Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Liga má rekordní počet cizinců, jejich angažováním ale kluby riskují

Praha - Albánec, Maďar nebo Lotyš. Na soupiskách týmů pro jarní část první ligy se poprvé v historii objevilo více než sto zahraničních fotbalistů. V zimě se potvrdil trend, že se české kluby stále více ohlížejí po levných posilách v jiných zemích, a celkem přivedly 21 nových hráčů. Počet cizinců stoupl už na 106, což je zhruba čtvrtina všech fotbalistů na soupiskách.

Fabrice Picault (vpravo) s Costou při tréninku Sparty
zdroj: twitter.com/ACSparta_CZ

Stále více se rozšiřuje i počet národností. Až do sezony 2007/08 byl vždy nadpoloviční počet Slováků, v roce 2002 to bylo dokonce 83 %, letos je to už jen třetina. Hráči ze Slovenska jsou především na defenzivně laděných postech, zatímco "exotické" posily přivádějí kluby většinou do ofenzivy. Například Teplice mají útok založený především na hráčích z Afriky.

Zatímco ještě v roce 1999 byl v průměru jeden cizinec na každý klub, letos mají Liberec a Dukla v kádru hned 12 zahraničních opor a už jen Plzeň, Slovácko, Příbram a České Budějovice mají v kabině pouze hráče mluvící plynně česky či slovensky. I jejich trenéři však v zimě testovali cizince, které se nakonec rozhodli neangažovat.

Letošní zima byla na příchody cizinců nejaktivnější v historii. Mistrovská Sparta přivedla čtyři nové hráče jiné národnosti, Mladá Boleslav a Baník Ostrava po třech. Hlavním důvodem je ekonomická stránka. Za kvalitní české hráče totiž kluby požadují stále vyšší odstupné, navíc nabídka není široká.

Kluby proto doufají, že se jim povede přivést zdarma zahraničního hráče, který bude platnou posilou a případně vyroste ve hvězdu, jako se to povedlo Teplicím v případě Edina Džeka a Aidina Mahmutoviče či Spartě v případě Wilfrieda Bonyho, který nyní září v Premier League.

V Čechách kvalitních fotbalistů ubývá

"Čeští hráči na trhu nejsou, nastupují slabší ročníky, proto se poohlížíme po hráčích v cizině. Momentálně nemáme dostatečně kvalitní vlastní zdroje a ekonomicky to není na to, abychom si takové hráče mohli dovolit kupovat. Proto jdeme touto cestou a budeme se snažit ty hráče dovychovat," řekl prezident mladoboleslavského klubu Josef Dufek. "Nechodí sem sice ze zahraničí ideální kvalita, ale myslím si, že i z těchhle chlapců se na české poměry dají vychovat nadstandardní hráči," dodal.

Často je však shánění zahraničních posil loterie a většina na testech neuspěje. To připouští i trenér Příbrami Pavel Tobiáš, který v zimě vybíral až z 12 cizinců, z nichž dva nasadil i do přípravných zápasů, ale nakonec žádného neangažoval.

Pavel Tobiáš
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

"Ze zahraničí přicházejí volní hráči, kteří stojí minimum. Kluby to pak zvažují, protože za Čecha musí platit, tak se snaží podobnou kvalitu získat zadarmo. Může se stát, že se tak přivede opravdu kvalitní hráč, i když to musí být opravdu štěstí. Většinou jsou totiž tihle hráči volní z nějakého důvodu," řekl Tobiáš. "Proto je v zimě tolik zkoušek. I my jsme hodně zkoušeli a nezapadlo nám nic. Občas se něco povede, ale je to výjimka," je si vědom.

Za pravdu mu dává i statistika. Ze stovek zahraničních hráčů, kteří prošli českou ligou, se zařadila mezi hvězdy soutěže jen zhruba dvacítka z nich. A pouze Bony, Džeko, Juraj Kucka, Leonard Kweuke, Szilárd Németh, Ludovic Sylvestre, Dušan Švento, Mickael Tavares či Radoslav Zabavník se dokázali následně prosadit v kvalitních evropských soutěžích. Pro ostatní byla většinou česká liga maximem.

"Odpad" je veliký

Proces většinou začíná tím, že klub kontaktují manažeři a nabízejí své hráče, které vychvalují do nebes. "Ale často nejsou ani na úrovni našich juniorů," upozorňuje Tobiáš. "Ty hráče si dnes můžeme díky Instatu (statistický systém sledující profesionální fotbalisty) zrentgenovat do detailů a podívat se na jejich historii. Takhle jsme prozkoumali desítky hráčů, ale většinou je to zbytečná práce. Když někdo zaujme, tak ho pozveme na zkoušku, ale z 90 % je pak posíláme zpět. Většinou tam je oprávněný důvod, proč je ten hráč volný," popsal Tobiáš.

Problémem je i to, že zahraniční hráči nejsou mentálně připraveni na angažmá v Česku. Proto i když zaujmou na testech, následně se neprosadí. "Nejsou připraveni na naši mentalitu. Nesnaží se mluvit naším jazykem. Mají o sobě vysoké mínění, které neodpovídá jejich výkonnosti. Přitom si myslím, že naši kluci to při odchodu do zahraničí mají těžší než cizinci při příchodu k nám," dodal Tobiáš.

Přehled cizinců na soupiskách pro jarní část fotbalové ligy
zdroj: ČT24
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články