Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Policie obvinila dalších 11 osob kvůli sázkařské aféře v nižších soutěžích

Strakonice - Kvůli sázkařské aféře v nižších fotbalových soutěžích, která vypukla v roce 2013, policie obvinila dalších 11 osob. Počet stíhaných v kauze stoupl na 27. Obvinění měli podle policie ovlivňovat utkání druhé nejvyšší soutěže, České fotbalové ligy a juniorské ligy. Policie je stíhá pro trestné činy podplácení a přijetí úplatku. Jedna osoba je navíc obviněna z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti. Případ dozoruje strakonické státní zastupitelství.

Sázkové kurzy
zdroj: ČT24 autor: ČT24

"Podle kriminalistů mělo v období od května 2013 do srpna 2013 docházet ke kontaktům různých osob s některými hráči fotbalových klubů. Těmto hráčům měly být nabízeny peníze v řádech desítek až stovek tisíc korun za to, že svým výkonem na hřišti ovlivní průběh fotbalových utkání dle daných instrukcí," uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Dohoda podle něj spočívala v počtu vstřelených branek jedním mužstvem během zápasu či v počtu vstřelených branek jedním mužstvem ve stanoveném časovém rozmezí. "Někteří hráči měli tyto nabídky akceptovat, někteří je měli odmítnout. V několika případech z uzavřené dohody sešlo, neboť na utkání neměl být vypsán sázkový kurz či dle obviněných osob měl být vypsaný kurz na dané utkání nevýhodný," sdělil Ibehej.

Prohlášení FAČR: "V současné době je spisový materiál policie v rukou státního zastupitelství Strakonice. FAČR poskytla v případu policii plnou součinnost, ale její usnesení zatím nenabylo právní moci. Asociace proto případ v tuto chvíli nebude a ani nemůže více komentovat."

Gang prý ovlivňoval utkání v Česku i na Slovensku. V případě prokázání viny může civilní soud za přijetí úplatku uložit až dvanáctiletý trest odnětí svobody, za podplácení až šest let vězení.

Za účast v této sázkařské aféře udělila loni na jaře disciplinární komise Fotbalové asociace ČR první trest. David Placák, který naposledy působil v královéhradeckém krajském přeboru, dostal zákaz činnosti ve fotbale na pět let a pokutu 50 tisíc korun za to, že se pokusil ovlivnit dvě utkání třetí ligy.

Disciplinárka pak na jaře vyslechla další údajné aktéry případu Davida Jablonského z Teplic, Jana Halamu z tehdejších druholigových Bohemians Praha a také Michala Macháčka a Vítězslava Brožíka z nižších soutěží. Žádné další sankce však nevynesla.

Na Slovensku zatím padly za korupci mnohem vyšší tresty. Šestice fotbalistů, mezi které patří i bývalý slovenský reprezentant Ivan Hodúr a český obránce Tomáš Huber, byla za ovlivňování výsledků ve slovenské lize kvůli sázkám potrestána zákazem činnosti na 14 až 25 let.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články