Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Legendární fotbalový kanonýr Bican by se dožil pětadevadesáti let

Praha - Je tomu pětadevadesát let, co se narodil nejslavnější český a zároveň rakouský fotbalista Josef "Pepi" Bican. Jeho kariéra je spjata s vídeňskými kluby Rapidem a Austrií, ale především také se Slavií Praha. Během své kariéry tento legendární útočník zaznamenal přes pět tisíc gólů a není proto divu, že patří vůbec k nejúspěšnějším fotbalistům světové historie.

Josef Bican
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Legendární fotbalista Josef Bican se narodil 25. září 1913 ve Vídni jako prostřední ze tří dětí. Podle Romana Horaka z vídeňské Univerzity užitého umění se přesto vždy napůl cítil jako Vídeňák a napůl jako Pražák. "Vyrostl sice na periférii Vídně a chodil tam do školy, ale v létě jezdíval za prarodiči do Sedlce u Prahy," přibližuje Horak.

Bican byl kromě Rapidu a Austrie také členem slavného rakouského "Wunderteamu", který na MS 1934 v Itálii skončil na čtvrtém místě. "Byl jedním z nejpopulárnějších hráčů začátku třicátých let. Třeba v Rapidu byl velice populární. Tenkrát byl fotbal obecně v Rakousku přijímán velmi kladně. Dokonce i spisovatelé a myslitelé se o tento sport zajímali," vysvětluje rakouský profesor.

Nástup komunismu znamenal pro Bicana odchod z výsluní

V roce 1937 se slavný "Pepi" přestěhoval do Prahy. "Tenkrát byl jeho odchod z Vídně velkým pozdvižením," tvrdí Horak. V sešívaném dresu sázel od počátku jeden gól za druhým, a stal se tak miláčkem fanoušků sešívaných. Slavii pomohl svými góly k zisku Středoevropského poháru i pěti domácím titulům, za Československo se v 16ti utkáních trefil celkem osmnáctkrát.

Bican zažíval po komunistickém převratu coby "buržoazní modla" těžké časy a stal se pomocným dělníkem. Později se však vrátil k fotbalu a na trenérském postu vedl například Slavii, Kladno nebo Liberec. Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let trénoval také v Belgii, kde mohl zůstat, ale raději se vrátil zpět do Československa. Zemřel v osmaosmdesáti letech v prosinci 2001.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články