Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Dortmund v derby rozdrtil Schalke, Wolfsburg zvládl přestřelku v Brémách

Berlín - Osm minut v poslední čtvrthodině utkání stačilo Borussii k tomu, aby si zajistila jasné vítězství 3:0 nad svým vestfálským rivalem z Gelsenkirchenu. Dortmund vyhrál počtvrté v řadě a na čtvrté místo zajišťující předkolo Ligy mistrů ztrácí už jen osm bodů. Bayern oslavil 115. výročí založení klubu vítězstvím 4:1 nad Kolínem nad Rýnem a upevnil si vedení v tabulce. Druhý Wolfsburg v divoké přestřelce vyhrál na půdě Brém 5:3.

Slavící fotbalisté Wolfsburgu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

V Brémách se potkaly dva nejlepší týmy roku 2015 a fanoušci během první půlhodiny viděli pět gólů. Přestřelku odstartoval v deváté minutě domácí Junuzovič, jenže Wolfsburg dokázal díky zásahu Caligiuriho bleskově srovnat.

Werder i s Theodorem Gebre Selassiem v sestavě se sice dostal po brance Di Santa podruhé do vedení, ale hosté opět reagovali během několika desítek sekund, tentokrát vyrovnal Arnold. Až třetí vedení Brém vydrželo alespoň do poločasu, postaral se o něj vlastní brankou Vierinha, který si srazil do brány Kroosovu střelu.

I druhý poločas měl divoký úvod, jenže tentokrát výhradně v podání střelců Wolfsburgu, kteří během deseti minut přidali tři góly. Nejprve se dvakrát prosadil kanonýr Dost, který v novém roce nasázel už 11 branek, poté si druhý zásah připsal také Caligiuri.

Wolfsburg už další drama nepřipustil a potvrdil skvělou formu po zimní přestávce. V posledních šesti zápasech totiž svěřenci Dietera Heckinga ztratili jen dva body a nastříleli dvacet gólů. Brémy od začátku roku prohrály poprvé a patří jim devátá pozice.

Slavící Reus (vlevo) s Aubameyangem
zdroj: imago sportfotodienst

Dortmund stoupá tabulkou

Dortmund doma svého rivala od začátku přehrával, ale výraznou střeleckou převahu dlouho nedokázal přeměnit v góly. Skóre otevřel až v 78. minutě Pierre-Emerick Aubameyang, kterého záhy napodobil Henrik Mchitarjan a třetí branku Borussie přidal čtyři minuty před koncem Marco Reus. Páté Schalke, které bylo v útoku neškodné, vyhrálo jediný z posledních pěti ligových duelů.

"Bylo to velké odpoledne. Když jsem ráno vstal, přál jsem si přesně tohle," řekl po zápase trenér Dortmundu Klopp. "Musíme držet tuhle dobrou šňůru, protože jsme stále jen pět bodů od sestupových pozic," přidal. 

Freiburg s českými hráči Vladimírem Daridou a Pavlem Krmašem v sestavě prohrál 0:1 v Leverkusenu a propadl se na předposlední místo. Utkání rozhodl ve 33. minutě kapitán Bayeru Simon Rolfes. Domácí navázali na středeční výhru 1:0 nad Atléticem Madrid v úvodním osmifinále Ligy mistrů.

Hamburk, v jehož základní sestavě nastoupili brankář Jaroslav Drobný a záložník Petr Jiráček, prohrál ve Frankfurtu 1:2. Obě branky Eintrachu zaznamenal Alexander Meier. Nejlepší domácí střelec v nastavení mohl zkompletovat hattrick, ale svůj druhý pokutový kop v zápase neproměnil. Fotbalisté HSV dohrávali závěrečnou půlhodinu bez vyloučeného beka Matthiase Ostrzoleka a jsou patnáctí. 

Hertha díky gólu Salomona Kaloua z 88. minuty zdolala v Berlíně Augsburg 1:0 a posunula se z předposlední na čtrnáctou pozici. Poslední Stuttgart zůstal po remíze 1:1 v Hannoveru na dně tabulky. Adam Hloušek za hostující tým nastoupil až na závěr nastaveného času.

Bayern, který v předchozích dvou zápasech nastřílel soupeřům celkem 14 gólů, začal i proti Kolínu nad Rýnem aktivně. Ve třetí minutě poslal domácí do vedení Bastian Schweinsteiger, který si naskočil na rohový kop Arjena Robbena. O sedm minut později už vedl bavorský tým 2:0 poté, co Franck Ribéry prokličkoval mezi soupeři a ze zhruba 20 metrů se trefil k tyči.

Poté se ale střelecké představení dočasně zadrhlo a hráči Bayernu další šance neproměnili. V nastavení prvního poločasu se naopak prosadili hosté, hlavou se trefil Anthony Ujah. Těsný náskok zvýraznil dvacet minut po přestávce nizozemský kanonýr Robben. Nejlepší střelec německé ligy si po centru Ribéryho připsal už 17. gól v sezoně. O necelých deset minut později přidal čtvrtou branku Bayernu Robert Lewandowski.

Borussia Mönchengladbach zvítězila nad Paderbornem 2:0 a pojistila si třetí místo v tabulce. Domácí se dokázali vzpamatovat ze čtvrtečního vyřazení z Evropské ligy, a přestože nenastoupili v nejsilnější sestavě, Paderborn od začátku přehrávali.

Převahu potvrdil v 18. minutě vedoucím gólem Johnson, jehož střelu tečoval do protipohybu vlastního brankáře Ziegler. Hostující stoper nebyl o chvíli později daleko od dalšího zásahu do vlastní sítě, po centru z pravé strany trefil nepovedeným odkopem tyč. Mönchengladbach v úvodu druhé půle podržel brankář Sommer proti šanci Mehy a Borussia tak mohla v závěru potvrdit vítězství gólem na 2:0. Druhý zásah přidal po další tečované ráně střídající Herrmann.

Výsledky 23. kola Bundesligy

Bayern Mnichov - Kolín nad Rýnem 4:1 (3. Schweinsteiger, 10. Ribéry, 67. Robben, 75. Lewandowski - 45.+1 Ujah). Dortmund - Schalke 3:0 (78. Aubameyang, 79. Mchitarjan, 86. Reus), Hannover - Stuttgart 1:1 (70. Stindl - 52. Gentner), Hertha Berlín - Augsburg 1:0 (88. Kalou), Hoffenheim - Mohuč 2:0 (55. Volland, 76. Polanski), Leverkusen - Freiburg 1:0 (33. Rolfes), Eintracht Frankfurt - Hamburk 2:1 (12. z pen. a 54. Meier - 45.+2 Stieber), Mönchengladbach - Paderborn 2:0 (18. Johnson, 82. Herrmann), Brémy - Wolfsburg 3:5 (9. Junuzovič, 16. Di Santo, 28. vlastní Vierinha - 10. a 53. Caligiuri, 48. a 51. Dost, 18. Arnold).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články