Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

UEFA: V roce 2016 si zahraje na mistrovství Evropy 24 zemí

Bordeaux - Návrh na rozšíření počtu účastníků mistrovství Evropy ve fotbale dnes schválil ve francouzském městě Bordeaux výkonný výbor UEFA. Od roku 2016 tak bude na závěrečném turnaji startovat 24 zemí. Pro příští šampionát v Polsku a na Ukrajině v roce 2012 platí stále formát s 16 účastníky.

Pohár UEFA
zdroj: uefa.com

Podle člena výkonného výboru FIFA Franze Beckenbauera bude vše oficiálně prezentováno v pátek. "Pro rozšíření hovoří řada důvodů. Evropský šampionát tím ale na kvalitě neztratí," prohlásil Beckenbauer. Přesný formát soutěže bude rovněž představen v pátek.

Návrh na rozšíření vzešel od šéfa UEFA Michela Platiniho, který chtěl umožnit start na závěrečném turnaji i menším zemím. Z 53 evropských reprezentací se tak plných 24 dočká finálového turnaje, což znamená, že by při stávajícím modelu kvalifikace stačilo k postupu i třetí místo ve skupině.

Kouč českého národního mužstva Petr Rada však přijal novinku s rozpaky. "Na nedávném semináři reprezentačních trenérů ve Vídni nám naznačovali, že kluby tlačí na to, aby se snížil počet dnů, kdy jsou hráči k dispozici pro reprezentaci. Když se teď Euro protáhne, znamená to, že se zkrátí přípravné období i dovolené hráčů. Já bych to nechal tak, jak to je," poznamenal Rada.

Posoudit však musí představitelé UEFA ještě jeden problém, kterým je projednání situace kolem mistrovství Evropy 2012 v Polsku a na Ukrajině. Pořadatelům hrozí, že jim kvůli časovým prodlevám a dalším komplikacím s přípravou bude šampionát odebrán.

Viceprezident UEFA Gerhard Mayer dnes také oznámil další novinku v evropských pohárech. Od sezony 2009/10 se bude hrát Pohár UEFA pod názvem Evropská liga UEFA. Její formát bude představen v pátek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články