Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

FIFA ani UEFA neuznávají nové vedení polského fotbalového svazu

Curych - Změny, k nimž došlo v pondělí v Polském fotbalovém svazu (PZPN), neuzná Mezinárodní fotbalová asociace FIFA ani UEFA. Ministr sportu Drzewiecki suspendoval celé svazové vedení a dal jmenovat dočasného administrátora. FIFA a UEFA se začaly případem zabývat, a pokud se ukáže, že došlo k porušení regulí, může být Polsko vyřazeno ze všech mezinárodních soutěží.

V dnešním společném prohlášení FIFA a UEFA označují odvolání špiček PZPN za nelegitimní a za právoplatné šéfy polského fotbalu stále považují suspendované vedení. Podle pravidel FIFA je nepřípustné vměšování vlády do řízení fotbalu.

"FIFA a UEFA začnou okamžitě spolupracovat, aby se rozhodly, jaké kroky budou podniknuty v případu PZPN a budoucnosti polského fotbalu," zaznělo z obou organizací. Verdikt nad Polskem by měl padnout na jednání výkonného výboru FIFA, jež je naplánováno na 23. a 24. říjen. Necelé dva týdny předtím se Polsko utká s českými fotbalisty v kvalifikaci o postup na mistrovství světa.

Odvolání vedení svazu v čele s předsedou Michalem Listkiewiczem nařídil arbitrážní tribunál polského olympijského výboru, který o PZPN jednal na popud ministra Miroslawa Drzewieckého. Ten vyčítá dosavadnímu vedení neschopnost vypořádat se s rozsáhlou korupční aférou a chaotické řízení. Komise zároveň jmenovala správcem Roberta Zawlockého.

Ministr Drzewiecki ještě před reakcí FIFA a UEFA uvedl, že se postihu nebojí. O suspendaci vedení totiž podle něj rozhodl nezávislý tribunál, ne on sám.

Polsko má v roce 2012 spolu s Ukrajinou pořádat mistrovství Evropy. Minulý týden jednala UEFA kvůli špatnému stavu příprav i o možnosti, že obě země o turnaj přijdou. Nakonec však organizátoři vyvázli jen s varováním.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články