Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Boj o Ligu mistrů. Jablonec hostí Spartu a chce konečně prolomit černou sérii

Praha – První velký zápas českého ligového jara je tady. Třetí Jablonec hostí druhou Spartu a oběma celkům jde ve šlágru kola o hodně. Pražané potřebují nutně vyhrát, aby opět hodili rukavici vedoucí Plzni a minimálně do neděle se posunuli do čela. Severočechům by zase případný triumf pomohl k dotažení na svéhou soupeře a zdramatizování boje o čelo. Zároveň by rádi ukončili černou ligovou sérii proti Letenským. Přímý přenos utkání sledujte od 20:00 na ČT sport. Náš web nabídne textový on-line přenos.

David Lafata ze Sparty hájí míč před Tomášem Hübschmanem z Jablonce
zdroj: ČTK autor: kammermayer milan

Druhého dubna 2011 se udála spousta věcí. Vodáci otevřeli Labe, v severoplzeňském přeboru Plasy zdolaly Kožlany 2:1 a v Kersku proběhla jarní brigáda. Pro fanoušky Jablonce je toto datum však významné z jiného důvodu. Je to den, kdy jejich tým naposledy zdolal v lize Spartu.

Jablonečtí tehdy vyhráli 2:1 a díky triumfu se posunuli na třetí místo. Naopak Pražané ztratili důležité tři body v boji o titul, který nakonec těsně získala Plzeň. Od té doby ale na sebe rivalové narazili hned sedmkrát a maximem Severočechů byla pouze jedna remíza.

To by však ambiciózní celek chtěl změnit. "Bereme to jako zápas jara. Pokud chceme Spartu a Plzeň trápit až do konce, tak si nemůžeme v tomhle zápase dovolit prohrát," ví trenér Jablonce Jaroslav Šilhavý.

Severočeši se nachází v tabulce čtyři body za svým soupeřem a případná výhra by jim značně pomohla v boji o druhé místo, které znamená jistotu předkola Ligy mistrů pro nový ročník. "Sparta je mužstvo evropských parametrů, my tam míříme, chceme tam být, chceme tam hrát. Takže je to takový podobný zápas, který můžeme hrát v létě v kvalifikaci pohárů," dodal.

Důležitým faktorem, který by mohl hrát klíčovou roli ve prospěch Jablonce, je situace v obranných řadách Sparty. V minulém kole s Duklou totiž obhájce titulu přišel hned o tři ze čtyř členů obrany, která je vůbec nejlepší v celé lize. Kvůli kartám nemohou nastoupit Jakub Brabec a Costa, zranění zase vyřadilo Pavla Kadeřábka.

"Poslední dny jsme se v tréninku věnovali tomu, jak Pavla nahradit, zkoušeli jsme všechny varianty a věřím, že vybereme tu správnou. Kováč i Švejdík patří k našim nejzkušenějším hráčům. Na levou stranu se jeví jako nejvíc pravděpodobné zařazení Jakuba Podaného," prozradil trenér Vítězslav Lavička.

Duel Sparty s Jablonce nabídne také jednu velkou novinku. Jako první byl zařazen do nového projektu LFA Duel rivalů, do kterého spadají jen ty nejzajímavější zápasy v sezoně. V Jablonci zase doufají, že se po letech podaří vyprodat stadion Střelnice s kapacitou 6100 míst. To se naposledy povedlo v roce 2007 v duelu se Slavií.

Liberec se při premiéře Vavrušky pokusí konečně bodovat

V Ostravě se představí Liberec s novým trenérem Davidem Vavruškou, který v pondělí nahradil odvolané duo Kotrba-Csaplár. "Ten největší souboj si budeme hrát my sami v sobě. Soupeř je vždy druhý. Pokud si my srovnáme hlavu, dá se porazit každý. Hrajeme na úvod v Ostravě a Plzni, ale rozjezd přece může být i dobrý. A pokud by to bylo ve chvíli, kdy se to nečeká, o to by to bylo lepší," řekl Vavruška, který se pokusí s týmem ukončit sérii sedmi duelů bez výhry.

Po třech jarních prohrách se potřebují chytit i České Budějovice, které čeká doma přímý souboj o záchranu s třináctou Jihlavou. "Věřím tomu, že ho zvládneme. Soupeř musí mít pocit, že přijel na horkou půdu. Zápas musíme odbojovat od první do poslední minuty," burcuje tým trenér František Cipro.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články