvakrát vyhráli, jednou remizovali a jednou prohráli a ve skupině D ztrácejí společně s Irskem a Skotskem tři body na vedoucí Polsko. To se v neděli představí v irském Dublinu.

Také Anglie chce prodloužit svůj perfektní vstup do kvalifikace a přidat páté vítězství v pátečním zápase s Litvou, které bude na londýnském stadionu Wembley pískat český rozhodčí Pavel Královec. Albion v kvalifikacích drží sérii 23 utkání bez porážky. Čtvrtý tým bez ztráty bodu Izrael v rámci skupiny B hostí Wales.

Program kvalifikace o postup na fotbalové ME 2016:

Pátek 27. března: Skupina C: 20:45 Makedonie - Bělorusko (Skopje), Slovensko - Lucembursko (Žilina), Španělsko - Ukrajina (Sevilla). Skupina E: 20:45 Anglie - Litva (Londýn), Slovinsko - San Marino (Lublaň), Švýcarsko - Estonsko (Lucern). Skupina G: 20:45 Lichtenštejnsko - Rakousko (Vaduz), Moldavsko - Švédsko (Kišiněv), Černá Hora - Rusko (Podgorica).

Sobota 28. března: Skupina A: 16:00 Kazachstán - Island (Astana), 18:00 ČR - Lotyšsko (Praha), 20:45 Nizozemsko - Turecko (Amsterodam). Skupina B: 18:00 Izrael - Wales (Haifa), 20:45 Andorra - Bosna a Hercegovina (Andorra la Vella), Belgie - Kypr (Brusel). Skupina H: 18:00 Ázerbájdžán - Malta (Baku), Chorvatsko - Norsko (Záhřeb), 20:45 Bulharsko - Itálie (Sofie).

Neděle 29. března: Skupina D: 18:00 Gruzie - Německo (Tbilisi), Skotsko - Gibraltar (Glasgow), 20:45 Irsko - Polsko (Dublin). Skupina F: 18:00 Severní Irsko - Finsko (Belfast), Rumunsko - Faerské ostrovy (Ploješť), 20:45 Maďarsko - Řecko (Budapešť). Skupina I: 18:00 Albánie - Arménie (Elbasan), 20:45 Portugalsko - Srbsko (Lisabon).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články